Lördagen i Argentina: Pulga och Colón är fortsatt prickfria

Under lördagen spelades fem stycken matcher i Argentina där kvällen avslutades med ett derby i Buenos Aires.

Dubbla matcher inledde lördagen strax efter klockan nio på kvällen. Godoy Cruz tog emot nykomlingen Platense i Mendoza medan den andra nykomlingen, Sarmiento, tog sig an Talleres i Junín. För båda nykomlingarna blev det en jobbig avslutning på kvällen.

Platense tog visserligen ledningen mot Godoy, men det övertaget blev snabbt utraderat. Hemmalaget kom tillbaka innan halvtidsvilan och avgjorde sedan i matchens slutskede med två stycken mål till en 3-1-seger. 

Sarmiento å sin sida rivstartade mot Talleres och tog ledningen redan i den andra spelminuten genom Graciani. Under resterande delen av matchen var sedan bortalaget det klart bästa laget och pressade ner Sarmiento. Dock saknades skärpan hos Talleres och Sarmiento såg ut att få med sig alla poäng när plötsligt mittbacken Rafael Pérez dök upp i straffområdet och nickade in kvitteringen. Matchklockan hade då hunnit krypa in på tilläggstiden. Sett till hela matchen var det fullt rättvist även om Sarmiento slet hårt för att behålla sin ledning. 

Sarmiento jublar över Gracianis tidiga ledningsmål.

**

Strax efter klockan 11 på kvällen drabbade Colón samman med Aldosivi i Santa Fe, samtidigt som Lanús skulle försöka rubba Tucumán på hemmaplan.

I den förstnämnda matchen var Colón det bättre laget, men Aldosivi var långtifrån ofarliga. Öppningsmålet kom i mitten av den första halvleken genom Alexis Castro, som f.ö. var en av planens bästa spelare. Fernando Gagos Aldosivi åt sig dock in i matchen och skulle också få dit en kvittering. Det var inte heller vilken kvittering som helst. Francisco Grahl ställde upp sig för en frispark med bara några fåtal minuter kvar på matchklockan. Därefter drog han på en frispark som satt klockrent i målvaktens vänstra kryss. Helt otagbart och fantastiskt vackert. 

Under den andra halvleken ökade Colón trycket på Aldosivi och bortalaget var kraftigt nerpressade under långa perioder. Tillslut gick det inte heller att stå emot. Pulga Rodríguez gick omkull i straffområdet, domaren dömde straff, och samme Pulga stegade fram för att kyligt rulla in det avgörande målet. 

Colón tog därmed sin fjärde raka seger av fyra möjliga i årets turnering och toppar sin grupp i storartad stil. Aldosivi gjorde en fin match och fortsätter att imponera sett till sina förutsättningar.

I matchen som rullade parallellt gav Guillermo Acosta sitt Tucumán ledningen efter en frisparksretur i mitten av den första halvleken. Annars hade Lanús varit det laget som kommit närmast ett ledningsmål, men Pedro de la Vegas avslut hade strykit utsidan av den ena stolpen. 

Det största intrycket ifrån den här matchen var annars att Lanús hade förtvivlat svårt att komma till riktigt heta målchanser. Det kändes lite som att matchen höll på att rinna ifrån dom när domaren plötsligt pekade på straffpunkten. Fram steg Pepe Sand och precis lika självsäkert som Pulga Rodríguez skickade han dit bollen i mål. 

Målet gav Lanús ny energi och känslan var att Tucumán skulle få det svårt att stå emot. Samtidigt tickade matchuret på och när fjärdedomaren precis skulle visa hur många tilläggsminuter som fanns kvar, valde Matías Esquivel att dra på ett långskott – något som han gjorde helt rätt i. Med en elegant innersidan skruvade han dit bollen i målvaktens högra hörn. Ett segermål som onekligen hette duga och som var värdigt tre poäng. 

Matías Esquivel (som f.ö. betyder huset bakom limeträdet. Tack @showteldo) sätter dit segermålet för Lanús under gårdagskvällen.

**

I lördagens sista match vankades det derby mellan San Lorenzo och Huracán. Båda lagen kom till matchen med tveksam form och i slutändan skulle det bli ett resultat som jag inte tror att något lag var särskilt tillfreds med.

San Lorenzo skapade mer än sina motståndare under den första halvleken även om Huracán hade mer boll. Utdelningen kom också när Franco Di Santo tryckte dit ledningsmålet efter 32 spelade minuter.

Huracán lät sig dock inte nedslås och när väl kvitteringen kom, med knappa tjugo minuter kvar, var det faktiskt inte helt orättvist. Delad pott var förmodligen inte det resultatet som någon av tränarna hade önskat, samtidigt hade förmodligen en förlust varit förödande för deras fortsatta karriär i respektive klubb.