Alexander Watson Hutton: Fotbollens fader i Argentina

1882. Vinden viner i håret på dom som promenerar uppe på däck. Den stora Atlanten-ångaren ska ta en drös européer till Argentina i sydost. Bland människorna på båten finns en ung skotte vid namn Alexander Watson Hutton. Med sig har han några fotbollar och en förhoppning om att kunna idka idrotten han älskat hemma i Europa även på den nya kontinenten. Föga anade han att han skulle bli fadern till ett snart fotbollstokigt land. 

Alexander Watson Hutton föddes i Gorbals, som är en del av Glasgow, i mitten av 1800-talet. Stora mängder hus hade byggts i området för att utöka Glasgows boendeyta och för att erbjuda boende till nyinflyttade industriarbetare. Problemet var bara att husen var uselt byggda och under början av 1900-talet hade allt förvandlats till ett slumområde, med sjukdomar och gyttja på gatorna. 1931 bodde över 85,000 människor på en väldigt liten yta, där upp till åtta personer bodde i ett enda rum och 30 personer delade på en enda toalett. 

Watson Hutton var inte ensam om att emigrera ifrån Skottland – och dom brittiska öarna till Argentina under 1880-talet. Mer än 15,000 brittiska medborgare emigrerade under detta decennium och överhuvudtaget genomgick hela Argentina – från 1850 till 1930 – en enorm populationsökning då hundratusentals européer hoppades på ett bättre liv på andra sidan atlanten. 

Watson Hutton var lärare i grunden och hade kämpat hårt hemma i Skottland för att idrotten skulle bli en naturlig del av landets skolsystem. Omgående vid ankomsten till Buenos Aires blev han direktör för den skotska skolan, Saint Andrew’s Scots School, men efter att ha stött på motstånd om att införa fysisk aktivitet i skolan – och då främst fotboll – valde han, två år efter ankomsten till Argentina, att grunda sin egen skola i huvudstaden – Buenos Aires English High School. 

Det ska sägas att den första fotbollsmatchen i Argentina hade spelats redan på 1860-talet och iscensattes av bröderna Thomas och James Hogg. Redan med start under 1850-talet hade en hel del engelsmän kommit till Argentina för att hjälpa till med byggandet av det nya järnvägsnätet i landet. 

**

Watson Hutton var en man med visioner och hoppades att fotbollen skulle bli en populär sport även i Argentina. Elva år efter ankomsten till Buenos Aires grundade han det argentinska fotbollsförbundet och ganska omgående började den argentinska högstadivision att spelas. Watson Hutton ville gärna ha en egen fotbollsförening att styra över och för hans elever att spela i. Därför skapade han en klubb, med samma namn som skolan han grundat, Club Atlético English High School 1898. Dock bytte föreningen namn till det mer tilltalande Alumni – som betyder elev på spanska – under det första året på 1900-talet. 

Det ska också betonas att vi tidpunkten för den argentinska klubbfotbollens början var Argentina ett välmående land ekonomiskt. Industrierna blomstrade, populationen ökade – mycket tack vare emigrationen – och mindre än 50 år efter självständigheten kunde man säga att man redan var ett fungerande land. Att tänka sig att Argentina faktiskt, under början av 1900-talet, hade en av världens mest välmående ekonomier är svårt att greppa om idag när man vet att inflationen, bara i år, ligger på nästa 40% och närmare 50% av landets befolkning lever i fattigdom. 

**

Föreningen, Club Atlético Alumni, som Alexander Watson Hutton var pappa till skulle komma att bli Argentinas allra första storklubb. Man vann titlar i ett hysteriskt tempo och landets förnämsta spelare representerade laget. Mellan 1900 och 1911 vann man tio mästerskap och kom tvåa vid dom övriga tillfällena. Lagets stomme utgjordes av familjen Brown där Jorge och hans fem bröder, samt en kusin, alla spelade dom första säsongerna i klubbens existens. Samtliga var födda i Argentina men deras efternamn avslöjade att deras förfäder också hade emigrerat ifrån dom brittiska öarna en gång i tiden. Flera av bröderna representerade det argentinska landslaget under inledningen av dess existens.

Mest tongivande av samtliga bröder var förmodligen Jorge Brown. Han var med i samtliga tio mästarlag och spelade över 200 matcher för föreningen. Jorge hade lärt känna Watson Hutton under tiden då han gick på skottens skola i Buenos Aires och där någonstans formades också en vänskap som varade livet ut. Jorge Brown spelade även cricket och var en hårdför spelare i båda sporterna. 

Efter dom succéfyllda åren kom tillslut verkligheten och utvecklingen ikapp såväl Watson Hutton som Club Atlético Alumni. Under 1900-talets första decennium skapades många av dom föreningarna i Argentina som idag anses vara landets största och snart föll Alumni lika snabbt ifrån toppen som man en gång i tiden hade klättrat till den.  

1911 avgick Watson Hutton som ordförande för det argentinska fotbollsförbundet och samma år upplöstes också föreningen Club Atlético Alumni. 10-talet kom sedan istället att domineras av Racing Club som vann dom flesta mästerskapen och skapade en dynasti som kunde liknas med den som Alumni hade haft 10 år tidigare. Watson Hutton levde kvar i Buenos Aires fram till sin död 1936, men engagerade sig inte offentligt mer i den inhemska fotbollen. Idag ligger han begravd på den brittiska kyrkogården – Cementario Brítanico – i huvudstaden Buenos Aires. Han som än idag anses vara fotbollsfadern av Argentina.