1980: Blev Sporting Cristal rånade mot River Plate?

1980. River Plate må ha varit en av Argentinas största klubbar vad det gäller dom inhemska turneringarna, men 1980 hade man fortfarande inte vunnit Copa Libertadores – något som givetvis gnagde hos samtliga  supportrar till storklubben.

Bortatränare, Marcos Calderón, stod och vred sig nere i katakomber under Estadio Monumental i Buenos Aires. Han var förbannad. Hans Sporting Cristal hade, enligt hans utsago, blivit rånade på poäng borta mot River Plate i Copa Libertadores.

”River Plate har väldigt bra spelare i sitt lag och behöver inte den här typen av hjälp för att vinna matcher”.

Kvällen hade börjat väldigt bra för Sporting Cristals vidkommande. Två snabba mål av Percy Rojas och sedan Uribe gav bortalaget en överraskande 2-0-ledning mot River Plate. Hemmalaget såg närmast chockade ut, men fattade sig ändå ganska snabbt. Den kontroversielle mittfältaren ifrån Uruguay, Carrasco, lyckades skicka dit en kvittering strax efter Cristals 2-0-mål och gav River lite välbehövlig energi.

Därefter såg det dock trögt ut. Sporting Cristal försvarade sig väl och River hade svårt att komma till några riktigt farliga målchanser. Daniel Passarella var också helt ärlig när han, efter matchen, förkunnade att peruanerna såhär långt in i matchen hade varit det bättre laget.

”Dom gjorde två mål på oss eftersom dom, vid denna tidpunkt i matchen, spelade bättre. När vi sedan började pressa centralt i banan så gjorde vi det komplicerat för dom och då kunde vi tillslut vinna. Men dom är ett väldigt bra lag”.

I takt med matchens fortskridande hade den chilenske domaren tappat kontrollen över händelserna nere på planen. Bortalagets Rubén Díaz blev utvisad efter 55 minuter och Quiroga gick samma öde till mötes knappt tjugo minuter senare.

Tidningen El Gráfico i Argentina analyserade domarens insats efteråt. Man konstaterade att han inte gjort en jättedålig match, men att han tappade greppet om den och drog fram alldeles för många onödiga gula kort. Dessutom var man rörigt eniga om att Díaz utvisning var alldeles för framstressad av huvuddomaren.

Hur matchen hade slutat, om båda lagen spelat med elva spelare på planen, kan vi såklart bara spekulera kring. Men vad som defintivt står klart är att Rivers ledningsmål, och sedermera det som kom att skilja lagen åt, inte kom förrän efter att Sporting Cristal blivit reducerade till nio man. Det var också då, när Quiroga blev skickade till omklädningsrummet efter att ha fått sitt andra gula kort, som bortalaget valde att kliva av planen för en kort stund i protest mot domaren.

”Det är första gången som jag får avbryta en match i en internationell turnering. Det har hänt i den inhemska ligan, men det är inte riktigt samma sak”.

På frågan om domaren själv ansåg att det var han som hade tappat greppet om matchen var han väldigt tydlig med att så inte var fallet.

”Dom professionella fotbollsspelarna måste ta ansvar för sina handlingar. Om man får ett gult kort är det en indikation på att man har ögonen på sig. Om man inte förstår det kan man inte heller komma och klaga när man sedan blir utvisad”.

River Plate kvitterade i inledningen av den andra halvleken genom Jota Jota López. Därefter följde en 25 minuters period då många uppe på läktaren säkerligen började misstänka att Sporting Cristal skulle klara av att knipa en poäng.  Men sen kom utvisningen och några minuter därefter skickade Leopoldo Luque in 3-2 för River Plate. Spiken i kistan var ett faktum och Sporting Cristal förlorade trots att man lett matchen med 2-0.

Snackisen efter matchen var dock huvuddomaren ifrån Chile. Hade han hjälpt River Plate till segern, eller fick peruanerna helt enkelt skylla sig själva?