Clásico Rosarino: 269:e derbyt på menyn under söndagen

Derbyt mellan Rosario Central och Newell’s Old Boys, imorgon kväll, kommer, precis som alla andra matcher den här säsongen i Argentina, att spelas inför tomma läktare och nu även mitt i natten.

Det är svårt att få till den rätta derbykänslan när matcherna spelas inför tomma läktare. Det går inte att ignorera. När Rosario Central drabbar samman med sina ärkerivaler Newell’s Old Boys på söndag kommer det onekligen att bli ytterligare ett märkligt derby.

Först skulle matchen ha haft avspark klockan 18:40 lokal tid (23:40 i Sverige), men det har nu ändrats till 21:00 argentinsk tid. Anledningen till detta är att myndigheterna i Rosario gärna ser en så sen avsparkstid som möjligt för att minska risken att supportrar till dom bägge lagen samlas nere på stan och runt spelarhotellen.

Marcelo Larrondo firar ett derbymål mot Newell’s för några år sedan.

Denna sena avsparkstid har TV tidigare opponerat sig emot samtidigt som förbundet även dom motsatte sig den eftersom Newell’s ska spela match i Copa Sudamericana redan på tisdag. Men allt detta spelade alltså ingen roll utan avsparkstiden är satt till 21:00, lokal tid. Stämningen kommer därmed bli än mer ödesmättande när dom tomma läktarna dessutom är insvepta i ett dyster – och dunkelt mörker.

Men derby är såklart alltid ett derby och även om det kan kännas lite klichéartat att säga så är det ändå ett faktum. Eller som George Costanza säger i Seinfeld ”eggs are eggs, can you also say fish is fish? I don’t think so”. Vissa saker stämmer det helt enkelt bättre in på än andra.

Hursomhelst kommer lagen till matchen med varierande formkurvor. Rosario Central har visserligen två raka segrar, om man räknar ligan och Copa Sudamericana, men dom är verkligen inget lag som jag skulle satsa min lagfart på och känna mig bekväm med att dom reder ut det.

Samma sak kan egentligen även sägas om Newell’s Old Boys med den väsentliga skillnaden att Central faktiskt har en realistisk chans att nå slutspelet medan Newell’s möjligheter är borta. Dessutom är dom rödsvartas form än mer dyster än deras ärkerivaler. Så sent som under natten mot fredagen förlorade man med 3-1, i Copa Sudamericana, mot paraguayanska Libertad på hemmaplan. Germán Burgos har inte lyckats lyfta laget och frågan är om det egentligen var tränarpositionen som behövdes bytas ut.

Morgondagens derby är det 269:e derbyt – om man inte räknar träningsmatcher, då är det 344 – genom historien. Det är oavsett vad en klar fördel för Rosario Central genom åren då dom har vunnit 90 derbyn av dom 268 mot Newell’s 75 segrar.  Vad ni då samtidigt kan räkna ut är att flest matcher har slutat oavgjort – 101 matcher.  Manuel González är derbyts meste målgörare med sina 30 derbymål för Newell’s. Centrals bästa målgörare mot Newell’s är Harry Hayes som spelade i föreningen för 100 år sedan.

Båda lagen innehåller flera rutinerade herrar som har många derbyn i sitt bagage. Rosario Central har bl.a. Marco Rubén som var med redan 2004 och har gjort många derbyn sedan dess. I Newell’s Old Boys finns många erfarna spelare som t.ex. Maxi Rodríguez, Nacho Scocco och Pablo Pérez.

Marco Rubén (t.v.) firar ett av målen i segerderbyt 2006, tillsammans med bl.a. Eduardo Coudet, när Central vann med 4-1.

Corona-pandemin till trots, på söndag ska ytterligare ett Clásico Rosarino att spelas. Det är inte alls säkert att det blir en sevärd match, men spänning kan säkerligen utlovas hursomhelst.