Måndagen i Argentina: Både i Primera Division – och Nacional hände det saker

I vanliga fall brukar jag bara gå igenom gårdagens händelser i Primera Division, men med tanke på att måndagen inte innehöll särskilt många matcher, i den högsta divisionen, tänkte jag även ta med Primera Nacional idag.

Men vi börjar såklart med Primera Division och mötet mellan Sarmiento Junín och Gimnasia. Här hände faktiskt inte särskilt mycket, men det som skedde kom ifrån gästerna som försökte på alla sätt och vis att få in bollen i mål. Precis som i tidigare omgångar visade Sarmientos målvakt, Manuel Vicentini, upp ett bländande målvaktsspel och höll länge kvar Sarmiento i matchen.

Tillställningen slutade 0-0 och därmed är Gimnasias chanser kring ett avancemang till slutspelet i princip borta. Detsamma gäller såklart även för Sarmientos del, men deras hopp var borta redan innan gårdagens match. 

Lite senare på kvällen var det dags för Estudiantes att försöka säkra sin biljett till slutspelet när man tog sig an Platense på hemmaplan. Det gick också vägen efter att Lucas Rodríguez och Fabián Noguera gett laget en 2-0-ledning redan under den första halvleken. Platense var absolut inte dåliga på något sätt, men saknar den där spetsen som gör att man kan omvandla målchanser till mål. 

**

Det var händelserna i Primera Division. Om vi nu istället tar och blickar lite mot Primera Nacional, som också hade flera matcher igång under måndagen, ser vi att det bjöds på betydligt fler mål i denna serie. 

Nueva Chicago fick stryk av Deportivo Riestra med 3-2 på hemmaplan. Detta trots att man tog ledningen efter 31 minuters spel. Nueva Chicago har det riktigt kämpigt den här säsongen, precis som förra, och ligger sist i sin grupp efter sju spelade omgångar. Dessutom har man ännu inte lyckats vinna den här säsongen.

Atlético Atlanta vann med uddamålet hemma mot Estudiantes de Rio Cuarto efter att den målfarlige högerbacken Leonardo Flores skickat dit matchens enda mål. Atlanta är därmed fortsatt obesegrade den här säsongen och skuggar Tigre i toppen av sin grupp. Tränaren Walter Erviti har fått till ett stabilt lagbygge där man gillar att attackera längs kanterna och här passar bl.a. ytterbacken Flores in som hand i handsken. Atlanta har varit nära en uppflyttning flera säsonger i rad. Går man hela vägen i år?

Chacarita Juniors har det kanske inte lika jobbigt som Nueva Chicago, men ljusglimtarna är dessvärre få även här. Igår fick man se sig totalt överkörda på hemmaplan av Gimnasia Mendoza med hela 4-0. Detta är faktiskt ”Chacas” andra raka 4-0-förlust i ligaspelet, men trots detta är man ändå bara en poäng ifrån en kvalplats uppåt. Spelmässigt känns det dock som att man är långtifrån övriga toppkonkurrenter just nu. 

På tal om toppkonkurrenter. Tigre besegrade Quilmes efter en låst tillställning i Buenos Aires. Därmed gled dom rödblåa in på segerspåret igen efter att ha kryssat i den föregående omgången mot Agropecuario. Tigre toppar sin grupp på 19 inspelade poäng – en poäng före Gimnasia Mendoza och Atlético Atlanta. 

Övriga resultat i Primera Nacional under gårdagen:
Barracas Central – Tristán Suárez. 3-1.
Alvarado – Agroupecuario. 2-0.
CA Mitre – Temperley. 1-1.