Inför Primera Nacional: ”Världens galnaste serie”

Imorgon drar den argentinska andradivisionen igång igen efter ett kortare uppehåll. Här på enkoppmate.com ger vi er därför en mustig guide till den kommande säsongen.

Det är inte särskilt längesen som säsongen i Primera Nacional tog slut och det stod klart att Sarmiento samt Platense skulle ta steget upp till Primera Division. Imorgon drar den nya säsongen igång och vi kan se fram emot en otroligt jämn serie med flera intressanta nykomlingar.

Vilka är då nykomlingar i årets turnering?
Fem stycken lag gick upp under den föregående säsongen. Följande lag är därför nykomlingar i årets Primera Nacional: Deportivo Maipú, Almirante Brown, Club Güemes, San Telmo och Tristán Suárez. 

Tristán Suárez är äntligen uppe i Primera Nacional.

Något av dessa lag som man behöver hålla ett extra öga på?
Tristán Suárez är en förening som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det känns roligt att dom äntligen ska få spela i Argentinas näst högst division. Man är faktiskt det enda laget i landet, tillsammans med Boca Juniors, som aldrig har åkt ur en division. Även Deportivo Maipú ska bli roliga att se. Det är alltid spännande när fler lag ifrån städer, som inte ligger precis i anslutning till Buenos Aires, tar sig uppåt i divisionerna. Dom kan säkert också stöka till det för en hel del lag. 

Hur ser årets format ut?
Det är ett ganska snarlikt format som man hade under den föregående säsongen. Rekordmånga lag är med i årets serie, 35 stycken, vilket lett till att man återigen blivit tvungna att dela upp lagen i två stycken zoner med 17 – respektive 18 lag i varje. Segrarna av vardera zon möts i en final där vinnaren går upp till Primera Division. Lagen på plats 2-4 i båda zonerna, samt förloraren i den första finalen, gör upp i ett kvalspel om den andra platsen. 

Några lag som du vill flagga lite extra för som potentiella uppflyttningskandidater? 
Estudiantes Rio Cuarto tror jag kommer att gasa på rätt rejält även denna säsong. Man har visserligen tappat några tongivande spelare, men har lyckats täppa till dessa luckor på ett bra sätt. I övrigt tror jag också att det kommer att gå bra för Tigre, Atlético Rafaela och Barracas Central. 

Något lag som kommer överraska negativt?
Jag hoppas såklart att jag har fel, men Atlanta har blivit rätt duktigt sönderköpta. Tappen av Milton Giménez (Central Córdoba), Nicolás Tapone (Estudiantes Rio Cuarto), Nicolás Previtali (Independiente del Valle) och Julián Marcioni (åter i Newell’s efter utlåning) kommer att bli väldigt svåra att ersätta. Därför tror jag inte att Atlanta kommer placera sig i toppskiktet av tabellen i år. 

Vem tror du vinner skytteligan?
Pablo Magnín är en stark kandidat i Tigre. Claudio Bieler har visserligen hunnit bli 37 år, men visade ifjol att han fortfarande kan göra en hel del mål för sitt Atlético Rafaela. 

Claudio Bieler kämpar på i Atlético Rafaela.

Vilket – eller vilka derbyn ser du mest fram emot?
Såklart ska det bli roligt att se Atlanta mot Chacarita Juniors. Ett klassiskt möte med anor långt tillbaka i tiden. Faktum är att båda två är i topp, bland lagen i Primera Nacional, vad det gäller antalet säsonger i Argentinas högsta division. Atlanta har 64 säsonger i Primera Division medan Chacarita har 61 stycken. Att dom båda nu har hamnat i samma zon, och dessutom ska mötas redan i den första omgången, kittlar såklart lite extra. 

Vad gör Primera Nacional till en så pass speciell serie tycker du?
Först och främst är det är en otroligt jämn serie. Det finns många anrika föreningar i den, som alla har extremt starka, lokala, förankringar i sina respektive stadsdelar – eller småstäder. Dessutom kan verkligen allting hända. Jag brukar säga att den argentinska högstadivisionen är världens galnaste liga, men det är inte helt sant. Primera Nacional utklassar faktiskt dom rätt hårt på den punkten. 

Var kan man se Primera Nacional?
Dom flesta matcher visas gratis på TyC Sports Play, men vissa matcher hamnar på Typ Sports Argentina och den har bara abonnenter i Argentina tillgång till. Dock kan man, som sagt, se otroligt mycket på deras play-funktion helt gratis. 

Premiäromgången (avsparkstid i Sverige):

Fredag:
22:00. San Martín de San Juan – Atlético Rafaela. 
00:10. Nueva Chicago – CA Mitre.

Lördag:
21:10. San Telmo – Barracas Central.
21:10. Villa Dalminé – Independiente Rivadavia.
21:10. Defensores de Belgrano – Instituto.
21:30. Santamarina – Gimnasia Jujuy.
21:30. Gimnasia Mendoza – Agropecuario.
23:10. Almirante Brown – CA Estudiantes.
23:30. All Boys – Deportivo Morón.
01:15. Belgrano – Tigre.

Söndag:
21:10. Brown Adrogue – Guillermo Brown.
22:00. Estudiantes Rio Cuarto – Deportivo Maipú.
23:00. San Martín de Tucumán – Alvarado. 
00:00. Club Güemes – Ferro.

Måndag:
21:10. Deportivo Riestra – Quilmes.
01:30. Almagro – Tristán Suárez.

Tisdag: 
01:30. Chacarita Juniors – Atlanta.