Un día como hoy: ¡Muletazo amigo!

Idag är det på dagen 21 år sedan ett av dom mest ikoniska målen inom den argentinska klubbfotbollen, gjordes på La Bombonera av hela Boca-världens största gunstling.

Om du säger namnet Martín Palermo tänker nog dom allra flesta på Boca Juniors och många mål. Förbannat många mål. Det är nämligen just detta som Palermo är mest ihågkommen för – att han gjorde många mål på alla möjliga sätt och vis. Det fanns nog inte något sätt som han inte gjorde mål på under sin långa och framgångsrika karriär i Boca Juniors. Inte om man ska tro honom själv i alla fall.

”Med huvudet, från halva plan, från nära håll, från långt håll, med högern, med vänstran, med båda fötterna, hängandes ifrån ribban. Allt detta och sen har jag ett minne ifrån en reservlagamatch för Estudiantes, mot Italiano i Nacional B, där jag gjorde mål genom en rabona. Jag har detta kvar i minnet eftersom det var enda gången jag gjorde ett sådant mål i karriären. Det finns inte ett enda typ av mål som jag skulle säga; ”det saknade jag”. På alla sätt och vis som jag försökte göra mål på – gjorde jag”.

Men ett specifikt mål som fastnat mest i folks minne, när man nämner Martín Palermo, är just det målet han gjorde, för Boca, mot River Plate för exakt 21 år sedan. Målet som kom att bli ihågkommet som ”El gol de las muletas”.

Runt milleniumskiftet var Martín Palermo namnet på allas läppar inom den argentinska fotbollen. Efter att ha haft ett magiskt målsnitt i Aperturan 1998 såg det ut som att anfallaren gick mot en liknande succésäsong året efter. Då var plötsligt olyckan framme. I ett möte med Colón skadade sig Palermo allvarligt i sitt ena knä, men lyckades på något vis ändå avsluta matchen och göra sitt 100:e mål för Boca Juniors i Primera Division.

Dock var skadan så pass allvarlig att Palermo blev borta under dom nästkommande sex månaderna. När återkomsten närmade sig var Boca mitt uppe i ett kvartsfinalspel, i Copa Libertadores, mot ärkerivalen River Plate. Palermo var dock inte alls i tillräckligt bra matchform för att slängas in i detta stekheta dubbelmöte, men tränaren Carlos Bianchi ville till varje pris ha med honom på bänken till returen.

River vann det första mötet på Estadio Monumental med 2-1 och returmatchen var satt till den 24 maj på La Bombonera. Inför matchen uttalade sig Bianchi, på presskonferensen, att Palermo mycket väl kunde göra comeback i returen – om än ifrån bänken. Rivers tränare Américo Gallego skrattade och sa att då skulle han ta med Enzo Francescoli – Rivers f.d. målmaskin som hade lagt skorna på hyllan tre år tidigare.

Inte heller returmatchen fortlöpte på ett tillfredsställande sätt för Bocas vidkommande. Visserligen tog man ledningen efter 14 minuter i den andra halvleken genom Delgado, men där och då skulle matchen gå till straffar. Med endast tretton minuter kvar på matchklockan kom Palermo in. Bianchi klappade honom på ryggen och sa ”gå in och gör mål”.

Matchen kröp upp mot full tid när Boca fick en straff. Riquelme gjorde 2-0 för Boca innan Palermo själv klev in i händelsernas centrum. Med bara minuten kvar att spela tog anfallaren emot en boll i straffområdet, såg ut att få den för långt ifrån sig, innan han placerade dit 3-0 för hemmalaget. Det syntes tydligt att Palermo egentligen inte var helt redo för spel, men trots detta stod han för ett otroligt viktigt mål när Boca behövde det som allra mest.

Palermo jublar över ”el gol de las muletas”.

La Bombonera gungade och Boca var vidare till semifinal. Målet fick omgående namnet – ”el gol de las muletas” (muletazo) – ”målet på kryckor” och är ett av dom mer ikoniska målen i storklubbens långa – och anrika historia.

”Det målet jag föredrar mest ifrån min karriär, för allt det betydde med tanke på att det var ett Clásico och att jag kom tillbaka ifrån min skada, är det mot River Plate 2000 i Copa Libertadores”.

Martín Palermo gjorde många betydelsefulla och vackra mål för Boca Juniors. Men få har gått till historien som lika minnesvärda som det han gjorde mot River Plate den 24 maj 2000.

¡El Muletazo amigo!