Lördagen i Argentina: Racing segrare i derbyt

Lördagen i Argentina bjöd på färre matcher än det var tänkt ifrån början. Men dom matcherna som spelades bjöd på några intressanta detaljer att ta med sig.

Godoy Cruz skulle ha mött Arsenal redan klockan 19:00, svensk tid, men det mötet blev uppskjutet efter att Arsenals flyg till Mendoza blivit inställt i fredags. Denna match kommer att spelas under söndagen istället.

Därmed blev Estudiantes mot Aldosivi lördagskvällens första match. Estudiantes dominerade kraftigt genom hela matchen. Dock såg det länge ut som att man inte skulle lyckas få in bollen i mål, men i slutminuterna kombinerade man sig fram på ett elegant sätt där Mauro Díaz hittade in till Martín Cauteruccio som kunde forcera in bollen i öppet mål.

Estudiantes vann tillslut rättvist, men man såg onekligen lite trubbiga ut framåt och formen som fanns där i början av säsongen infinner sig inte just nu på samma sätt. Saker och ting flyter inte alls på lika enkelt längre.

**

Strax efter klockan halv 12 på kvällen drabbade Defensa y Justicia samman med Talleres i Buenos Aires. Hemmalaget roterade ganska kraftigt i sin startelva eftersom man under den kommande veckan ska ta sig an Palmeiras i öppningsomgången av gruppspelet i Copa Libertadores.

Men trots detta hade Talleres stora problem med Defensas reservbetonade elva. Hemmalaget tog också ledningen när Merentiel dunkade dit 1-0 redan efter två minuters spel.

Gräsmattan var ordentligt vattensjuk och det är nog tveksamt ifall matchen hade genomförts någon annanstans i världen än i Argentina med tanke på skicket den var i. Talleres fick inte igång spelet alls och länge satt jag och funderade över vad problemet egentligen är. Missförstå mig inte, Defensa är ett fantastiskt lag, men när dom vilar mer eller mindre hela sin ordinarie elva borde Talleres kunna göra mer. Efter den fina insatsen mot Independiente, för en vecka sedan, trodde man kanske att Talleres var fyllda med nytt självförtroende. Men ojämnheten är alldeles för närvarande.

Här någonstans ligger också problematiken. På dom senaste fyra ligamatcherna har Talleres besegrat Boca Juniors och Independiente men bara fått med sig oavgjort mot Godoy Cruz och Defensa y Justicia. I matcher man borde vinna har man svårare att kliva fram medan i möten mot betydligt starkare motstånd lyckas man krama ut det där sista lilla extra som krävs för att ta samtliga tre poäng.

Det är märkligt hur ojämna Talleres blivit och det är oroväckande att man inte kan skönja någon som helst kontinuitet i lagets prestationer. Om det enbart är en inställningsfråga eller om det också finns en annan aspekt att ta hänsyn till – som att laget består av många unga spelare som oftare presterar mer ojämnt än rutinerade – är såklart svårt att svara på. Hursomhelst sitter man där ofta och undrar vad problemet egentligen är.

Talleres kom tillbaka, temporärt, i gårdagens match efter att Breitenbruch gjort ett självmål i slutet av den första halvleken. Defensa tog sedan ledningen igen genom Lautaro Escalante innan Talleres kunde kvittera ytterligare en gång efter ett självmål av hemmalaget. Matchen slutade 2-2 och det är svårt att föreställa sig att något av lagen skulle vara nöjda med detta.

**

Lördagens sista match utspelade sig i form av ett derby mellan Racing Club och Independiente i Avellaneda. Matchen präglades av väldigt mycket kamp och matchens enda mål dröjde till slutminuterna när Enzo Copetti skickade dit segermålet för Racing.

Målet tillkom på straff efter kontroversiella omständigheter och Independientes spelare var rosenrasande över domaren Viglianos domslut. Independientes lagkapten, Silvio Romero, var också skogstokig efteråt.

”Det är enkelt för honom (domaren) att döma en straff på det viset, men för oss gick allt åt helvete med det domslutet”.