Är Luis Vázquez svaret på Bocas anfallsproblem?

Han öser just nu in mål för Bocas reservlag samtidigt som seniorlaget genomgår en måltorka av stor dignitet. Är Luis Vázquez rent av svaret på Bocas problem?

I gårdagens Copa Libertadores-match mot Barcelona SC hade Boca Juniors förtvivlat svårt att komma till några riktigt heta målchanser och matchen slutade också mållöst. Just målskyttet har varit ett stort problem för storklubben den senaste tiden. På dom senaste fem matcherna har man bara lyckats göra ett mål och det var Tevez slängnick mot River i söndags.

Problemen ligger i att man inte riktigt har hittat en optimal nummer nio. Tevez har defintivt gjort det bäst av dom som prövats, men även den rutinerade anfallaren har haft det jobbigt med målskyttet den senaste tiden. Bakom honom finns Franco Soldano som bara gjort fem mål på 51 framträdanden i Bocas matchtröja. Ramón Ábila hade ett hyfsat målsnitt, men han lämnade för Minnesota för några veckor sedan.

Det är knappast någon nyhet att Boca letat efter en central anfallare under en längre tid. Alltifrån Edinson Cavani till Paolo Guerrero har nämnts i rykteskarusellerna, men inget namn har landat i en övergång.

Med detta i åtanken kan man förstå att en ung talang vid namn Luis Vázquez, som just nu öser in mål i reservlaget, har väckt uppmärksamhet bland storklubbens supportrar. Faktum är att den unge anfallaren har ett bättre målsnitt med reservlaget, 13 mål på 9 matcher, än någon spelare haft i varken reserv – eller seniorlaget tidigare för Bocas vidkommande.

Vázquez målsnitt ligger på 1,44 mål per match vilket t.ex. kan jämföras med den notoriske målgöraren, Martín Palermo, och hans fina målsnitt 1998. Då gjorde han 20 mål på 19 matcher i Aperturan – ett målsnitt på 1,05 mål per match.

Under fredagen stod Vázquez återigen för ett av målen när Bocas reservlag besegrade Newell’s Old Boys och tog sig till final i deras slutspel. Efter matchen var Vázquez nöjd med både sin egen – och lagets insats mot Rosarioklubben.

”Att träna med seniorlaget är väldigt härligt, att få träna med dom stora spelarna och dom lärdomar dom ger oss med sina erfarenheter är bra för oss. Vi (unga spelare) försöker ge allt vi har oavsett om vi spelar med seniorlaget eller reservlaget. Vi måste göra vårt jobb och njuta av stunden”.

Luis Vázquez har blivit känd som en notorisk målskytt i Bocas reservlag.

19-årige Vázquez har redan fått visa upp sig i Primera Division. Sin debut gjorde han i vintras när han fick hoppa in i 3-0-segern mot Huracán med fyra minuter kvar. Därefter dröjde det till mars, och mötet med Sarmiento, innan han fick en ny chans i Russos lag. Efter det har Vázquez även spelat fem minuter mot The Strongest i Copa Libertadores.

Anfallaren väntar därmed fortfarande på sin första match ifrån start. Men med tanke på målsnittet som han har i reservlaget börjar det bli svårt för Russo att hålla honom utanför laget. Särskilt med tanke på lagets nuvarande form såväl poängmässigt – som målmässigt.

Det är kanske inte helt rätt att lägga sin målbörda på en 19-årig talang. Men samtidigt har andra unga spelare visat framfötterna i Boca under säsongen. Cristian Medina och Alan Varela, som båda är jämngamla med Vázquez, har visat att man håller på denna nivå.

Kanske är Luis Vázquez rent av svaret på Bocas nuvarande problem? Det börjar åtminstone bli dags att testa.