Derby i La Plata på ”Uno” för första gången på 16 år

Ikväll möts Estudiantes och Gimnasia i ett La Plata-derby som trots avsaknaden av publik ändå känns hett.

Solen kommer att lysa över Estadio Uno Jorge Luis Hirschl när derbyt mellan Estudiantes och Gimnasia drar igång strax innan klockan 9 i afton.

För första gången på 16 år ska derbyt spelas på Estudiantes nyrenoverade hemmaplan. Dom senaste åren har derby alltid spelats på andra ställen samtidigt som Estudiantes väntat ivrigt på att få återvända till sitt hem. Senaste gången som derbyt lirades på Uno var den 28 augusti 2005. Den gången vann hemmalaget med 1-0 efter mål av José Luis Calderón.

Till kvällens match kommer bägge lagen med något tveksam form. Estudiantes vann visserligen senast mot Aldosivi, men det satt väldigt långt inne då segermålet kom först på tilläggstid. Innan förra veckans seger hade faktiskt Zielinskis manskap gått segerlösa i fyra raka omgångar. Estudiantes har just nu tredjeplatsen i gruppen, men behöver fortsätta att inkassera poäng om man inte ska tappa sin slutspelsplats.

Hos Gimnasia är läget ännu mer instabilt. Laget kommer ifrån två blytunga förlust mot Lanús (2-4) samt Patronato (1-4). Den senaste förlusten i Paraná sved extra hårt då det var ett motstånd som Gimnasia, på pappret, borde haft goda chanser att vinna över. När man nu går in till derbyt gör man det som kraftiga underdogs.

Förutom att man just nu har en tveksam form har man dessutom inte vunnit något derby mot Estudiantes på över 11 år. Senaste segern kom i februari 2010 då Gimnasia vann med 3-1.

I kvällens match får Estudiantes klara sig utan David Ayala som ådragit sig en lättare sträckning. Utöver honom är även Lucas Rodríguez ett osäkert kort. I Gimnasia återkommer en handfull spelare efter att ha hållits isolerade en tid pga. Corona. Det stora utbrottet av viruset i truppen har varit en av anledningarna till dom svaga resultaten på sistone.

Förmodad startelva för Estudiantes: Andújar: Godoy, Rogel, Noguera, Sánchez Miño: González, Rodríguez, Gómez, Pasquini: Díaz, Cauteruccio.

Förmodad startelva för Gimnasia: Rey: Weigandt, Morales, Guiffrey, Melluso: Mancilla, Ayala: Alemán, Miranda, Carbonero: Barrios.

Matchen har avspark klockan 20:45, svensk tid.

**

Kollar vi historiskt på detta derby är det klar fördel för Estudiantes. På 171 derbyn i Primera Division (amatöreran inräknat) har dom rödvita vunnit 64 medan Gimnasia bara bärgat 47 stycken vinster.

Första derbyt spelades den 27 augusti 1916 och vanns av Gimnasia efter mål av Ludovico Pastor.

Ett omslag i El Gráfico inför derbyt 1934.

Ett derby som Estudiantes minns lite extra är det som utspelade sig 2006 – den gången vann dom rödvita med hela 7-0 vilket står sig som den största segern i detta derby någonsin.

Vem är kungarna av La Plata i afton när klockan slår 22:40?