Stor guide till Copa Libertadores – Allt ni behöver veta

Denna veckan inleds Sydamerikas största klubblagsturnering – Copa Libertadores. Därför passar det alldeles utmärkt att ge er en fullmatad guide med det mesta som ni behöver veta om årets gruppspel.

Det är den tiden på året igen då gruppspelet av Copa Libertadores ska inledas. När alla drömmar fortfarande är intakta och matcherna ligger uppdukade som ett smarrigt smörgåsbord redo att förtäras. 

I år är sex stycken argentinska lag med. Det handlar om Boca Juniors, River Plate, Racing Club, Vélez Sarsfield, Argentinos Juniors och Defensa y Justicia. Fjolårsturneringen slutade i moll för dom argentinska lagen då inget lag lyckades ta sig hela vägen till finalen. Såväl Boca som River stupade i semifinalerna och revanschlustan är garanterat hög inför årets gruppspel. 

Defensa y Justicia kommer som nykorade mästare av Recopan – där man besegrade fjolårsmästarna av Copa Libertadores, Palmeiras, över två matcher. Dessutom är man regerande mästare av Copa Sudamericana och i många hänseende känns man som ett av Sydamerikas just nu hetast lag. 

I denna guide kommer vi att gå igenom samtliga grupper som innehåller argentinska lag och vilka som kommer att bli deras motståndare. 

Grupp A.
Defensa y Justicia.
Palmeiras (Brasilien).
Universitario (Peru).
Independiente del Valle (Ecuador). 

Argentina.
Defensa y Justicia skördade stora framgångar i Copa Sudamericana under fjolårssäsongen då man vann hela turneringen. Efter att ha åkt ut i gruppspelet av Libertadores hittade Crespos lag ny energi i Sudamericana och ångade på hela vägen in i mål. 

Sedan dess har Crespo lämnat för brasilianska São Paulo och in som tränare för Defensa har en gammal bekantskap i Sebastián Beccacece kommit. Under hans ledning lyckades laget, i förra veckan, att säkra Recopan när man besegrade Palmeiras över två matcher. Lagets stommen är densamma som ifjol med några få undantag. Ligaspelet har varit lite tudelat såhär långt för Defensas del, men även om man förlorade under den föregående helgen mot Independiente lever hoppet om avancemang till slutspelet.

Motståndarna.
Det är en riktigt svår grupp som Defensa har hamnat i. Palmeiras är, som bekant, fjolårsmästarna och även om Defensa besegrade dom för en vecka sedan kommer detta givetvis att bli en svår nöt att knäcka. Med det sagt ska man ändå ställa frågan om inte Palmeiras kan vara ett av dom mer svaga mästarlagen i Libertadores på många år. 

Independiente del Valle är alltid en svår motståndare och på vägen mot detta gruppspel slog dom ut Grêmio i kvalspelet. Båda mötena vanns med 2-1 vilket bara det i sig var ett enormt styrkebesked av den ecuadorianska klubben. Klubbfotbollen i Ecuador har utvecklats väldigt mycket under det senaste decenniet och jag skulle inte bli förvånad om vi snart får se ett mästarlag i Libertadores som är därifrån. 

Universitario de Lima är en gigant hemma i Peru, men har haft svårt att prestera på kontinental nivå dom senaste åren. Med det sagt blir det säkerligen ingen enkelt uppgift för Defensa y Justicia. 

Hur mycket har det påverkat Defensa att Crespo inte längre tränar dom?
En hel del, även om det är svårt att svara på till etthundra procent eftersom det inte gått särskilt långt tid sedan tränarbytet. Men det viktigaste för föreningen har ändå varit att spelare som Braian Romero och Enzo Fernández är kvar i truppen.

Går Defensa y Justicia vidare ifrån gruppen?
Jag tror dessvärre inte det. Jag håller både Palmeiras och Independiente del Valle som något bättre – även om Defensa vann för en vecka sedan mot brassarna. Det kommer dock att bli oerhört jämnt om dom två översta platserna. 

Defensa y Justicias spelschema:
22/4. Independiente del Valle (B). 02:00.
29/4. Universitario (H). 00:00.
5/5. Palmeiras (H). 02:30.
13/5. Universitario (B). 04:00. 
19/5. Palmeiras (B). 00:15.
28/5. Independiente del Valle (H). 00:00.

Defensa y Justicia blev mästare av Copa Sudamericana i vintras.

Grupp C.
Boca Juniors.
Barcelona SC (Ecuador).
The Strongest (Bolivia).
Santos FC (Brasilien).

Argentina.
Boca Juniors är väldigt svårbedömda den här säsongen. Russos lag har presterat väldigt ojämnt i ligaspelet och även om man, i skrivande stund, innehar en slutspelsplats är det långtifrån klappat och klart. 

Lagets absolut största problem är att man inte hittat ett ordentligt grundspel som man kan falla tillbaka på och är alldeles för beroende av individuella prestationer. Nu drar Copa Libertadores igång och vi vet alla hur desperata storklubben är över att vinna denna pokal som man inte fått lyfta sedan 2007. 

Motståndarna.
Jag skulle vilja beskriva Bocas motståndare som mer kluriga än svåra – om ni förstår vad jag menar. Såväl Barcelona SC som The Strongest är Boca bättre än som lag, men på bortaplan och på hög höjd kan dom bli kluriga att rubba. 

Santos kom tvåa i fjolårets Copa Libertadores och avfärdade San Lorenzo tämligen enkelt i kvalspelet till turneringen. Dom är skyhöga favoriter till att ta hem denna grupp. 

Har Boca halkat efter storklubbarna i Brasilien?
Litegrann har nog alla argentinska klubbar gjort det då det finns avsevärt mycket mer pengar i den brasilianska ligan än i Argentina. I ett längre perspektiv kan det säkerligen bli ännu mer tydligt än det varit på sistone, då Boca fortfarande står sig väldigt bra i Sydamerika. 

14 år sedan den senaste Copa Libertadores-pokalen, vad talar för att denna förbannelse bryts i år?
Just nu är det inte särskilt mycket som tyder på det då jag tycker att Boca var bättre ifjol än vad man är i år. Om där ändå finns något som talar lite extra för att Boca ska gå hela vägen är det väl att truppen, trots allt, ändå tillhör en av dom bästa i Sydamerika och får man bara igång spelet kan det säkerligen räcka långt. 

Går Boca Juniors vidare ifrån gruppen?
Ja det gör dom, tillsammans med Santos. 

Boca Juniors spelschema:
22/4. The Strongest (B). 00:00.
28/4. Santos (H). 02:30.
5/5. Barcelona SC (B). 02:30.
12/5. Santos (B). 00:15.
21/5. Barcelona SC (H). 02:00.
27/5. The Strongest (H). 02:00.

Sista chansen för Tevez att vinna Copa Libertadores (igen) med sitt älskade Boca.

Grupp D.
River Plate.
Independiente Santa Fe (Colombia).
Fluminense (Brasilien).
Junior (Colombia).

Argentina. 
River Plate är alltid bättre i Copa Libertadores än i ligaspelet. Såhär har det i alla fall varit sedan Marcelo Gallardo tog över som tränare 2014. Turneringen har sedan dess vunnits två gånger och man har nått finalen ytterligare en gång. Ifjol slutade äventyret med ett uttåg i semifinalen mot dom kommande mästarna Palmeiras.

Gallardos lag ser stundtals ruskigt starka ut och har under inledningen på årets ligaspel visat upp ett fantastiskt spel i flertalet matcher. Under den föregående helgen besegrades Central Córdoba med hela 5-0 på bortaplan och det är inte den första storsegern i årets ligaspel. Tidigare har Godoy Cruz körts över med 6-1 och Rosario Central med 3-0. Dessutom avfärdades Racing Club, i Supercupen, med hela 5-0. 

Den dundrande offensiven är helt klart Rivers stora styrka för tillfället och jag tror att den kan bära dom riktigt långt i årets Copa Libertadores. 

Motståndarna.
En fullt överkomlig grupp för Rivers del även om ingen match kommer att vara enkel. I vissa grupper finns det ett tydligt bottenlag, men detta lag kan jag faktiskt inte finna i denna grupp. 

Dom båda colombianska klubbarna är fullt kapabla till att bjuda upp till motstånd och kommer säkerligen att slåss om andraplatsen tillsammans med Fluminense. Junior ligger just nu sjua i den colombianska ligan medan Santa Fe skuggar serieledande Atlético Nacional på en andraplats. 

Junior slog ut Bolívar i kvalet till årets Libertadores och har flera tongivande – samt rutinerade spelare. Längst fram återfinns bl.a. den tidigare River Plate – och Rosario Central-spelaren Teófilo Gutiérrez. Fluminense slutade femma i den brasilianska ligan och tog därmed en av platserna till årets Copa Libertadores. 

Finalförlust 2019 och ut i semifinalen 2020 – vinner River Plate i år?
Dom är definitivt en av kandidaterna. På många sätt och vis är Gallardos lag komplett just nu, men det kommer att dyka upp problem i sommar då flera nyckelspelare riskerar att lämna. Sommarens transferfönster kommer därmed att bli helt avgörande för River om man ska gå långt eller inte. Vad det gäller gruppspelet är jag nämligen övertygad om att man tar sig vidare ifrån. 

Går River Plate vidare ifrån gruppen?
Ja.

River Plate spelschema:
23/4. Fluminense (B). 00:00.
29/4. Junior (H). 02:00.
6/5. Santa Fe (B). 02:00.
13/5. Junior (B). 02:00.
20/5. Santos (H). 02:00.
26/5. Fluminense (H). 00:15

2015 var första gången, under Marcelo Gallardos ledning, som River Plate lyfte Copa Libertadores pokalen. Är det dags i år igen?

Grupp E.
Racing Club.
São Paulo (Brasilien).
Sporting Cristal (Peru).
Rentistas (Uruguay). 

Argentina.
Racing är ett krislag utan dess like den här säsongen. Förfallet började redan ifjol och har sedan bara eskalerat. Truppen är absolut inte dåligt på något sätt, men dom får bara inte till det just nu. Pizzi har haft enorma problem med att sätta ett grundspel sedan, han tog över vid årsskiftet, och personligen är jag skeptisk till att han ska lyckas bättre framöver. 

Motståndare. 
På plussidan måste man absolut konstatera att gruppen som Racing blivit tilldelad förmodligen är den lättaste. São Paulo är såklart favoriter till att vinna gruppen, men där bakom borde definitivt Racing ha en chans att knippa andraplatsen. Såväl Sporting Cristal som Rentistas är överkomliga motståndare och även om Racing inte genomgår den bästa av stunder, just nu, tror jag ändå att man kan greja ett avancemang. 

Går Racing vidare ifrån gruppen?
Ja jag tror att man krånglar sig vidare på något sätt. Dock kommer man knappast att briljera utan jag räknar med att det kommer dröja ett tag innan avancemanget är helt säkrat. São Paulo vinner gruppen tämligen enkelt. 

Racings spelschema:
22/4. Rentistas (B). 02:00.
30/4. Sporting Cristal (H). 00:00.
6/5. São Paulo (H). 00:00.
12/5. Sporing Cristal (B). 02:30.
19/5. São Paulo (B). 02:30.
26/5. Rentistas (H). 02:30. 

Racing och Pizzi har mycket att fundera över.

Grupp F.
Argentinos Juniors.
Club Nacional (Uruguay).
Universidad Católica (Chile).
Atlético Nacional (Colombia).

Argentina. 
Gabriel Militos Argentinos Juniors börjar växla upp och resultaten har successivt blivit bättre. Man har en fin offensiv och kan, med lite förbättring i defensiven, definitivt ta sig vidare ifrån årets gruppspel. Såklart en fantastisk möjlighet att ge sig hän till och jag tror att Argentinos är redo för det. 

Motståndare. 
Atlético Nacional är gruppens tveklöst starkaste lag. Bakom dom finns det flera goda aspiranter till andraplatsen. Universidad Católica vann den chilenska ligan i vintras och har ett bra lag med flera argentinare i truppen. Club Nacional tog sig till kvartsfinal av fjolårsturneringen innan man åkte ut mot River Plate med dunder och brak. Är dock en storklubb i Sydamerika som har en enorm rutin ifrån spel i Copa Libertadores. 

Argentinos har inte vunnit Copa Libertadores sedan 80-talet och man är sällan med i turneringen nuförtiden. Hur långt är man ifrån storklubbarna i Sydamerika?
Såklart är man en bit ifrån dom bästa lagen. Samtidigt är inte avstånden lika stora i Sydamerika som i övriga världen. 

Går Argentinos Juniors vidare ifrån gruppen?
Det kommer att bli jämnt och bakom Atletico Nacional kommer det bli tufft om andraplatsen. Mycket hänger på att få en bra start för Argentinos, men om vi ska vara ärliga är inte en tredjeplats och vidare spel i Copa Sudamericana fy skam det heller för Militos lag. 

Argentinos spelschema:
21/4. Club Nacional (H). 00:15.
29/4. Universidad de Católica (B). 04:00.
7/5. Atlético Nacional (B). 02:00.
13/5. Universidad de Católica (H). 00:00.
21/5. Atlético Nacional (H). 00:00.
27/5. Club Nacional (B). 04:00. 

1985 är hittills enda gången som Argentinos Juniors vunnit Copa Libertadores.

Grupp G.
Vélez Sarsfield.
Flamengo (Brasilien).
Liga de Quito (Ecuador).
Unión La Calera (Chile). 

Argentina.
Vélez leder sin grupp i ligaspelet och är mer eller mindre klara för slutspelet. Mauricio Pellegrino har fått ihop bitarna på ett väldigt bra sätt och laget är definitivt en titelutmanare såväl på hemmaplan som i Libertadores. Ifjol räckte inte Vélez hela vägen i Copa Sudamericana utan blev utslagna av Lanús i semifinalen. Dock tycker jag att man har förbättrat sig nämnvärt sedan dess och är mer än förberedda inför det som komma skall i Libertadores. 

Motståndare. 
Flamengo blev mästare i Brasilien i vintras och är givna favoriter i denna grupp. Fjolårets fadäs, där man åkte ut i Copa Libertadores mot Racing Club, är glömd och siktet är inställt på en ny titel i Sydamerikas största klubblagsturnering (vann senast 2019). 

Liga de Quito är ett lurigt lag som är väldigt starka på hemmaplan där man spelar på hög höjd. Kom fyra i ligaspelet ifjol och ligger femma den här säsongen efter nio spelade omgångar. Unión La Calera känns på förhand som gruppens sämsta lag. Man kom visserligen tvåa i fjolårets inhemska ligaspel, men den chilenska ligan har tappat markant dom senaste åren. 

Vélez Sarsfield har inte vunnit Copa Libertadores sedan 90-talet. Vad talar för att man gör det nu?
Rent krasst; inte särskilt mycket. Samtidigt tycker jag att Vélez är ett av Argentinas bästa lag just nu och tillsammans med River Plate anländer man till detta gruppspel med mest lovande form av dom argentinska lagen. Det är en aspekt som man absolut inte ska underskatta. Dessutom är gruppen långtifrån omöjlig och jag tror att man kan nå ganska långt faktiskt. 

Thiago Almada fixar en Copa Libertadores-titel och drar sedan till Europa. Hur låter det?
Det låter väl som en helt okej deal. Almada kommer såklart att lämna Vélez inom en snar framtid då han är ett väldigt stort framtidsnamn. Om han kan ta Vélez långt i årets turnering hade det såklart varit ett fint sätt att säga ”på återseende”.

Går Vélez Sarsfield vidare ifrån gruppen?
Ja det tror jag att man gör i slutändan. Flamengo är storfavoriter till att vinna gruppen, men bakom dom tycker jag att Vélez är det bästa laget. Jag tror att det kommer att stå mellan dom och Quito om andraplatsen. Därför blir matcherna mot ecuadorianerna extra viktiga för Vélez vidkommande. 

Vélez spelschema: 
21/4. Flamengo (H). 02:30.
28/4. LDU Quito (B). 00:15.
5/5. Unión La Calera (B). 00:15.
14/5. LDU Quito (H). 00:00.
20/5. Unión La Calera (H). 00:00.
28/5. Flamengo (B). 02:00. 

1994 lyfte Vélez Sarsfield Libertadores-pokalen för första – och hittills enda gången i klubbens historia.