Mer huvudbry för River – fem nya Coronafall i truppen

Efter helgens utbrott av Corona i River Plate följde nya test under måndagen där ytterligare fem spelare testades positivt. Med mötet mot Independiente Santa Fe runt hörnet, i Copa Libertadores, är situationen så nära en fullskalig kris det kan bli.

Det är inte roligt att vara en del av River Plate just nu. Klubben har drabbats av ett fullskaligt utbrott av Corona i truppen och utöver dom 15 spelarna som testades positivt, inför Boca-matchen i söndags, adderades ytterligare fem spelare under måndagen. Utöver detta har flera inom staben också testats positivt – däribland målvaktstränaren som verkar ha varit den förste att bli smittad. 

Problemen växer därför med tanke på att upplösningen i Copa Libetadores är runt hörnet. River har just nu endast tio spelare disponibla, om inte Javier Pinola och Enzo Pérez hinner tillbaka ifrån sina skador. 

Man hoppas fortfarande kunna inkludera reservlagets målvakt Leo Díaz i truppen, men än så länge har man inte fått något svar ifrån CONMEBOL kring frågan. Som läget är just nu blir man, om inte Díaz kan bli inkluderad i registreringen, tvungna att spela med en utespelare i mål och då ligger Pinola – eller Enzo Pérez närmast till hands. 

CONMEBOL:s regelverk är som sådant att om ett lag kan ställa minst sju spelare på planen ska matchen spelas. Skulle man inte komma till matchen, trots detta, riskerar man inte enbart att förlora matchen och få böter. Mest troligt skulle River dessutom bli avstängda ifrån Copa Libertadores även under det nästkommande året. 

Inför Copa-säsongen valde Marcelo Gallardo att inte registrerar en massa ungdomsspelare, som var tillåtet då CONMEBOL ökade den möjliga registreringslistan från 35 till 50 spelare, eftersom tränaren inte ville kasta in unga spelare i hetluften som inte var redo för uppgiften. Detta kan vara något som ligger storklubben i fatet när man nu söker dispens för att få registrera Leo Díaz i truppen.

Just nu har River följande spelare att tillgå: Maidana, Martínez, Lecanda, Casco, Peña Biafore, Angileri, Paradela, Carrascal, Álvarez och Fontana. Därutöver hoppas man på Pinola, Enzo Pérez och Leo Díaz.

Mötet med Independiente Santa Fe ska spelas natten mot fredag på Estadio Monumental i Buenos Aires. Just nu har River inte ens tillgång till en full startelva när gruppspelet går in i ett avgörande skede.