En 18-årig Oscar Ruggeri i Boca Juniors med världen framför sina fötter

Oscar Alfredo Ruggeri. Han var inte uppväxt i Buenos Aires, men hamnade ändå i Bocas ungdomsakademi. Sen lämnade han för River Plate under kontroversiella omständigheter, men ändå, det var inget han tänkte på som tonåring. Vid 18-års ålder fick han göra sin debut i Bocas seniortrupp mot Newell’s Old Boys. Vem kunde ana att han skulle bli världsmästare sex år senare?

”Vissa jämför mig med Daniel Passarella, det är för att jag alltid söker efter den där nickduellen. Men min idol har alltid varit (Roberto) Mouzo och jag har försökt imitera honom ända sedan jag var liten”.

Att som 18-årig Boca-talang ha Roberto Mouzo som sin största idol, och inte ärkerivalen River Plates härförare Daniel Passarella, var ett tidigt tecken på att Ruggeri passade in i Bocas värld. Föga anade folk att han inom en nära framtid skulle göra mål på klubben som fostrat honom iklädd deras värsta rivalers tröja.

Oscar Alfredo Ruggeri växte upp i den lilla staden Corral de Bustos som 2010 hade ungefär 12,000 invånare. Staden ligger mellan Córdoba och Rosario i mitten av Argentina.

Det var här som Ruggeri blev frälst av Roberto Mouzo efter att denne hade varit på besök med Boca och gett den unge grabben en autograf. Få spelare har förkroppsligat Boca Juniors lika bra som Roberto Mouzo. Han är fortfarande den spelare som gjort flest matcher någonsin för storklubben och för dom som såg honom spela minns alla en hårdförd mittback med ett väldigt stort Boca-hjärta.

Det var förmodligen exakt detta som många också såg i en ung Oscar Ruggeri. Han plockades upp till storklubben av Roque Agüero som fått upp ögonen för mittbacken i slutet av 70-talet. Eftersom han hade långt till sitt familjehem inkvarterades Ruggeri på Bocas internat för ungdomsspelare. Här bodde han med sina jämnåriga kamrater och brevväxlade med sina föräldrar som fortsatte att leva ungefär 3 timmars bilresa bort.

”På La Candela (internatet) är vi 27 stycken och vi hjälps alla åt för att vi ska ha det så bra som möjligt. Jag delar rum med Genaro och vi har ihjäl varandra med nostalgiska berättelser. Ledarna firar våra födelsedagar, organiserar sammankomster och spelar gitarr för oss… men det är klart, det är inte samma sak som att bo hemma”.

Oscar Ruggeris debut och inledning i Boca sammanstrålande med en annan spelares genombrott i samma tröja. Carlos Córdoba var nästan fyra år äldre än Ruggeri, men hade även han kommit fram i Bocas ungdomslag. Efter att ha sett en ungdomsmatch med storklubben ska han ha gått hem till sin fru och sagt att där var en spelare som han var säker på skulle snart spela i Primera Division. Den spelaren var såklart Oscar Ruggeri.

Från 1978 till 1980 hade Córdoba varit in och ut ur Bocas startelva. Men till mötet med Newell’s Old Boys – samma match som Ruggeri gjorde sin officiella debut i – var han tillbaka. Córdoba och Ruggeri var visserligen båda fostrade i Bocas ungdomsakademi, men där någonstans tog deras likheter stopp. Córdoba föddes utanför Buenos Aires och spenderade nästan hela sin uppväxt i den lilla staden Merlo.  Han började som liten spela för Deportivo Morón innan han gick vidare till Boca Juniors. Här sammanstrålade dom båda utan att egentligen känna till varandra särskilt mycket sedan tidigare.

Oscar Ruggeri (t.h) tillsammans med Gustavo Torres.

Boca tränades i början av 80-talet av den f.d. landslagsmittfältaren, och klubbikonen, Antonio Rattín. Detta var inledningen på ett årtionde som bortsett ifrån Maradonas korta epok, med ligaguldet 81 som följd, var ett väldigt dystert sådant. Snart skulle dom ekonomiska problemen hopa sig och löner inte bli utbetalda. Samtidigt var guldet 1981 det sista som storklubben skulle ta innan man återigen vann ligan 11 år senare.

Kring allt detta visste såklart Oscar Ruggeri väldigt lite om när han som 18-åring fick debutera mot Newell’s Old Boys den 8 juni 1980. Ruggeri var nervös i spelartunneln innan. Aldrig tidigare hade han spelat inför en sådan stor publik.

”Jag hade suttit fyra matcher på bänken och visste att jag kunde få hoppa in närsomhelst, men jag trodde inte att det skulle ske så fort. Inte för att jag inte tror på mig själv utan mer för att det inte var särskilt längesen som jag kom till klubben. Därför hade jag svårt att tro på det när Rattín, en lördag på La Candela, kom bort till mig och sa att jag skulle spela. När jag sedan kom ner i spelartunneln kände jag en konstig känsla i kroppen. Jag hade aldrig spelat inför så många människor förut”.

Ganska snabbt blev Ruggeri en publikfavorit. Med sitt uppoffrande spel och kämpaglöd spelade han sig, inte bara in i startelva, utan också in i supportrarnas hjärtan.

”Att höra sitt namn skanderas gjorde mig så lycklig. Jag vill klättra över staketet intill planen och krama om alla på hela arenan för att visa min uppskattning”.

Att Ruggeri valde att lämna Boca Juniors för River Plate, fem år efter sin debut, hade sin grund i dom enorma ekonomiska problem som storklubben hade vi tillfället. Spelarna i truppen gick ut strejk och Oscar Ruggeri samt Ricardo Gareca lyckades båda få fram en deal där Boca släppte dom gratis. Bägge spelarna hamnade omgående i River Plate.

Med ”Los Millonarios” skördade Ruggeri större framgångar än i Boca. Han var med och vann storklubbens första – och mycket efterlängtade Copa Libertadores-pokal 1986. Senare samma sommar vann Ruggeri dessutom VM-guld med Argentina i Mexiko. Karriären fortsatte, i slutet av 80-talet, i Real Madrid och Europa.

Oscar Ruggeri hade en lång och väldigt framgångsrik karriär där bl.a. ett VM-guld med Argentina 1986 sticker ut lite extra.

Vid ett specifikt ögonblick i karriären var dock Oscar Ruggeris framtid utkrattad i Boca Juniors. Som 18-årig mittbacksgeneral såg styrande i Boca Juniors en ny Roberto Mouzo i ynglingen. I mångt och mycket blev Ruggeri en mycket bättre spelare än Mouzo. Även om det inte var i Boca Juniors.