Krönika: Är Vélez ettmästarlag?

Vélez Sarsfield mosade Gimnasia under lördagen och cementerade sin position som gruppetta. Är det rent av mästarna vi ser?

Vélez Sarsfield var redan klara som gruppvinnare inför lördagens möte med Gimnasia. Maurico Pellegrinos manskap har gått som tåget under säsongen och staplat segrarna på hög. Det är egentligen bara plattmatchen mot Boca Juniors, då man förlorade med 7-1, som skaver litegrann. Annars har Vélez varit klanderfria genom hela säsongen och detta fortsatte under lördagskvällen.

Gimnasia, som hade en mikroskopisk chans att nå en slutspelsplats, blev totalt demolerade av Vélez. Redan i den första halvleken gick man upp till en 3-0-ledning efter dubbla mål av Ricardo Centurión och en fantastisk pärla av Cristian Tarragona. Exakt allting gick in och på många sätt kändes det som att Vélez har just det där mästarflytet i år som krävs för att gå hela vägen. Bollarna studsar rätt, spelarna lyser av självförtroende och det ser bara så självklart ut.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. På 13 omgångar har Vélez tagit 31 av 39 möjliga poäng. Man har bara förlorat två matcher och gjort 23 mål. Målen har spridits ut på flera spelare vilket gjort att man inte behövt vara beroende av en specifik målgörare. Juan Lucero har stått för fyra mål, Thiago Almada samt Ricardo Centurión tre och Cristian Tarragona två.

Det enda orosmolmnet, som eventuellt skulle kunna finnas på Vélez himmel just nu, är att man har dålig statistik mot både Boca Juniors och River Plate under dom senaste säsongerna. Men samtidigt är trender till för att brytas och årets Vélez är mycket bättre än tidigare upplagor.

I skrivande stund är Banfield Vélez motståndare i kvartsfinalen, men detta kan såklart ändras under söndagen. Personligen är jag ganska övertygad om att River kommer ta den sista slutspelsplatsen imorgon och i sådana fall blir det River som väntar för Vélez del.

Oavsett vilket håller jag Vélez just nu som landets formstarkaste och slagkraftigaste lag. Såväl Boca – som River har knackig form och jag tycker faktiskt att Vélez är bättre än dessa båda i skrivande stund. Får inte River igång sitt målskyttet blir det svårt att ta sig förbi kvartsfinalen. Samtidigt ångar Vélez på i storartad stil och öser in mål.

Är det mästarna vi ser? Jag skulle inte bli förvånad om det blir så.