Estudiantes mot Independiente: Ett klassiskt möte i den första kvartsfinalen

Under lördagskvällen tar Estudiantes emot Independiente i kvartsfinalerna av Primera Division. Ett möte med mycket historia och prestige.

Då var det dags för kvartsfinalerna av Primera Division och först ut är Estudiantes mot Independiente under lördagskvällen. Båda lagen kommer till matchen med en fin säsong i ryggen där resultaten, överlag, har varit tillfredsställande.

Det kanske mest intressanta med mötet som sådant, tycker jag, är att båda lagen leds av varsin väldigt rutinerad och välslipad tränare. Ricardo Zielinski och hans Estudiantes rivstartade säsongen med att besegra River Plate på hemmaplan och även om man förlorade senast mot Argentinos Juniors är tongångarna mestadels positiva.

Dock ska man poängtera att av Estudiantes tre förluster, den här säsongen, har två kommit på hemmaplan. Colón i femte omgången och San Lorenzo i den sjunde.

Zielinski vilade en drös spelare mot Argentinos, för en vecka sedan, och samtliga av dessa är tillbaka imorgon. Dessutom har Fabián Noguera avtjänat sin avstängning och är åter redo för spel. Därmed tyder det mesta på att Zielinska kan ställa starkast möjliga elva på planen imorgon.

Förmodad startelva för Estudiantes: Andújar: Godoy, Rógel, Noguera, Pasquini: Ángel González, Jorge Rodríguez, Juan Sánchez Miño, Lucas Rodríguez: Díaz, Cauteruccio.

Zielinski känner sig redo för matchen och var positiv på torsdagens presskonferens.

”Drömmen hos oss är densamma som hos supportrarna. Förhoppningsvis kan vi komma upp i den nivån som är Estudiantes. Vi siktar på att vara ett komplicerat lag för motståndarna och att dom inte känner sig bekväma. Få matchen dit vi vill. Vi har förutsättningarna för att kunna göra en bra match och spelarna behöver göra det där lilla extra. Dom där 110-procenten som vi alltid pratar om. När vi startade den här processen var målsättningen att nå topp 4 i vår grupp. Nu är målsättningen att ta oss vidare ifrån matchen på lördag”.

För motståndet står ett Independiente med Julio Falcioni som tränare. Han har fått ordning på storklubben och avancemanget i ligaspelet, samt att man toppar sin grupp i Copa Sudamericana, har bidragit till optimism i Independiente. Offensivt har man ofantligt många alternativ och nu när även Jonathan Herrera är spelklar, och öser in mål, ökar givetvis konkurrensen.

Förra helgens seger mot Huracán, som också säkrade avancemanget, var dock inte helt glasklar. Det dröjde till mitten av den andra halvleken innan lagkaptenen Silvio Romero fixade 2-1. Blanco kunde sedan defintivt avgöra i slutet till 3-1. Independiente vilade en hel del spelare mot Montevideo City i tisdags och siktar istället på att ställa starkast möjliga lag på benen imorgon.

Förmodad startelva för Independiente: Sosa: Bustos, Barreto, Insaurrable, Costa, Rodríguez: Romero, Blanco: Velasco, Romero, Palacios.

Falcioni har haft en jobbig vecka på ett personligt plan. Hans fru gick bort för några dagar sedan och han själv hålls fortfarande isolerad efter att ha testats positivt för Coronaviruset för några veckor sedan. Dock ska han vara friskförklarad, men laget leds även imorgon av andretränaren Monzón.

**

Kollar man på tidigare möten, lagen emellan, har Independiente haft svårt för Estudiantes dom senaste åren. Faktum är att man inte vunnit mot La Plata-klubben sedan 2015. Senaste mötet, som spelades 2019, vann Estudiantes med 3-0.

Senaste gången som lagen möttes på Estadio de Uno i La Plata slutade det oavgjort – 2-2.

Går vi ännu längre tillbaka i historien finns det många intressanta matcher, mellan dessa båda lag, som spelats. På 30-talet drabbade t.ex. Estudiantes ”Los Profesores” samman med Independientes gyllene formation med Antonio Sastre, Vicente de la Mata och Arsenio Erico.

Här under är en bild inför ett av dessa möten 1933 där Antonio Sastre och Alejandro Scopelli poserade tillsammans på omslaget till El Gráfico.

Vem drar det längsta strået imorgon? Strax efter midnatt har vi svaret.

Fotnot: Matchen har avspark klockan 22:30, svensk tid, på lördagskvällen och kan ses på Fanatiz.tv.