Derbydags: San Lorenzo mot Huracán

Då var det dags för ett av dom största derbyna i Argentina. Ett underskattat sådant mellan San Lorenzo och Huracán.

Jag vet att jag benämnde detta derby för något år sedan som ”det bortglömda derbyt” och det är verkligen på det viset. I skuggan av Superclásico, derbyt i Avellaneda mellan Independiente och Racing, samt Rosarioderbyt, har mötet mellan San Lorenzo och Huracán glömts bort.

Detta är ett derbyt proppfullt med historia och rivalitet. Två föreningar som är sprungna ur två direkt närliggande områden i Buenos Aires södra del – Boedo och Parque Patricio. Faktum är att om räknar antalet inhemska titlar är faktiskt detta derby det tredje största i Argentina bakom Superclásico och derbyt i Avellaneda.

Det första mötet mellan San Lorenzo och Huracán spelades den 1 april 1915. Åren har gått sedan dess och många stora spelare har deltagit i slaget om södra Buenos Aires. Alltifrån Herminio Masantonio till José Sanfilippo och vidare till Patricio Toranzo samt Leandro Romagnoli. Vem blir spelaren på allas läppar efter kvällens match?

Leandro Romagnoli firar ett mål mot Huracán. Idag arbetar han inom klubben.

Till detta derby kommer två stycken lag som inlett serien allt annat än bra. San Lorenzo kommer ifrån två raka förluster och noll gjorda mål där den senaste käftsmällen, 0-4 mot Central Córdoba, fortfarande smärtar. För Huracán har det inte gått särskilt mycket bättre och det är två pressade tränare i Israel Damonte och Diego Dabove som går in till kvällens drabbning.

I hemmalaget är frågan vilka förändringar som Dabove kan tänkas göra i sitt San Lorenzo. Frågan kring brödernas Romeros vara eller icke vara i laget är ständigt ett samtalsämne och något som tränaren får frågor om vecka efter vecka. Mest troligt kommer Ángel att få fortsatt förtroende medan Oscar alltjämnt fortsätter på bänken.

I Huracán finns det inte sådär värst mycket att laborera med för Damontes del. Offensivt förlitas väldigt mycket på Norberto Briasco och Andrés Chavez men där den sistnämnda inte finns med ikväll pga. en skada som kommer hålla honom borta i minst tre veckor. I hans ställe kommer Diego Mendoza att komma in.

När mörkret lagt sig över Buenos Aires ikväll ska det avgöras vem som är bäst i dom södra delarna av Buenos Aires. Kanske kan en seger i derbyt leda något av lagen ut ur sin kris. Ett oavgjort resultat skulle förmodligen vara en förlust för båda.

Fotnot: Matchen har avspark ikväll klockan 01:30.