Club Atlético Güemes – laget som överraskar alla i Argentina

Det finns ett lag som just nu överraskar alla fotbollsentusiaster i Argentina, men även utanför landets gränser. Detta är historien om Club Atlético Güemes.

Uppe i den centrala delen av det nordliga Argentina tornar staden upp sig som kallas för ”Madre de Ciudades” – modern av alla städer. Santiago del Estero har fått detta namn eftersom det var den första staden som dom spanska kolonisatörerna grundade efter att ha gjort resan över Atlanten på 1600-talet. Här är luftfuktigheten hög under sommarmånaderna och det är bara dom som inte har något annat val som stannar kvar under det heta sommarhalvåret. 

Här spelar Club Atlético Güemes. Har ni aldrig hört talas om dom ska ni inte misströsta, det är det inte många som gjort. Faktum är att laget spelade i den ansenliga ligan, Torneo Federal A, så sent som under det föregående året. Detta är den mest anonyma av dom två tredjedivisionerna i Argentina. 

Landet har nämligen både Primera B Metropolitana och Torneo Federal A som landets tredje division. I den förstnämnda spelar lagen som hör hemma i – och omkring Buenos Aires medan Torneo Federal A inhyser lagen runt om i övriga landet. Av just denna anledning är också den mediala uppmärksamheten större på B Metropolitana och som ett resultat av detta faller ofta lagen i Torneo Federal A mellan stolarna. 

Club Güemes vet bättre än något annat lag hur det är att stå i skuggan av andra klubbar och ”falla mellan stolarna”. Klubben har aldrig spelat i Primera Division och 2021 gör man faktiskt, dessutom, sin allra första säsong någonsin i landets näst högst division, Primera Nacional. Dom senaste säsongerna har man hamnat än mer i skuggan av ett annat lag ifrån Santiago del Estero – Central Córdoba. Dom gjorde resan upp till Primera Division för några säsonger sedan och efter att ha hållit sig kvar i högstadivisionen är det främst detta lag som folk tänker på när dom hör stadens namn. 

Nu börjar dock Club Güemes att få lite rubriker även dom. Efter att i höstas ha tagit steget upp till Primera Nacional var det nog inte många som trodde att den lilla föreningen, som spelar på en arena som endast tar in 17,000 åskådare, skulle ha särskilt mycket att säga till om på denna nivån. Men ack så fel dom skulle få. Efter fem omgångar toppar Güemes nämligen sin grupp av Primera Nacional. Man har tagit 13 av 15 poäng såhär långt och har bara släppt in ett enda mål. Under söndagskvällen besegrade man Barracas Central, utan några större problem, med hela 3-0 på hemmaplan. 

Många är förvånade över Güemes framgång och sättet som dom bara plöjer sig fram i det argentinska ligasystemet. Faktum är att dom enda som inte verkar vara förvånade är spelarna själva. Gabriel Fernández har erfarenhet ifrån att spela i denna liga sedan tidigare då han bl.a. representerat Instituto. Han är inte förvånad över lagets inledning på säsongen.

”Detta är en svår serie där vi vet att varje match är en final. Vi har förberett oss länge för detta. Detta är samma bas av spelare som vi hade i Torneo Federal A och tränarens idé är densamma. Personligen är jag inte alls förvånad över denna inledning på säsongen. Man arbetar alltid hårt för att kunna fajtas i toppen av tabellen, för att få ha den ledande rollen. Vi har gjort ett stort arbete och alltid med samma idé. Detta har gjort att allt gått mycket enklare”. 

Gabriel Fernández har rutin ifrån spel i bl.a. Insituto och Central Córdoba.

Just nu ser ingenting ut att kunna stoppa Güemes på deras väg mot Primera Division. Skulle man ta sig dit kan man se fram emot ett derby mot Central Córdoba och att då få visa omvärlden att det finns fler lag ifrån Santiago del Estero som kan spela fotboll. 

Modern av alla städer i Argentina har börjat resa sig och visar att det liras bra fotboll även utanför Buenos Aires stadsgränser. Club Atlético Güemes är på god väg att spela sig ännu högre upp i seriesystemet än man någonsin tidigare befunnit sig. Varför skulle vi bli förvånade över det?