Ett avgörande Clásico Santafesino väntar i afton

Under söndagskvällen möts Colón och Unión i Clásico Santafesino. Ett derby med mycket historia – och prestige väntar.

När klockan klättrat upp mot elva, svensk tid, under söndagskvällen drabbar dom båda antagonisterna Colón och Unión samman i Santa Fe. Två klubbar som har gjort bra ifrån sig under säsongen och som nu slåss för vidare liv i årets turnering. Colón är redan vidare, men för Unión kommer förmodligen en seger i derbyt att krävas för att gå vidare.

Derbyt i Santa Fe har en lång historia och prestigen är stor i staden. För det mesta pratas det mest om dom större derbyna i Argentina och då glöms ibland mötena utanför Buenos Aires-pulsen bort.

Historiskt sett är Unión det laget som har vunnit flest derbyn – 47 segrar mot Colóns 43. Tidernas första Clásico mellan lagen spelades den 30 mars 1913. Den gången vann Colón med 3-2. Senaste derbyt var i oktober 2019 – då vann Unión med 1-0 efter mål av Nicolás Mazzola.

Rafael Delgado och hans Colón har presterat riktigt bra den här säsongen och toppar sin grupp. Han ser väldigt mycket fram emot kvällens derby och menar att spänningen känns i hela staden.

”Vi tränar på och vet att detta är ett derby som är enormt stort för hela staden. När du går i affären eller är inne på sociala medier så låter supportrarna dig veta det. Supportrarna är mycket emotionella inför matchen. Det är ett derby med mycket historia”.

Rafael Delgado ser fram emot kvällens derby.

Han menar också att derbymatcher alltid lever sina egna liv och att det gäller att vara på hugget redan ifrån början.

”Derbyna är inte som andra matcher. Man måste vara 100% koncentrerad i 90 minuter. Vi siktar på att spela vårt spel, något som vi gjort hela säsongen och som gjort att vi säkrat avancemanget”.

Colón kan, vid en seger, se till så att Unión missar kvartsfinalerna. Något som Delgado är väl medveten om, men han lägger mer fokus på att säkra förstaplatsen som gör att Colón får hemmaplan i kvartsfinalen.

”Vi hade som mål att kvalificera oss och det har vi lyckats med. Givetvis är det en fördel om vi kan vinna gruppen och därmed få hemmaplan i nästa runda. Vi är medvetna om att vi kan tänka på det som kommer framöver, men samtidigt inte förlora fokus på kvällens viktiga match”.

Avspark är i afton klockan 23:00 och derbyt spelas på Colóns hemmaplan, Estadio Brigadier General Estanislao López, i Santa Fe. En arena som fått smeknamnet ”Elefantkyrkogården” efter att Colón besegrat Pelés Santos på 60-talet.