Lördagssvepet: Colón fortsätter att vinna – även utan Pulga

Lördagen i Argentina bjöd på fyra stycken matcher och en hel del mål. Här kommer en kortare summering av vad som skedde.

En något annorlunda lördag i Argentina då inga matcher spelades parallellt med varandra. Istället var det matcher ifrån klockan 18:00 (svensk tid) och ända fram till klockan tre på natten. 

Först ut var mötet mellan Platense och Colón i Buenos Aires. Hemmalaget har spelat bra i flera matcher den här säsongen och den skrala poängskörden, som man hittills skrapat ihop, är knappast synonymt med insatserna.

Dock har Platense ett väldigt vitalt – och stort problem; nämligen defensiven. Man släpper till på tok för många målchanser, och billiga mål, där motståndarna mer eller mindre kan servera sig själva utan att där finns något nämnbart motstånd. Detta är något som nykomlingen definitivt måste bli bättre på ifall man ska lyckas bärga fler poäng framöver.

I gårdagens match inledde Platense ganska bra. Den första halvleken slutade visserligen mållöst, men hemmalaget var det laget som skapade flest målchanser och det gav tillslut också utdelning. Facundo Curuchet fixade öppningsmålet efter bara några minuter in i den andra halvleken och det såg ut som att Platense kanske var på väg mot en efterlängtad seger. 

Men är det något man lärt sig av Colón, den här säsongen, så är det att man aldrig kan räkna bort dom. Detta oavsett om man har Pulga att tillgå, saknades igår pga. en skada, eller inte. Ett dubbelbyte efter knappa timmen spelad skulle visa sig bli helt avgörande för matchen. In kom Wilson Morelo och Santiago Pierotti som båda skulle vara högst inblandade i Colóns vändning. 

Kvitteringen kom genom den 19-årige Pierotti och sedan fixade Morelo en straffspark som han själv tryckt dit till 2-1. I slutskedet fastställde Rafael Delgado slutresultatet till 3-1 och Colón cementerar därmed sin placering som solklar gruppetta. 

**

Lite senare på kvällen drabbade Aldosivi och Banfield samman i ett regnigt Mar del Plata. Aldosivi var faktiskt avsevärt bättre än sina motståndare, som vilade några spelare inför den viktiga matchen mot Vélez, på torsdag. Det var smått otroligt att Gagos lag inte ledde efter den första halvleken då man radade upp hundraprocentiga målchanser.

Den andra halvleken hann dock bara börja när Federico Andrada störtade fram på ett inspel ifrån högerkanten och forcerade in ledningsmålet. Detta var hans sjätte mål för säsongen och därmed toppar han skytteligan. 

Banfield reagerade inte direkt på baklängesmålet utan tränaren Sanguinetti väntade på tok för länge med att göra några förändringar då spelet, helt uppenbart, hade gått i stå. Inte blev det bättre av att Luciano Lollo drog på sig sitt andra gula kort, efter 71 minuters spel, och fick lämna planen. 

Banfield gav dock inte upp och när bytet väl kom, som innebar att Mauricio Cuero kom in, ökade också antalet målchanser för bortalaget. Det var nämligen Cuero som låg bakom kvitteringen, då han rykte förbi sin försvarare på högerkanten innan han slog ett väl avvägt inlägg till Giuliano Galoppo som valde att cykelsparka in 1-1. 

Sett över 90 minuter tycker jag dock att Aldosivi förtjänade att ta tre poäng, men man har förtvivlat svårt för att hålla tätt bakåt. Faktum är att man bara hållit nollan en gång den här säsongen och det var mot tabelljumbon Arsenal. 

**

Direkt efter denna match möttes Argentinos Juniors och Arsenal på Estadio Diego Armando Maradona i Buenos Aires. Båda lagen saknade spelare pga. såväl Corona – som skador. Att bortfallen främst handlade om försvarspelare märktes definitivt under matchens gång. Detta blev en minst sagt svängig historia. 

Arsenal tog ledningen genom Alan Ruiz, i slutet av den första halvleken, efter att Argentinos tappat boll i uppspelningsfasen. Hemmalaget hann sedan med att bränna en straffspark, genom Gabriel Ávalos, innan halvleken var över. Ávlaos skulle komma att bli kvällens fokuspunkt nummer ett. 

Istället inledde Argentinos den andra halvleken med att kvittera på en hörna genom Jonathan Sandoval. Arsenal replikerade omgående med ett mål signerat av Candia och det kändes någonstans som att Rondinas lag skulle lyckas att ta sin första seger för säsongen. Men Argentinos hittade tillbaka in i matchen. Ávalos kvitterade på nick, efter 77 minuter, slet av sig tröja och blev varnad. Bara knappa minuten senare valde han att kapa en motståndare på mittplan, bakifrån, och fick syna det röda kortet. Allt inom loppet av två minuter. 

Med en man mindre såg det ut som att Argentinos skulle få inrikta sig på att slå vakt om den poängen som man hade. När dessutom Hauche drog på sig ytterligare ett rött kort, efter en onödig eftersläng, såg det ännu mörkare ut för hemmalaget. 

Men med endast nio man på planen lyckades Argentinos, på något vänster, att krångla sig fram till Arsenals straffområde, hitta ut med bollen till Elías Gómez som drog på för kung och fosterland. 3-2 till Argentinos, ridå för Arsenal och en helt makalöst galen match var till ända. 

**

Lördagen stängdes med mötet mellan Rosario Central och Central Córdoba i Rosario. Bortalaget har varit lite av ett överraskningslag såhär långt in på säsongen och placerar sig, just nu, på en slutspelsplats. 

Men i gårdagens match skulle det mesta handla om Rosario Central. Hemmalaget dominerade matchbilden och tog också ledningen i slutskedet av den första halvleken genom Marco Rubén på straff. Central Córdoba kvitterade genom Leonardo Sequiera innan Damían Martínez gav Rosario ledningen igen, tio minuter senare. 

Hemmalaget såg ut att gå en efterlängtad seger till mötes, men i dom absoluta slutsekunderna av matchen lyckades Milton Giménez att fixa 2-2 för Central Córdoba. Ett tungt poängtapp för Rosario Central som fortsätter att ha stora problem med att vinna den här säsongen.