Copa-torsdagen: Argentinos säkrade gruppsegern

Ytterligare en dag av Copa-fotboll är till ända. Omgång fem av gruppspelen är färdigspelade och vi tar med oss några intressanta resultat.

Argentinos Juniors tog en fin seger hemma mot Atlético Nacional under gårdagskvällen. Militos lag var klara för åttondelsfinal redan innan torsdagens match och tack vare segern befäste man nu sin plats som ohotad gruppetta. Tillställningens enda mål gjordes av Marcelo Herrera i den 90:e matchminuten.

Även Boca Juniors var i antågande under gårdagen. Däremot lyckades inte dom säkra sin biljett till åttondelsfinalerna. Hemma på La Bombonera mot Barcelona SC blev det en mållös tillställning som lämnade en del övrigt att önska. Boca hade svårt att skapa några riktigt farliga målchanser och det ecuadorianska laget försvarade sig väl.

För Russos manskap är dock utsikterna för vidare avancemang goda. Med en omgång kvar placerar sig Boca på en andraplats i gruppen, en poäng före Santos, och i den avslutande omgången väntar The Strongest på hemmaplan. Personligen är jag tämligen övertygad om att Boca kommer att lösa ett avancemang till åttondelsfinalerna.

Villa och Boca fick bara 0-0 mot Barcelona SC.

**

I Copa Sudamericana blev det idel segrar för argentinska lag under torsdagen. San Lorenzo besegrade 12 de Octubre på bortaplan med 2-0 efter mål av Alexander Díaz och Óscar Romero. San Lorenzo är, som bekant, redan avsågade ifrån möjligheten till vidare avancemang och spelade enbart för sin heder under gårdagen.

Newell’s Old Boys vann mot Palestino med 3-1 och chansen till vidare avancemang lever, om än med minimal möjlighet, med en omgång kvar. Laget ligger tre poäng bakom ledande Libertad och är beroende av att dessa förlorar den sista omgången mot ett avsågat Palestino.

Germán Burgos ryktas vara på väg bort ifrån sitt uppdrag som huvudtränare för Newell’s och frågan är om vi får bevittna ytterligare ett tränarbyte för Rosarioklubben innan den nya säsongen drar igång efter sommaren.

Lanús krossade La Equidad på hemmaplan med 4-1 under gårdagskvällen. Pepe Sand stod för dubbla fullträffar och Lanús spelade en underhållande fotboll. Dessvärre för deras del vann Grêmio återigen och därmed är chanser, för att säkra en biljett till åttondelsfinalerna, släkta. Detta trots att en omgång återstår.

Sand gjorde dubbla mål för sitt Lanús mot La Equidad.

**

Om vi kollar hur läget ligger till för dom argentinska lagen, i såväl Copa Libertadores som Copa Sudamericana, med en omgång kvar att spela kan vi konstatera att några lag säkrat sina biljetter till åttondelsfinalerna medan andra redan är utslagna.

I Copa Libertadores har fyra av dom sex argentinska lagen redan säkrat vidare avancemang. Dessa är Defensa y Justicia, Argentinos Juniors, Racing Club och Vélez Sarsfield.

Dom övriga två lagen är alltså River Plate och Boca Juniors som båda har allt i sina egna händer inför den avslutande omgången. Boca behöver förmodligen vinna hemma mot The Strongest, men gör man det är man vidare oavsett vad övriga lag hittar på.

River Plate ligger ännu bättre till och behöver faktiskt bara en poäng i den avslutande omgången mot Fluminense på hemmaplan. Gallardos lag leder just nu sin grupp och har tre poäng ner till trean Junior. Därmed skulle man, teoretiskt sett, kunna gå vidare även vid förlust i den sista omgången. Men då måste Independiente Santa Fe knipa poäng av Junior.

I Copa Sudamericana är utsikterna inte alls lika ljusa för dom argentinska lagen. Än sä länge har inget lag säkrat vidare avancemang och flera lag är utslagna. Det är klurigare att ta sig vidare ifrån årets Sudamericana, jämfört med Libertadores, med tanke på att endast gruppvinnaren tar sig vidare.

San Lorenzo, Talleres och Lanús är alla utslagna med en omgång kvar att spela. För Rosario Central, Independiente, Arsenal och Newell’s Old Boys lever fortfarande hoppet inför avslutningen. I fallen med dom två förtnämnda lagen ser det ljust ut då båda leder sina respektive grupper.

Central har två poäng ner till Huachipato inför nästa veckas upplösning och för deras del väntar 12 de Octubre på hemmaplan. Independiente har också ett fint utgångsläge då dom har tre poäng ner till tvåan Montevideo City. I nästa veckas avslutning möter man Guabira på hemmaplan.

För Arsenals del är man beroende av att andra lags resultat går deras väg. Gruppettan Ceará leder med en poäng före Rondinas manskap som i nästa veckas avslutning möter Bolívar på hemmaplan. Seger krävs för att chansen till en åttondelsfinalsbiljett ska leva vidare.

Newell’s Old Boys har det knepigast av dom lagen som fortfarande har en chans på en biljett till åttondelsfinalerna. Man ligger på en tredjeplats i sin grupp, tre poäng bakom ledande Libertad, och givetvis behöver man vinna den sista matchen mot Atlético GO (som ligger tvåa). Detta samtidigt som Libertad måste förlora mot jumbon Palestino.

Ett svårt läge, men så länge det finns hopp om en ljusare värld är allt möjligt. Precis som Tomas Ledin lät meddela en gång i tiden.