45 år efter militärkuppen i Argentina – samtidigt befann sig landslaget i Europa

Idag är det exakt 45 år sedan en militärjunta tog makten i Argentina och inledde dom mörkaste åren i landets historia. Samtidigt som detta skedde befann sig Menottis landslag i Europa på en träningsmatchsturné.

Det var på morgonen den 24 mars 1976 som militärkuppen i Argentina blev offentlig. En militärjunta störtade den dåvarande regeringen med presidenten Isabel Perón. Istället svors militärjuntans ledare Jorge Videla in som ny president för Argentina och den mörkaste epoken i landets historia hade inletts.

Den dagen sändes endast två händelser på TV i Argentina. Den nya regimen hade bestämt att endast deras kungörelse om maktskiftet samt det argentinska fotbollslandslagets träningsmatch mot Polen, som skulle spelas på andra sidan Atlanten, fick visas på TV. Men det var inte alls säkert att matchen skulle spelas överhuvudtaget.

Efter att ha fått rapporterna hemifrån om militärkuppen var spelarna i truppen, samt ledarna, osäkra på om dom skulle fullfölja turnén eller om dom skulle åka hem till sina familjer. Dom flesta var rörigt överens om att dom ville åka hem till Argentina igen. Ganska snabbt kom dock ett meddelande ifrån Videla som beordrade landslaget att fullfölja sin turné i Europa. Detta skulle inte bli den första gången som militärjuntan använde just fotbollen för sina egna syften.

Argentina besegrade Polen med 2-1 efter mål av René Houseman och Héctor Scotta. Landslaget stod för en väldigt fin insats trots att spelarnas tankar fanns på annat håll. Det var svårt att komma i kontakt med familjerna hemma i Argentina och oron fanns kring hur dom mådde i allt detta.

Mittbacken Daniel Killer var med på denna turnén och var sedermera med och vann VM-guld på hemmaplan två år senare. Han minns mycket väl hur det kändes att spela denna match trots osäkerheten kring vad som skedde hemma i Argentina.

”Vi ville veta vad som hände eftersom det inte fanns någon särskilt bra kommunikation med dom där hemma. Vi ville veta hur det var med våra familjer. Vi såg i tidningarna (i Europa) vad som skett, men vi förstod inte vad det stod i dom, utan fick ta hjälp av en översättare som följde med oss”.

Efter matchen mot Polen fortsatte Argentinas turné. Man förlorade mot både Ungern och Hertha Berlin innan man avslutade med att kryssa mot Sevilla. Tillslut fick spelarna vända hem till sina familjer i Argentina igen.

”När vi kom hem var det helt galet som våra familjer grät. Dom visste ju inte hur vi hade mått heller”.

Militärjuntan styrde i Argentina fram till 1983 och under denna hemska epok mördades och försvann tusentals människor. Idag sitter dom flesta av dom ledande personerna i militärjuntan i fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten.