Argentina blir ensam värdnation för sommarens Copa América

Under torsdagskvällen kom bekräftelsen på att Colombia drar sig ur att vara värdnation för sommarens Copa América. Detta efter oroligheterna som plågat landet dom senaste veckorna. 

Det har känts som en tidsfråga innan det skulle bli officellt och under torsdagskvällen kom tillslut beskedet. Colombia avsäger sig värdskapet för sommarens Copa América. Detta efter oroligheterna som plågat landet under dom senaste veckorna där över 50 människor har mist livet. Därmed är Argentina ensamma i sitt värdskap för sommarens turnering.

Att Colombia väljer att dra sig ur kommer knappast som någon chock. Detta har varit på tapeten under flera veckor och det är inte enbart pga. oroligheterna i landet som man väljer att avsäga sig värdskapet. Coronaviruset är inne på en andra våg i landet och CONMEBOL har uttryckt oro för Colombias höga smittspridning. Såväl River Plate som uruguayanska Club Nacional har båda drabbats av stora utbrott utav Corona i truppen efter att ha spelat Copa Libertadores-matcher i landet.

Även om man inte, helt säkert kan spåra River Plates senaste utbrott av Corona i truppen, som lämnade dom med 20 smittade spelare, till att det just bröt ut under resan till Colombia finns det mycket som tyder på det. Dessutom har den argentinska storklubben varit kritiska till dom små omklädningsrummen – och hotellen som knappast var anpassade för att undvika en eventuell smittspridning.

Colombias beslut att dra sig ur sommarens Copa América gör att Argentina nu behöver vaska fram ytterligare några arenor till turneringen. Enligt den argentinska nyhetskanalen TyC Sports kommer La Bombonera, Libertadores de América, Ciudad de La Plata och Bicentenario de San Juan att stå värd för dom gruppspelsmatcherna som skulle ha spelats i Colombia.

I övrigt krävs såklart ytterligare administration för att få saker och ting att flyta i sommar. För några dagar sedan uttryckte Argentinas president, Alberto Fernández, sig positiv till att stå som ensam värd för sommaren Copa América.

”Vi måste analysera möjligheten till att vi blir ensamma arrangörer av sommarens Copa América. Samtliga inblandade måste genomgå strikta protokoll, det som hände River Plate visar på vad som, objektivt sett, kan hända. Jag vill absolut inte lägga någon skuld på River för detta skulle kunna hända vilket lag som helst”.

Samtidigt genomgår även Argentina just nu en tuff period med stora Coronautbrott i landet och då främst i huvudstaden Buenos Aires. En andra våg av pandemin har resulterat i en väldigt hög smittspridning som gjort att presidenten tagit beslutet att införa en niodagars lång lockdown.

Med det i åtanken kan man konstatera att förutsättningarna absolut inte är optimala för Copa América i Argentina heller som läget är just nu.