Söndagen: Allt och lite till

Det hände en hel del i Argentina under söndagen när fler matcher spelades på en och samma dag än någon annan gång under säsongen. 

Totalt spelades nio matcher i Primera Division under söndagen. Det är ganska anmärkningsvärt med tanke på att hela omgången innehåller 13 matcher. Att det blev på detta vis handlade till stor del om att inga matcher skulle spelas på lördagen eftersom det var den 1:e maj och därmed ”arbetarnas dag” – något som man tar väldigt allvarligt på i Argentina.

Söndagen drog igång redan klockan 10:00, lokal tid, när Boca Juniors tog sig an Lanús på La Bombonera i Buenos Aires. Matchen blev precis så sömnig som man kunde förvänta sig att en drabbning klockan 10:00 skulle bli. Lanús var bättre i spelet, men Pepe Sand hade inte ställt in sitt sikte utan prickade allt som oftast läktaren istället för målet. Annars visade Pedro de la Vega upp ett energisk driv ifrån sin mittfältsposition och gasade på ordentligt.

Men i slutändan blev det en otippad matchvinnare när Carlos Izquierdoz nickade in en högerhörna i mål med dryga tio minuter kvar på matchklockan. Lanús hann inte komma igen utan Boca knep samtliga tre poäng som därmed är man klara för slutspelet. För Lanús del finns fortfarande chansen till avancemang, men det avgörs först under nästa veckas sista omgång då man tar sig an Talleres på hemmaplan.

Boca firar Izquierdoz segermål mot Lanús.

Två timmar efter Bocas match mot Lanús var det dags för två stycken matcher att dra igång samtidigt. Independiente tog emot Atletico Tucumán medan Defensa y Justicia gjorde detsamma med Union. Båda matcherna blev ganska avslagna, men bortalagen knep – i bägge fallen – samtliga tre poäng efter att ha vunnit med 1-0. För Independientes vidkommande innebar förlusten att man sumpade sin chans att ha allt i sina egna händerna inför den sista omgången. Union klättrade nämligen förbi Independiente efter sin seger under gårdagen. I sista omgången väntar ett derby för deras del mot Colón som ska definiera deras fortsätta öde i turneringen. 

Dubbla matcher drog även igång klockan 19:20, svensk tid, och det handlade om Talleres mot Huracán i Córdoba samt San Lorenzo mot Godoy Cruz i Buenos Aires. I den förstnämnda matchen var det hemmalaget som tog tag i taktpinnen och gjorde 1-0 genom Mateo Retegui. Huracán gav dock inte upp och Talleres har visat tidigare att man har förtvivlat svårt att hålla en ledning. Det skulle visa sig stämma även under gårdagen. Exakt vad som skedde är svårt att svara på, men Huracán tog över och kvitterade genom Esteban Rolón. Därmed missade Talleres sin chans till att säkra sin slutspelsplats. Dock har man fortfarande ett schysst utgångsläge inför den avslutande omgången och kommer definitivt gå vidare vid oavgjort – eller bättre. 

I San Lorenzos match pressades hemmalaget stundtals hårt av Godoy Cruz som spelade en frenetisk anfallsfotboll. Tillslut vann dock hemmalaget efter att Óscar Romero avgjort ifrån straffpunkten. Segern innebar att San Lorenzo är obesegrade i dom sex senaste ligamatcher. Ändå ett hyfsat facit för ett lag som haft stora problem med jämnheten i sina prestationer.

Óscar Romero firar segermålet mot Godoy Cruz för San Lorenzo.

Strax efter klockan 9 tog Banfield emot River Plats på hemmaplan där bortalaget endast gjorde en förändring jämfört med den föregående veckans möte med colombianska Junior i Copa Libetadores. Det skulle visa sig bli ett magplask till beslut av Marcelo Gallardo. River såg tröttkörda ut och energin fanns där helt enkelt inte. 

Banfield vann med 1-0 sedan Juan Álvarez utnyttjat ett fatalt försvarsmisstag och rundat Franco Armani i Rivers mål. Därmed har Banfield en teoretisk chans att gå vidare inför slutomgången. För Rivers del missade man chansen att säkra sitt avancemanget, men tack vare Racings förlust – som vi strax ska titta närmare på – har River fortfarande allt i egna händer. 

Tjugo i tolv på kvällen spelades två matcher parallellt med varandra. Argentinos vände och vann borta mot Aldosivi med 3-1 medan Racing Club föll i Santiago del Estero. Den sistnämnda matchen slutade 1-0 till Central Córdoba efter att Racing genomfört en monumental plattmatch. Precis som i tidigare bottennapp under säsongen spelade inte Racing som ett enat lag utan som elva individer. Pizzi fortsätter att vara ifrågasatt som tränare och nu är risken överhängande att storklubben missar avancemanget till slutspelet.

Söndagen – och hela helgen avrundades med derbyt i Rosario mellan Central och Newell’s Old Boys. Det blev stökigt redan ifrån början med mycket gruff mellan spelarna. Efter tre minuters spel fick matchen avbrytas efter att en drönare flugit in över planen med en vimpel under den. På vimpeln stod glåpord mot Newell’s Old Boys. Drönaren kraschade och Pablo Pérez trampade i sönder den med sin högerfot. 

Det flög in en drönare på planen under derbyt mellan Rosario Central och Newell’s Old Boys.

Matchen som sådan innehöll det mesta. Det enda ingrediensen som den inte innehöll, och som den borde ha haft sett till den fysiska aspekten av spelet, var en utvisning – eller två. Däremot fick vi se tre stycken mål och samtliga kom ifrån Rosario Central. Marco Rubén gav laget ledningen innan Nicolás Ferreyra fyllde på till 2-0 och Luca Martínez fastställde slutresultatet till 3-0. ”Detta är det sämsta Newell’s jag sett under min livstid” slog en argentinsk journalist fast efter matchen. Jag vet inte om det stämmer, det får ni döma själva.