Stor guide till Copa Sudamericana – Allt ni behöver veta

Under den kommande veckan drar Sydamerikas näst största turnering igång med sitt gruppspel. Här är allt ni behöver veta! 

Nytt för i år är alltså att Copa Sudamericana kör ett gruppspel istället för direkta utslagningsmatcher. Det bäddar för fler intressanta drabbningar, mer konkurrens och större möjligheter att nå långt. 

Personligen tycker jag att gruppspelet är en bra idé även om det tidigare formatet kittlar ens gamla Europacupen-nostalgi, vilket såklart inte är fy skam det heller. 

I årets Copa Sudamericana kommer sju stycken lag ifrån Argentina att delta och vi tar denna genomgång grupp för grupp (som innehåller ett – eller flera argentinska lag).  

Grupp A. 
San Lorenzo.
Rosario Central.
Huachipato (Chile).
12 de Octubre (Paraguay). 

Argentina. 
En grupp med två stycken argentinska lag. San Lorenzo kom hit efter att ha förlorat kvalet till Copa Libertadores mot Santos med sammanlagt 5-3. Rosario Central i egenskap av sin tabellplacering under säsongen innan pandemin. 

Båda lagen kommer till detta gruppspel med osäker form. San Lorenzo har visserligen kommit igång i ligaspelet med tio poäng på fyra ligamatcher, men man känns allt annat än stabila trots detta. Rosario Central är utan tvekan ett jojo-lag den här säsongen och är oroväckande beroende av Marco Rubén. Kan göra fantastiska matcher följt av rejäla bottennapp. 

Motståndarna. 
Huachipato kom åtta i chilenska ligan, som avslutades i höstas, och tog därmed landets sista plats till Copa Sudamericana. Var seriens bästa hemmalag, men samtidigt seriens sämsta bortalag. Faktum är att man endast tog 11 poäng på 17 bortamatcher – ett smått otroligt svagt facit. 

Lagets bäste målgörare var argentinaren Juan Sánchez med sina 15 mål, men han har lämnat för ligakonkurrenten Palestino. Laget tränas av en annan argentinare i Juan José Luvera. En lustig detalj med denne tränaren är att han är född i Rosario. Därmed får han återvända till sin födelsestad i detta gruppspel. Den 38-årige tränaren är fortfarande relativt orutinerad och har ännu inte tränat något lag hemma i Argentina. Huachipato har inlett årets säsong med två poäng på två matcher. 

12 de Octubre ligger just nu åtta i den paraguayanska ligan som innehåller tio lag. Laget innehåller fyra stycken argentinare, men ingen av dessa har spelat i Primera Division i hemlandet. 12 de Octubre slog något överraskande ut Nacional (också Paraguay) i kvalet till Copa Sudamericana. 

Hur stort fokus kommer San Lorenzo och Central att ha på Sudamericana? Ganska mycket skulle jag säga. Detta är en stor möjlighet att ta sig långt och kanske t.o.m. vinna en kontinental turnering. San Lorenzo kan säkert gå långt om maskineriet lyckas rulla igång ordentligt. Dessutom är detta en väldigt gynnsam lottning för båda föreningarna. 

Några potentiella falluckor för dom argentinska lagen i denna grupp? 
Skulle vara att man får det svårt på bortaplan mot ett hemmastarkt Huachipato. Men annars inte. 

Går dom två argentinska lagen vidare? 
Ja det tror jag absolut. Jag skulle bli förvånad om dom inte gör det.

Argentinska lagens spelschema:
21/4. 12 de Octubre – Rosario Central. 02:30.
22/4. San Lorenzo – Huachipato. 00.15.
29/4. Rosario Central – San Lorenzo. 02:30.
6/5. Huachipato – Rosario Central. 00:15.
7/5. San Lorenzo – 12 de Octubre. 02:30.
13/5. San Lorenzo – Rosario Central. 02:30.
20/5. Rosario Central – Huachipato. 02:30.
21/5. 12 de Octubre – San Lorenzo. 00:15.
27/5. Huachipato – San Lorenzo. 02:30
27/5. Rosario Central – 12 de Octubre. 02:30. 

San Lorenzo siktar på att gå långt i årets turnering.

Grupp B.
Independiente.
Bahia (Brasilien).
Guabría (Bolivia).
Montevideo City Torque (Uruguay). 

Argentina.
Independiente inledde säsongen lovande men i dom senaste omgångar har maskineriet börjat hacka en aning. Helgens seger över Defensa y Justicia gav därför lite välbehövlig arbetsro. Truppen drabbades av ett stort Coronautbrott och flera nyckelspelare – inklusive tränaren Falcioni – har hållits isolerade. I Copa Sudamericana brukar dock storklubben göra bra ifrån sig och det är inte särskilt många år sedan man senast vann turneringen. 

Motståndarna.
Bland Independientes motståndare står Bahia ut lite extra. Den brasilianska klubben tog landets sista plats till Copa Sudamericana. Har presterat lovande i delstatsmästerskapen under inledningen på året och kan säkert bjuda på bra motstånd mot Independiente. 

Guabría är, precis som dom flesta bolivianska lagen, starka på hemmaplan men betydligt sämre på resande fot. Skillnaden mellan Guabría och t.ex. The Strongest och Bolívar är att man inte alls har samma rutin ifrån spel i dom kontinentala turneringarna. 

Montevideo City kom trea i den uruguayanska ligan och slog ut Fenix i kvalet till Copa Sudamericana. Sedan 2017 ägs man av City Group och ingår i samma sfär av klubbar som Manchester City, Melbourne City och New York City FC. 

Independiente kallar sig ju för ”Rey de copas” – kungarna av Copa. Kan man göra om bedriften ifrån 2017 och vinna hela turneringen i år igen?
Om man får allting att stämma så absolut. Falcioni har främst fått ordning på lagets defensiv, vilket tidigare varit ett stort problem, och laget känns mer stabila i sina prestationer. Med en bra start i ryggen kan man säkert gå långt i årets turnering. 

Går Independiente vidare ifrån gruppen?
Det bör man absolut göra. Jag ser egentligen bara Bahia som ett potentiellt störningsmoment. Såväl Montevideo City som Guabría ska inte vålla några större problem för den argentinska storklubben.  

Independientes spelschema: 
22/4. Guabría (B). 02:30.
29/4. Montevideo City (H). 00:15.
5/5. Bahia (B). 00:15.
12/5. Montevideo City (B). 02:30.
19/5. Bahia (H). 00:15.
27/5. Guabrís (H). 00:15.

Senaste gången (2017) som Independiente vann Copa Sudamericana.

Grupp C.
Arsenal.
Jorge Wilstermann (Bolivia).
Ceará (Brasilien).
Bolívar (Boliva). 

Argentina.
Arsenals form i ligaspelet är på uppgående efter en usel start. I dom två senaste omgångarna har man tagit fullt pott mot Godoy Cruz och nu närmast i helgen mot Racing Club. Tränaren Rondina kan pusta ut, om än bara för stunden, och fokusera mot Copa Sudamericana. 

Motståndarna. 
Det är inget enkelt motstånd som Arsenal kommer att ställas mot. Två stycken bolivianska lag som båda har stor rutin ifrån kontinentala turneringar i Bolívar och Jorge Wilstermann. Dessutom är det alltid svårt – för alla lag – att resa till La Paz för att spela fotboll. Det tredje laget är brasilianska Ceará som slutade elva i den brasilianska ligan. Dom är inte en av dom mer rutinerade klubbarna, vad det gäller kontinentala turneringar, utan har huserat många säsonger i landets lägre divisioner. 

Går Arsenal vidare ifrån gruppen?
Jag har svårt att se det faktiskt. Visserligen kommer man förmodligen att kunna fokusera helhjärtat på Copa Sudamericana eftersom ligaspelet är tämligen kört för deras del, men motståndet känns lite för svårt för att jag ska kunna hoppas på ett avancemang. Det kommer nästan bli en helt avgörande sak att man tar full pott på hemmaplan. Detta eftersom jag har svårt att se dom bärga särskilt många poäng på resande fot. 

Arsenals spelschema: 
23/4. Bolívar (B). 00:15.
28/4. Ceará (H). 02:30.
7/5. Jorge Wilstermann (H). 00:15.
13/5. Ceará (B). 00:15.
20/5. Jorge Wilstermann (B). 00:15.
28/5. Bolívar (H). 00:15.

Arsenal Sarandí vann Copa Sudamericana 2007.

Grupp F.
Newell’s Old Boys. 
Palestino (Chile).
Atlético Goianiense (Brasilien).
Libertad (Paraguay). 

Argentina.
Newell’s ligasäsong har inte varit någon höjdare och det hela slutade med att man sparkade Frank Kudelka efter fyra omgångar. In på hans plats har Diego Simeones gamle parhäst, Germán Burgos, kommit. Resultaten har därefter blivit successivt bättre och i skrivande stund kommer man ifrån två raka segrar. Men trots detta lilla uppsving är det högst osannolikt att Newell’s kommer att nå slutspelet i ligan och därför kan man istället lägga allt krut på Copa Sudamericana. 

Motståndarna.
Newell’s motståndare är av lite blandad kompott. Palestino är en klassisk förening som gjorde en skaplig fjolårssäsong i Chile där man slutade på en femteplats. Inledningen på årets säsong är desto mer dystert då man bara lyckats spela in fyra poäng på fyra matcher. 

Atlético Goianiense slutade på en trettonde plats i den brasilianska ligan under fjolårssäsongen och tog en av dom sista platserna till Copa Sudamericana. Känns spontant som ett svårbedömt motstånd, men brasilianska lag brukar alltid bjuda på kluriga matcher. 

Libertad åkte ut med huvudet före i kvalspelet till Copa Libertadores. Den colombianske storklubben Atlético Nacional körde över paraguayanerna på hemmaplan med hela 4-1 och gick vidare med sammanlagt 4-2. Nu väntar spel i Copa Sudamericana, men trots uttåget i Copa Libertadores ska inte Libertad underskattas. Man är en storklubb hemma i Paraguay och har stor rutin ifrån spel i dom kontinentala turneringarna. Här får Newell’s verkligen se upp!

Vilka blir dom tuffaste motståndarna för Newell’s?
Libertad skulle jag säga. Dom är en storklubb även på kontinental nivå och även om man fick respass i Libertadores är man ett fullt kapabelt lag till att gå långt i Sudamericana. 

Går Newell’s vidare ifrån gruppen?
Det skulle man absolut kunna göra. Jag håller, som sagt, Libertad som favoriter i gruppen, men där bakom känns det väldigt jämnt. 

Newell’s spelschema:
21/4. Atlético Goianiense (B). 00:15.
30/4. Libertad (H). 02:30.
5/5. Palestino (B). 02:30.
14/5. Libertad (B). 02:30.
21/5. Palestino (H). 00:15.
26/5. Atlético Goianiense (H). 00:15. 

Kan Maxi Rodríguez och Newell’s gå långt i Copa Sudamericana?

Grupp G. 
Talleres.
Emelec (Ecuador).
Deportes Tolima (Colombia).
Bragantino (Brasilien). 

Argentina. 
Talleres kommer hit efter att ha placerat sig på en av Copa Sudamericana-platserna i ligaturneringen som avslutades innan pandemin. I höstas presterade man väldigt bra i Copa Diego Maradona och var snubblande nära att nå en final mot Boca Juniors. 

Årets säsong har hittills varit upp och ner. Man har varvat bra prestationer mot starkt motstånd med sämre insatser mot avsevärt anonymare. Diego Valoyes är lagets tveklöst viktigaste spelare och någon som måste prestera om laget ska gå långt i Copa Sudamericana. Som lite kuriosa kan nämnas att Talleres är det enda laget ifrån Córdoba som vunnit en kontinental turnering. Det gjorde man 1999 när Copa Mercosur bärgades. 

Motståndarna. 
Emelec ligger just nu tvåa i den ecuadorianska ligan efter åtta spelade omgångar. I kvalet till Copa Sudamericana slog man ut Macara med sammanlagt 4-2. Förra säsongen tog man sig till 16-delsfinal av Copa Sudamericana men blev där utslagna av Unión de Santa Fe. På hemmaplan brukar man vara svårslagna och kan säkert bli ett problem för Talleres. 

Deportes Tolima ligger fyra i den colombianska ligan – med en omgång kvar – och slog ut Deportivo Cali i kvalet till Copa Sudamericana. Blev utslagna i förra årets Sudamericana redan i 16-delsfinalen mot chilenska Unión de la Calera. Är ett starkt hemmalag, men Talleres ska vara favoriter i båda mötena. 

Bragantino är Brasiliens Red Bull-lag. Har tagit sig upp i divisionerna tack vare Red Bulls pengar och ska nu spela i Copa Sudamericana. Slutade tia i den brasilianska ligan som avslutades i vintras och kvalificerade sig därmed direkt till Sudamericana. Kan bli en lurig motståndare för Talleres då brasilianska lag alltid tenderar att bjuda på hårt motstånd. 

Talleres vann Copa Conmebol 1999 – kan man göra om den bedriften redan i år?Tveksamt. Jag skulle absolut inte bli förvånad om man tar sig vidare ifrån gruppen, men från det till att gå hela vägen ser jag som en svår uppgift. Dock har argentinska lag en tendens att gå långt i denna turnering och kanske kan man göra om Defensas bedrift från ifjol. 

Vem skulle du säga är Talleres tuffaste motståndare i denna grupp?
Det är nog jämnt skägg mellan Bragantino och Emelec. Båda två är kluriga motståndare som är starka på hemmaplan. Här kommer Talleres omställningsförmåga att sättas på prov. Kan Medina få dom att prestera på sin toppnivå? Då borde det gå att lösa trots allt. 

Går Talleres vidare ifrån gruppen?
Ja det tror jag. 

Talleres spelschema:
22/4. Emelec (H). 21:00.
29/4. Deportes Tolima (B). 02:30.
6/5. Bragantino (B). 02:30.
12/5. Deportes Tolima (H). 00:15.
19/5. Bragantino (H). 02:30.
26/5. Emelec (B). 02:30.

Diego Valoyes är otroligt viktig för Talleres.

Grupp H.
Lanús. 
La Equidad (Colombia).
Aragua (Venezuela). 
Grêmio (Brasilien).

Argentina. 
Lanús har haft en ganska bra säsong hemma i Argentina, men resultaten har svajat lite mer än vad tränaren Zubeldía förmodligen hade hoppats på. Senast i helgen förlorade man mot Sarmiento på bortaplan med 1-0 vilket var deras andra raka förlust i ligaspelet. 

Förra säsongen tog sig Lanús, som bekant, hela vägen till finalen av Copa Sudamericana där man slutligen föll mot Defensa y Justicia. 

Motståndarna.
La Equidad är ett tämligen ”nytt” topplag hemma i Colombia. Man har bara spelat i Copa Sudamericana vid fem tillfällen tidigare, men 2019 tog man sig faktiskt hela vägen till kvartsfinal. I skrivande stund logger man på en sjätteplats i den colombianska ligan efter arton spelade omgångar. 

Aragua kom trea i den venezuelanska ligan, men ska trots detta ändå inte åsamka Lanús några problem. Den venezuelanska ligan håller en väldigt låg kvalité och är förmodligen den sämsta i hela Sydamerika. 

Lanús tredje motståndare är däremot i riktig storklubb i form av brasilianska Grêmio. Laget kom sexa i den inhemska ligan och fick därför kvala till Copa Libertadores. Väl där slogs man ut efter att ha förlorat bägge mötena med ecuadorianska Independiente del Valle med 2-1. Även om Grêmio inte är lika starka som man var för någon säsong sedan bör man ändå bli en tuff nöt att knäcka för Lanús. 

Går Lanús vidare ifrån gruppen?
Ja det tror jag att dom gör. Tillsammans med Grêmio är man favoriterna till att ta sig vidare ifrån denna grupp. 

Lanús spelschema: 
23/4. Aragua (B). 00:15.
30/4. Grêmio (H). 02:30.
7/5. La Equidad (B). 02:30.
14/5. Grêmio (B). 00:15.
21/5. La Equidad (H). 02:30.
28/5. Aragua (H). 02:30. 

Pepe Sand och Lanús siktar på att gå hela vägen i Copa Sudamericana den här säsongen.