Tankar halvvägs in på säsongen

Vi är nästan halvvägs in i den ordinarie säsongen, innan slutspelet ska dra igång, och därför passar det väl alldeles utmärkt att fundera lite extra kring vad som hänt hitintills?

Det blir sällan som man trott på förhand i Argentina. Det har man lärt sig efter alla år som man följt ligaspelet, det dyker nästan alltid upp ett antal överraskningar i både positiv – och negativ bemärkelse.

Såhär långt in på den nya säsongen kan vi konstatera att samma mönster följs även i år. På den positiva sidan, bland överraskningarna, kan vi bl.a. slå fast att Colón har gått som tåget och toppar sin grupp på 16 poäng av 18 möjliga. Eduardo Domínguez och hans manskap har verkligen fått en drömöppning på ligaspelet och faktum är att det är klubbens bästa någonsin. Ledda av seriens kanske mest sevärda spelare, Pulga Rodríguez, har man avfärdat mer eller mindre samtliga motståndare såhär långt. 

Ett annat lag som överraskat positivt är Centra Córdoba som just nu innehar en plats i slutspelet. Även om laget ifrån Santiago del Estero har blandat och gett lite, har ändå den övergripande bilden varit positiv. Independiente och Estudiantes är två storklubbar som varit i dvala under dom senaste säsongerna, men där båda börjat få ordning på saker och ting med nya tränare vid rodret. 

Independientes ekonomiska problem har satt käppar i hjulet under många år, men Falcioni ser ut att ha fått ihop ett slagkraftigt lag med väldigt små medel. Att Estudiantes fick in Zielinski som ny tränare, inför säsongen, känns spontant som en perfekt lösning för alla inblandade. 

Om vi sneglar mot dom negativa överraskningarna hittar vi bl.a. ett ojämnt Boca Juniors som faktiskt inte vunnit hemma på La Bombonera den här säsongen. Sedan pandemins utbrott har hemmaplanen nästan blivit en mardrömsarena för storklubben och man har förtvivlat svårt att vinna där – främst i ligaspelet. I helgen fick man se sig besegrade av Talleres med 2-1 och överlag känns inte laget tillräckligt välsmort för att utmana om ligatiteln i år. Visst, man körde över Vélez för några omgångar sedan med 7-1, men överlag är jag inte imponerad över Bocas säsong såhär långt. 

San Lorenzos problem ser inte ut att bli lösta inom en snar framtid.

San Lorenzos säsong är ytterligare en härdsmälta precis som dom flesta av deras senaste har varit. Just nu är man sex poäng ifrån en slutspelsplats och ligger faktiskt näst sist i sin grupp med endast en seger på dom sex inledande matcherna. Diego Dabove har inte alls fått igång laget och har egentligen exakt samma problem som tidigare tränare haft med storklubben. San Lorenzo släpper in på tok för många – och enkla mål i matcher mot betydligt sämre motstånd. Såhär långt in på säsongen finns det egentligen ingenting som tyder på att laget ska lyckas vända på denna trend. Helgens bedrövliga insats mot Aldosivi var ytterligare ett bottenapp i raden av bedrövligheter. 

När det kommer till individuella spelares prestationer kan man såklart inte låta bli att, precis som nämnts tidigare, imponeras av Pulga Rodríguez. Men där är fler spelare som visat en fin utvecklingskurva såhär långt. Giuliano Galoppo har fortsatt att vara en bärande spelare för Banfield och egentligen känns det inte som att det finns något stopp för hur bra mittfältaren kan bli. Diego Valoyes fortsätter att vara en av seriens bästa spelare i Talleres och det är inte konstigt att större klubbar, däribland Boca Juniors, har börjat höra sig för kring colombianens namnteckning. 

Att Federico Andrada har lyckats smälla dit fem mål på dom inledande sex omgångar i ett lag som Aldosivi är såklart också imponerande. Han toppar skytteligan tillsammans med Pulga och Rafael Borré. 

Federico Andrada står noterad för fem mål såhär långt in på säsongen.

I övrigt kan vi konstatera att två klubbar redan har bytt tränare. Newell’s Old Boys gjorde sig av med Frank Kudelka efter den usla inledningen på säsongen och ersatte honom med Diego Simeones gamle parhäst Germán Burgos. Ungefär samtidigt valde Huracán att säga tack och adjö till Israel Damonte. Med största sannolikhet kommer han att ersättas av tidigare nämnda Frank Kudelka inom dom närmaste dagarna.

Till helgen är det landslagsuppehåll i stora delar av världen, men inte i Sydamerika och därför rullar omgång 7 igång på fredag i Primera Division. Bänka er, njut och dröm er bort till en varm och solig läktare i Argentina. Det tänker i alla fall jag göra.