Sebastián Torrico: ”Jag tänkte att jag aldrig skulle få spela för en storklubb”

San Lorenzos målvakt, Sebastián Torrico, har nyligen kommit tillbaka efter en segdragen skada och vid 41-års ålder visade han i helgens möte med River Plate att han fortfarande är att räkna med.

Han kom till San Lorenzo 2013 under ganska speciella omständigheter. Den dåvarande målvakten i storklubben, Pablo Migliore, hade kommit i kläm med rättvisan och hamnat i fängelse. Detta då han ska ha gömt – och hjälpt en efterlyst huligan. 

San Lorenzo fick därmed akut målvaktsbrist och behövde någon att ta in med kort varsel. Sebastián Torrico var då 33 år gammal och tillhörde Godoy Cruz. Dock hade han precis fått reda på av Mendozaklubben att dom inte hade för avsikt att förnya hans kontrakt. Plötsligt dök San Lorenzo upp som ett alternativ. 

”Det var ett tvåmånaders kontrakt och jag visste att jag skulle få slåss för en plats. Samtidigt var det en chans att få komma till en storklubb. I slutändan spelade San Lorenzo med mig och jag kände väl att om jag gör det bra så finns möjligheten att jag får stanna, annars kanske något annat dyker upp”. 

Torrico blev kvar i storklubben, vann ligan senare samma år och sedan Copa Libertadores, av bara farten, året efter där han dessutom blev utsedd till turneringens främsta målvakt. På många sätt och vis var det nästan ett osannolikt scenario som nu spelades upp för målvakten som själv hade gett upp tanken om att få spela för en storklubb i karriären. 

”Sanningen är den att jag tänkte att jag aldrig skulle få spela för en storklubb. Jag tänkte mer att jag skulle gå till en klubb i B Nacional (dagens Primera Nacional) för att få lite kontinuitet. Det kändes mer realistiskt”. 

Snabbt blev han en publikfavorit bland San Lorenzos supportrar och är det än idag. Vid varje födelsedag är supportrarna aldrig sena på att gratulera målvakten som fått smeknamnet ”El Cóndor”. 

”Jag njuter väldigt mycket och är väldigt tacksam över all den kärlek som jag fått – och får av supportrarna. Ända sedan den där matchen mot Platense, i Copa Argentina (2013 reds.anm.) har jag känt ett speciellt band mellan oss. Efter gårdagens möte med River Plate exploderade min telefon med meddelande. Samma sak händer varje gång jag fyller år eller under perioden när jag var skadad. Supportrarna är alltid där och det är något som motiverar en till att vilja ge tillbaka ute på planen allt som dom gett till mig”.

I helgens seger över River Plate stod Torrico för flera matchavgörande räddningar och hyllades efter matchen av tränaren Diego Dabove – även han en gammal målvakt. 

”Han (Dabove) var väldigt nöjd med segern och glad för min skull eftersom han vet hur hårt jag har arbetat för att komma tillbaka efter skadan och återigen få stå i mål. Han var också målvakt och jag tror att han också fick en skada i axeln, så han vet vad det innebär. För oss målvakter är axeln som knäet är för utespelarna. Han gratulerade mig till insatsen och för sättet som jag återhämtat mig på”. 

Sebastián Torrico må ha passerat 40-strecket, men har personligen inga tankar ännu på att lägga skorna på hyllan. Det återstår fortfarande mycket av årets säsongen och även om kontraktet går ut i slutet av året ser han inte själv slutet på karriären.

”Min idé är att fortsätta. Jag känner mig bra i kroppen och väldigt motiverad. Jag skulle vilja förnya med ytterligare ett år, men att man kollar av i slutet av året hur allt känns. Om jag måste sluta tidigare, då slutar jag tidigare, men jag vill gärna fortsätta. Samtidigt känner jag mig lugn kring allting. Detta är något som vi kommer att prata om längre fram. Just nu har vi många matcher framöver och fokus är på det. Efter det kommer vi att sättas oss ner för att se vilket alternativ som är bäst”.