Summering av helgen: Vélez klara för slutspel

Helgen är över och många matcher har spelats i Argentina. Här kommer en summering av det som skett.

Det blev en ganska komprimerad helg där nästan alla matcher spelades under lördagen – och söndagen. Endast en match spelades i fredags när Godoy Cruz besgrade Central Córdoba med 1-0 och Martín Ojeda gjorde sitt tredje mål på två matcher.

På lördagen fortsatte matcherna att rulla. Patronato besgrade Sarmiento i Paraná med uddamålet (1-0), Argentinos och Banfield delade på poängen i Buenos Aires (1-1) innan Boca Juniors gick segrande ur drabbningen mot Huracán på Estadio Adolfo Tucó med 2-0.

Unión och Independiente spelade sedan en ganska slätstruken match under natten mot söndagen som slutade mållöst. Independiente såg tröttkörda ut efter bortamatchen mot Guabíra i Copa Sudamericana medan Unión saknade idéer.

Söndagen bjöd på mer fartfylld fotboll. Mötet mellan Lanús och Vélez Sarsfield var förmodligen den mest underhållande matchen under hela helgen då bägge lagen öste på ordentligt framåt. Lanús tog ledningen genom Alexandro Bernabei, men Vélez är enormt tunga den här säsongen och vände på steken i den andra halvleken.

Federico Mancuello fixade 1-1 innan Matias de los Santos fixade 2-1 i slutskedet av matchen. Målet innebar inte enbart tre poäng för Vélez Sarsfield utan också att man blir det första laget som säkrar en slutspelsplats. 25 poäng av 33 möjliga på 11 omgångar är givetvis väldigt imponerande och det är egentligen bara plattmatchen mot Boca som är den enda plumpen i protokollet.

Arsenal besegrade Defensa y Justicia på bortaplan med 1-0 och tog därmed sin tredje raka seger i ligaspelet. Men trots detta är en slutspelsplats utom räckhåll för Arsenals del. Detta då inledningen på säsongen gäckar dom i detta avseendet.

Strax efter klockan elva på söndagen var det dags för ett tungviktsmöte på Estadio Monumental i Buenos Aires. River Plate tog emot San Lorenzo i en match där hemmalaget var stora favoriter på förhand. Men detta var verkligen inte Rivers afton. Två gånger om bjöd man San Lorenzo, på ett silverfat, till att göra mål och då blir det svårt att vinna matcher.

River Plate spelade absolut inte någon usel fotboll, men ingenting gick deras väg denna afton. Torrico storspelade stundtals i gästernas mål och fick endast kapitulera vid ett tillfälle när Federico Girotti skickade in en reducering. Närmare än sådär kom dock inte River. Därmed tog San Lorenzo tre blytunga poäng i jakten på en slutspelsplats.

På tal om jakten på en slutspelsplats bör givetvis Talleres nämnas som fått upp farten ordentligt på sistone. Det må vara att man förlorade i Copa Sudamericana, under veckan som var, mot Emelec på hemmaplan, men gårdagens möte med Tucumán slutade i glädje.

Michael Santos, som kom till Talleres inför den här säsongen, gjorde ett hattrick och skickade Córdobaklubben ett steg närmare slutspelet. Tucumán tog visserligen ledningen med 1-0, men detta var Talleres afton i allmänhet och Santos i synnerhet.

Parallellt med denna match besegrade Estudiantes ett konstant underpresterande Rosario Central på bortaplan med 1-0. Därmed ligger Estudiantes väldigt bra till, för att nå en slutspelsplats, inför avslutningen av ligaspelet.

**

Ikväll avslutas den elfte omgången med mötena Platense – Aldosivi (20:45) och Gimnasia – Newell’s Old Boys (23:00).