Racing och Boca vidare till semi efter dubbla straffavgöranden

Trenden med straffavgöranden fortsatte under söndagskvällen i kvartsfinalerna av Primera Division. I slutändan tog sig Racing och Boca vidare till semifinal där dom också ska möta varandra.

Först ut, under gårdagen, var mötet mellan Vélez Sarsfield och Racing Club på Estadio José Amalfitani i Buenos Aires. Vélez som varit smått överlägsna under ligaspelet såhär långt lyckades inte få hål på Racing trots att man hade åtskilliga möjligheter. Kanske att man var lite för försiktiga i sin inställning till matchen och vågade inte riktigt trycka på i offensiven som man brukar göra.

Racing försvarade sig bra och hade även dom flera fina möjligheter till att göra mål. Närmast kom Tomás Chancalay som vände bort sin försvarare och sköt strax utanför stolpen i den första halvleken. Men matchen slutade mållöst och fick istället avgöras ifrån elvameterspunkten. Vélez inledde med att bränna sina två inledande straffar och det var också detta som fällde avgörandet. Enzo Copetti skickade dit Racings sista straffspark och därmed är storklubben klara för semifinal mot Boca Juniors.

Såklart otroligt tungt för Vélez som spelat en väldigt fin fotboll under den här säsongen och varit, enligt mitt tycke, seriens bästa lag såhär långt. Personligen är jag inte särskilt förtjust i detta cupformat som ligaspelet just nu är inne i. Direkta utslagningsmatcher om en ligatitel är något som ishockey och andra menlösa sporter håller på med.

Nåväl, i kvällens sista match, och det som även var den fjärde och sista kvartsfinalen, drabbade Boca Juniors och River Plate samman i ett Superclásico som blev väldigt annorlunda – minst sagt. River drabbades av 15 Coronafall på lördagen vilket resulterade i att truppen blev ordentligt stympad. I mål fick man ställa reservlagets andremålvakt, Leo Díaz, och han stod för en väldigt fin insats.

Boca tog ledningen under inledningen av matchen efter att Carlos Tevez nickat in ett inlägg ifrån höger av Cristian Pavón. Dock föranleddes Tevez nick av att han kolliderade med Maidana i något som förmodligen borde ha renderat i en frispark för Rivers mittbacksgeneral. Istället blev det 1-0 för Boca och en tidig uppförsbacke för River.

Gallardos manskap åt sig dock in i matchen och under den andra halvleken tycker jag att man, långa stunder, var det bättre laget. Därför var inte kvitteringen på något sätt ologisk när den föll i den 68:e matchminuten. Ett perfekt inlägg av Angileri hittade pannan på Julián Álvarez som elegant nickade in 1-1 för River. Såväl inlägget som nicken var otroligt fint utförda och som matchbilden såg ut, vid tidpunkten för målet, också helt rättvist.

Boca lyckades inte få fram någon ny kraft till att gå för ett nytt ledningsmål medan River var ganska tillfreds med att avvakta ett straffavgörande. Väl där svängde det fram och tillbaka, men där Bocas målvakt, Augstín Rossi, blev stor matchhjälte med sina dubbla räddningar. Även Leo Díaz gjorde en parad under straffläggningen när Cardona slog en helt bisarr straff rakt i famnen på debutanten.

Bocas avgörande straff smälldes in av Julio Buffarini och därmed är Boca klara för semifinal. För Rivers del är det givetvis surt att man åkte ur ligaspelet mot ärkerivalen, men samtidigt stod man för en fin insats, trots frånfallen, och ska vara nöjda med prestationen.

**

Semifinalerna, som spelas på neutral plan i San Juan:

Independiente – Colón.
Racing Club – Boca Juniors.