Copa-tisdagen: Vad hände Central?

Tisdagen bjöd på två matcher i såväl Copa Libertadores som Copa Sudamericana där lag ifrån Argentina var inblandade. Här kommer därför en kortare summering av det som skedde. 

I Copa Libertadores var Argentinos Juniors först ut av dom argentinska lagen när man skulle ta sig an Club Nacional hemma på Estadio Diego Armando Maradona i Buenos Aires. Gabriel Militos lag har förbättrat sig avsevärt under dom senaste veckorna och tog också tag i taktpinnen omgående under gårdagen. 

Gabriel Ávalos fixade ledningsmålet efter 25 minuters spel. Argentinos var tyngre än Club Nacional, som visserligen inte var ofarliga, men det var argentinarna som styrde spelet. Den andra halvleken fortsatte ungefär på samma sätt som den första, med chanser åt båda hållen, men där Argentinos hade mer kontroll över bollen. 

Hemmlagets Carlos Quintana blev utvisad med tio minuter kvar av matchen, efter att ha fått sitt andra gula kort, men det hade ingen större betydelse för matchens utgång. I slutskedet fixade Emanuel Herrera 2-0  för argentinarna och Argentinos fick därmed en smakstart på sitt äventyr i Copa Libertadores. 

Lite senare i samma turnering tog Vélez Sarsfield emot Flamengo på hemmaplan. Ett otroligt tufft test för den argentinska klubben då den brasilianska storklubben förmodligen är ett av Sydamerikas bästa lag just nu. Men Vélez stod upp riktigt bra och tog ledningen två gånger om genom Lucas Janson. Flamengo vägde dock, i slutändan, tyngre och vände på steken efter mål av bl.a. Gabriel Barbosa. 

Dock gav Vélez insats mersmak inför fortsättningen och kan man prestera lika bra framöver, som man gjorde igår, har jag svårt att se hur man ska missa ett avancemang. 

**

Copa Sudamericana var också i antågande under gårdagen. Newell’s Old Boys hade rest till Brasilien för att möta Atletico Goianense. Den matchen blev ett ganska kraftigt sömnpiller och slutade mållöst. Newell’s hade betydligt mindre boll än sina motståndare, men skapade faktiskt en hel del farliga målchanser där bl.a. Cacciabue stack fram vid flertalet tillfällen. 

En stund senare var det dags för Newell’s ärkerival, Rosario Central, att försöka rubba ett tämligen anonymt 12 de Octubre i Paraguay. Det gick inte alls. Paraguayanerna följde sin matchplan att låta Central ha mycket boll och sedan ligga på kontring. Detta belönades när Pablo Velázquez gjorde matchens enda mål med tjugo minuter kvar. 

Det blev därmed en jobbig inledning på gruppspelet för Centrals del som blandar och ger den här säsongen. Nu väntar San Lorenzo i gruppspelets andra omgång. Det kommer verkligen att bli en utmaning och sevärd tillställning.