Avgörandets stund är kommen: Här är förutsättningarna inför avgörandet

Under den kommande helgen spelas den sista omgången av Primera Division i Argentina. Nu ska det avgöras vilka åtta lag som ska ta sig vidare till slutspelet och därmed ha en chans att kunna titulera sig ligamästare.

Den 13:e omgången ligger för dörren och med det kommer också det stora avgörandet allt närmre. Såväl Grupp A som Grupp B ska avgöras under den kommande helgen och åtta lag, fyra ifrån varje, ska ta sig vidare till slutspelet som inleds i nästa vecka. 

Sedan tidigare är fyra lag, två ifrån vardera grupp, redan klara för slutspelet. Det rör sig om Colón, Estudiantes, Vélez Sarsfield och Boca Juniors som alla har säkrat sin biljett i slutspelet. Kvar finns det alltså fyra platser att slåss om och många lag har fortfarande chansen att knipa en av dessa. 

Grupp A:
I denna grupp slåss faktiskt sju lag om dom två sista slutspelsplatserna. Just nu ligger San Lorenzo på tredjeplatsen med 21 inspelade poäng medan River Plate har fjärdeplatsen på 18 poäng. 

Bakom dessa ligger Racing Club och Rosario Central. Även dessa två på 18 poäng, men där båda har betydligt sämre målskillnad. Här skiljer det faktiskt så pass mycket att vi kan konstatera att River kommer att knipa platsen om det blir en målskillnadsaffär. Dock räknas inbördes möten före. 

Bakom Racing och Central finns Banfield på 17 poäng samt Argentinos och Central Córdoba på 16 poäng.

San Lorenzo. 21 poäng. +2.
River Plate. 18 poäng. +11.
——————————————
Rosario Central. 18 poäng. +1.
Racing Club. 18 poäng. +/- 0. 
Banfield. 17 poäng. +1.
Argentinos. 16 poäng. +1. 
Central Córdoba. 16 poäng. -3.


Under den avslutande omgången kommer flera av dessa inblandade lag att spela samtidigt och i ett av fallen ska dom dessutom mötas då Racing Club tar sig an San Lorenzo i Avellaneda. River Plate möter Aldosivi på hemmaplan och spontant känns det inte som att dom kommer att bränna en sådan matchboll.

Sista omgången, med dom lagen som är inblandade i striden kring slutspelsplatserna, ser ut såhär:

Lördag:
18:00. Godoy Cruz – Banfield. 

Söndag:
15:00. Arsenal – Central Córdoba. 
17:10. Argentinos Juniors – Estudiantes.
19:30. Racing Club – San Lorenzo.
19:30. River Plate – Aldosivi. 
19:30. Platense – Rosario Central. 

Racing Club och San Lorenzo möts i den avslutande omgången.

Grupp B:
I denna grupp slåss sex stycken lag om dom två sista platserna till slutspelet. Just nu ligger Talleres trea på 20 poäng och Unión innehar fjärdeplatsen på 18. 

Bakom dessa ringlar sig en rad med lag som kan klättra förbi. Independiente skuggar bakom Unión på 17 poäng, Lanús på 16 samt Gimnasia och Tucumán på 15 poäng vardera. 

Talleres. 20 poäng. +4. 
Unión. 18 poäng. -2.
———————————————
Independiente. 17 poäng. +4. 
Lanús. 16 poäng. -1.
Gimnasia. 15 poäng. +/- 0. 
Tucumán. 15 poäng. -1.


I den sista omgången ska bl.a. Talleres och Lanús att mötas på den sistnämndas hemmaplan. Den matchen kommer att bli helt avgörande och för Talleres del räcker det med ett kryss. Unión ska spela ett stekhett derby mot Colón. Kanske det hetaste derbyt – bortsett ifrån att det spelas utan publik – på många år. Båda lagen har fina säsonger bakom sig och Colón har, som bekant, redan säkrat avancemanget till slutspelet. 

Independiente förlorade för en vecka sedan mot Tucumán och tappade därmed sin slutspelsplats. Nu är det kniven mot strupen när man beger sig till Buenos Aires för mötet med Huracán på söndag.

Sista omgången, med dom lagen som är inblandade i striden kring slutspelsplatserna, ser ut såhär:

Lördag:
20:30. Gimnasia – Vélez Sarsfield. 
20:30. Tucumán – Defensa y Justicia. 

Söndag:
23:00. Lanús – Talleres.
23:00. Colón – Unión. 
23:00. Huracán – Independiente.