Copa-torsdagen: Arsenal vann mot Jorge Wilstermann

Torsdagen i Sydamerika bjöd på flera intressanta matcher – och resultat. Här kommer en kortare summering av händelserna.

Argentinos Juniors hade rest till Paraguay för att möta colombianska Atlético Nacional. Anledningen till att matchen hade flyttats till Paraguay berodde på oroligheterna som brutit ut i Colombia. Argentinos, som inför gårdagens match hade vunnit både sina inledande matcher, var proppfulla med självförtroende inför mötet med den colombianska storklubben. Detta var också något som syntes väldigt tydligt. 

Militos lag gick ut och satte tonen i spelet omgående och fick också ganska snabbt utdelning. Paraguayanen Gabriel Ávalos kände sig bekväm i sitt hemland och sköt 1-0 till Argentinos redan efter arton minuters spel. Samme Ávalos gjorde sedan även 2-0 i den andra halvleken och därmed befäste Argentinos sin plats som självklara gruppettor. Med tre omgångar kvar är biljetten till åttondelsfinalerna, mer eller mindre, säkrad. Otroligt imponerande. 

Även River Plate hade begett sig till Paraguay för att möta ett colombianskt motstånd. Independiente Santa Fe stod för en hyfsad insats, men River var det klart bästa laget och borde vunnit matchen om man hade haft lite mer flyt med sig. Två gånger prickade man stolpen och i slutskedet skulle man eventuellt även ha haft en straffspark. Federico Girotti gjorde en fin insats som nia och går från klarhet till klarhet. 

Det ska dock sägas att River har det en aning kämpigt just nu. Två raka förluster i ligaspelet och nu även ett kryss i Copa Libertadores gör att orosmolnen blir fler på Gallardos himmel. Även om man just nu innehar andraplatsen i gruppen är avståndet ner till trean inte särskilt långt. Det kommer krävas en uppryckning av River under dom kommande veckorna ifall man ska lyckas ta sig vidare ifrån gruppspelet. Dock är det något som jag tror att man kommer att lyckas med. 

Det vill sig inte riktigt för River Plate just nu. Men Federico Girotti gjorde en väldigt fin insats mot Independiente Santa Fe.

**

Vi skiftar fokus en smula och glider över på Copa Sudamericana. Här stod Arsenal Sarandí för en riktigt fin insats hemma mot bolivianska Jorge Wilstermann. Efter att Lucas Albertengo gett hemmalaget ledningen med 1-0, redan efter 40 sekunders spel, rullade allting bara på för Rondinas manskap. Dubbla mål ifrån Jhonatan Candia stängde definitivt matchen och Arsenal har därmed fått lite ny energi i sin grupp. Just nu ligger man trea på fyra poäng, men skuggar såväl ettan – som tvåan i gruppen, då dessa båda bara har en poäng mer än argentinarna. I nästa omgång väntar en, förmodligen, direkt avgörande match mot Ceará där förlust är uteslutet om möjligheterna ska leva vidare kring ett avancemang. 

San Lorenzos förhoppningar om avancemang känns däremot betydligt mer avlägset. Under natten mot fredagen mäktade man bara med 1-1 mot paraguayska 12 de Octubre och därmed känns man nästan avsågade efter tre omgångar. 

I skrivande stund har San Lorenzo fyra poäng upp till gruppettan Huachipato och om vi ska vara helt ärliga finns det inte särskilt mycket som tyder på att man ska lyckas ta igen dessa. Dessutom ligger såväl gårdagens motståndare – som Rosario Central – betydligt bättre till.

Lucas Vera gjorde matchens enda mål för Lanús mot La Equidad.

Sist, men absolut inte minst, var Lanús i gasen under natten mot fredagen. Mot colombianska La Equidad i Paraguay lyckades Lanús att få med sig samtliga tre poäng efter att Lucas Vera gjort matchens enda mål efter 27 spelade minuter. Argentinarna vägde tyngre än La Equidad och segern var definitivt välförtjänt. Därmed tar Lanús ett skutt uppåt i tabellen och parkerar sig på en andraplats. Dock har man tre poäng upp till gruppettan och tillika suveräna Grêmio som fullkomligt mosade venezuelanska Aragua under gårdagen med hela 8-0.