Lördagssvepet: Vélez vann och toppar sin grupp

Lördagen i Argentina bjöd på både det ena och det andra när inte mindre än fem matcher gick av stapeln i Primera Division. Här kommer en genomgång av matcherna i ett kortare svep.

Argentina går mot höst och därför har avsparkstiderna nu börjat krypa allt tidigare på dagarna. Igår hade vi, för första gången denna säsong, avsparkstider från 14:00 (18:00, svensk tid) och framåt.

Först ut igår var Patronato mot Huracán samt Gimnasia mot Tucumán. I den förstnämnda matchen var hemmalaget det spelmässigt bästa laget, men tack vare en strålande insats av Huracáns målvakt, Sebastián Meza, och ett mål ifrån den 18-årige talangen Pablo Damián Oro kunde bortalaget vinna med 1-0. Patronato inkasserade därmed sin sjätte raka förlust den här säsongen, medan Huracán fick vinna i Israel Damontes sista match som huvudtränare.

Parallellt spelade Gimnasia mot Tucumán där hemmalaget vann fullt rättvist med 2-0. Öppningsmålet gjordes av högerbacken Marcelo Weigandt redan efter tio minuters spel. Tucumán spelade upp sig ganska nämnvärt och hade flera chanser till en kvittering, men bollen studsar helt enkelt inte deras väg den här säsongen. Istället för en kvittering gjorde Johan Carbonero 2-0 för Gimnasia som därmed tog sin första seger på fyra matcher.

Lite senare på kvällen var det dags för derbyt mellan Banfield och Lanús. Den första halvleken präglades av väldigt mycket kamp och ett fysiskt spel som renderade i att Lanús blev reducerade till tio man. Med en man mer på planen tog istället Banfield tag i taktpinnen och efter två snygga mål av Luciano Pons, i början av den andra halvleken, slog man vakt om samtliga tre poäng.

Klockan halv elva på kvällen drabbade Vélez Sarsfield och Independiente samman i Buenos Aires. Båda lagen har hittills gjort fina insatser i ligaspelet och aspirerar bägge på en plats i nästa runda. Gårdagens match blev ingen sprudlande tillställning då framförallt Independiente spelade ett väldigt avvaktande spel – något man gjort i många matcher den här säsongen med bravur – och målchanserna var därför få.

Matchens enda mål kom med mindre än tio minuter kvar genom Vélez-mittbacken Luis Abram. Sett över 90 minuter hade nog dock ett oavgjort resultat varit mer rättvist, men Vélez visar återigen att man är ett lag att räkna med framöver. Ingen skugga ska dock falla över Falcioni och hans Independiente som gjorde en fullt godkänd bortamatch.

I lördagens sista match körde River Plate fullständigt över Godoy Cruz i Mendoza. Storklubben vann med hela 6-1 efter bl.a. fyra mål av Rafael Borré. Dock var nog matchens spelare ändå Julián Álvarez som låg bakom det mesta offensivt med sina tre assist och ett gjort mål.

Godoy Cruz stod för en otroligt blek insats och efter att ha inlett säsongen skapligt ser det genast tungt ut för dom igen. En intressant detalj är annars att Marcelo Gallardo, under sin tränarepok i River Plate, alltid inkasserat segrar när han spelat på Estadio Malvinas i Mendoza. Gårdagen blev inget undantag.