Söndagen: Sosa stor poängräddare mot Boca Juniors

Söndagen bjöd på fyra stycken matcher i Primera Division. Samtliga slutade oavgjort.

Det är ganska ovanligt att samtliga matcher under en dag slutar oavgjort, men det var precis detta som skedde igår i Argentina. Först ut var Talleres som skulle försöka rida vidare på segern mot Boca, på La Bombonera, för en vecka sedan. Men istället för att köra över Godoy Cruz stod Córdobaklubben för en ordentlig plattmatch.

Ingenting fungerade för hemmalaget. Passningarna var slarviga, mittfältet förlorade alla närkamper och rörelsen var helt obefintlig. Det var också Godoy Cruz som skulle ta ledningen när Cartagena drog på ett avslut utanför straffområdet. Målvakten Díaz var chanslös på slottet, men nog kunde man ha begärt lite mer av försvarsspelet.

Talleres hade mest boll i matchen, dock utan att skapa några ordentliga målchanser. Precis som jag nämnt, vid tidigare tillfällen, hänger oroväckande mycket av Talleres anfallsspel på om Valoyes har en bra dag eller inte. Igår hade varken han, eller laget, detta. Kvitteringen kom dock tillslut efter timmen spelad. Ett inlägg ifrån vänster av Angelo Martino hittade pannan på Carlos Auzqui som kunde skicka dit 1-1.

Här trodde man att Talleres kanske skulle vakna, komma upp i samma nivå som mot Boca Juniors, och tillslut gå segrande ur matchen. Men så blev det dessvärre inte. Medina fick inte någon utväxling på sina byten och tiden rann ifrån Talleres. Godoy Cruz såg ganska tillfreds ut med poängen dom hade och slog vakt om densamma. Det bestående intrycket ifrån eftermiddagen var dock Talleres obegripligt usla insats. Detta var helt enkelt inte bra nog.

Talleres hade inte sin bästa dag på jobbet.

**

Strax efter klockan nio på kvällen tog Defensa y Justicia emot Vélez Sarsfield på hemmaplan i Florencio Varela.

Bortalaget roterade på samtliga offensiva positioner medan Defensa ställde upp med ett hyfsat ordinare lag. Det var också hemmalaget som började bäst. Marcelo Benítez krånglade sig fram varpå han slog in sin egen retur till 1-0. Detta var ytterbackens fjärde mål på lika många matcher.

Inledningsvis hade Vélez väldigt svårt att få spelet att stämma. Allt som oftast fastnade man i Defensas försvarsmur som läste passningsvägarna på ett föredömligt vis. Men en utvisning i slutet på den första halvleken skulle förändra matchbilden helt och hållet. Hemmalagets Enzo Fernández drog på sig sitt andra gula kort och fick därmed ta en tidigarelagd dusch.

Med en man mer på planen började Vélez att skapa mer oreda. Dock dröjde det inte särskilt länge innan även bortalaget hade blivit decimerade till tio man. Mittbacken Amor drog ner Walter Bou, och eftersom domaren bedömde det hela som ett friläge, fick även han syna det röda kortet.

Strax därefter lyckades ändå Vélez Sarsfield att få dit en kvittering. Thiago Almada hittade fram till Cristian Tarragona som rullade dit 1-1 bakom Unsain i Defensas mål. Sett över 90 minuter var oavgjort ett inte helt ologiskt resultat. Denna match kunde ha slutat hursomhelst och jag tror någonstans att båda lagen är hyfsat tillfreds med poäng som dom fick med sig.

Cristian Tarragona kvitterade för Vélez Sarsfield mot Defensa y Justicia.

**

Den första av två stormatcher inleddes prick klockan halv 12 på Estadio Monumental mellan River Plate och Racing Club. Lagen möttes för några veckor sedan i Supercupen och den gången gick River segrande med hela 5-0. Med det i bagaget, och det faktum att Racing inlett säsong svajigt, gjorde såklart hemmalaget till stora favoriter inför gårdagens drabbning.

River var också det laget som tog tag i taktpinnen medan Racing föll ner i planen. Under matchens gång var det också hemmalaget som styrde händelseutvecklingen nere på planen, skapade flest målchanser och borde fått med sig samtliga tre poäng. Trycket mot Racings mål ökade än mer efter att Juan Casares dragit på sig ett rött kort efter knappa timmen spelad, men bollen ville inte in för River.

Marcelo Gallardo blev allt mer frustrerad ute på långlinjen och beklagade sig för fjärdedomaren över att huvuddomaren tog för lång tid – och ryckte sönder matchen när han skrev ner alla varningar i sitt block. ”Kan du inte hjälpa honom?” utbrast en förtvivlad Gallardo till fjärdedomaren. ”Att stoppa spelet varje gång bara för att det är en varning, istället för att ge den retroaktivt, gör att tempot saktas ner”.

I slutändan blev det en meriterande poäng för Racing medan River bör fundera över varför man inte lyckades vinna. Trots det massiva spelövertaget skapade man faktiskt förvånansvärt få heta målchanser – vilket tre avslut på mål viskar om. Gallardo får åka hem till träningsplanen och öva lite avslut, med sina spelare, under den kommande veckan.

Det blev mållöst på Estadio Monumental mellan River Plate och Racing Club.

**

Kvällens sista match var även det en stormatch och då mellan Independiente och Boca Juniors i Avellaneda. Hemmalaget har överraskat många under denna säsongen efter flera år av usla prestationer och turbulens. Därför var det inte som några jättestora favoriter som Boca gick in till denna match. Att storklubben dessutom kom ifrån en förlust mot Talleres, för en vecka sedan, bidrog såklart till det hela.

Independiente började också bäst och tog ledningen genom Gastón Togni efter 25 minuter. Boca hade mer boll, men spelet böljade ganska friskt fram och tillbaka. Kvitteringen kom efter 55 minuter när mittbacken Carlos Zambrano nickade dit 1-1 efter en välslagen hörna ifrån Mauro Zárate.

Boca hade sedan chansen att få med sig samtliga poäng när man tilldelades en straff i den 95:e matchminuten. Fram stegade Sebastián Villa, men hemmalagets Santiago Sosa var med på noterna i målet och kunde rädda elvameterssparken. Matchen slutade 1-1 och Boca är nu utan seger i tre raka ligamatcher.

Boca missade chansen till seger i slutminuterna.