Pulga Rodríguez: ”Tucumán gav mig allting, det är det enda klubbmärke jag kysst”

Han är en av seriens kanske mest sevärda spelare. Vid en ålder av 36 år upplever just nu Luis Miguel ”Pulga” Rodríguez sin bästa tid i karriären. Själv tar han dock det hela med ro. 

Uppväxt och sprungen ur det lilla samhället Simoca, utanför Tucumán i norra Argentina, fortsätter Pulga Rodríguez att bibehålla sin jordnära livstil och personlighet även fast han numera är känd i hela landet.

”Där (i Simoca) är livet lugnt. När jag åker dit för att hälsa på familjen är det aldrig någon som ber mig om en autograf. Jag är bara en bybo precis som alla andra. För dom som sett mig växa upp kommer jag alltid att vara ”Miguel”, precis som jag varit sedan jag var liten”. 

När varje tillfälle ges åker han hem till Simoca för att hälsa på familjen och sina vänner. Men Pulga hjälper dessutom gärna till med välgörenhet och försöker sträcka ut en hand till dom människorna som är mest utsatta i samhället. När han var liten hade hans familj inte särskilt gott om pengar. Hans pappa köpte bl.a. Pulgas första fotbollsskor på den lokala marknaden i staden. 

”Dom kostade 30 dollar vilket var en förmögenhet på den tiden. Det var, mer eller mindre, en veckolön för min pappa. Vi fick äta skor där ett tag efteråt”.

Som ungdomspelare fick Pulga testa på provspel i bl.a. den italienska storklubben Inter samt Real Madrid. Dock blev det inte mer än så.

Hans dåvarande agent lovande honom istället ett bra avtal i Rumänien som skulle visa sig bli en smärre katastrof. Inte bara försvann agenten i fråga, där fanns ingen affär med den rumänska klubben utan Pulga befann sig plötsligt strandsatt i Rumänien utan pengar eller boende. Tillslut lyckades han ta sig hem till Argentina igen, men nu var han trött på fotbollen och meddelade sina föräldrar att han tänkte sluta. Lyckligtvis lyckades dom övertala honom om att fortsätta spela fotboll. 

Han fortsatte sin karriär i Racing de Córdoba innan han kom till Atlético Tucumán. Här skulle han tillbringa flera sejourer och bli mästare i dom lägre divisionerna. Pulga hann också däremellan med en kortare epok i Newell’s Old Boys. 

”Atlético Tucumán gav mig allting. Det är det enda klubbmärket som jag kysst. Idag fokuserar jag till 100% på Colón och försöker att göra det så bra som möjligt i match efter match”.

Pulga Rodríguez är fortfarande en ikon i Atletico Tucumán och en stor favorit bland föreningens supportrar.

Utöver sina fina drömmål den senaste tiden har Pulga blivit erkänd för att han alltid försöker göra tunnel på huvuddomarna när lagkaptenerna står uppradade bredvid domarteamet inför match. Något som han själv menar är en rolig grej som han sysslat med i några år.

”Jag tittar inte särskilt mycket på fotboll, men kollar ofta in sammandragen med alla målen. Det var där jag lade märke till att domarna alltid stod med benen brett i sär och bollen framför sig (vid uppställningen). Då sa jag till en kompis att jag skulle försöka göra en tunnel på en domare och se om han blev förbannad eller inte. Jag gjorde det i B Nacional och en domare blev riktigt uppjagad. Då slutade jag med det för ett tag… Det är mest på skoj, det är inget allvar i det alls. Jag gör det för att skoja till det lite och nu har det fått fart igen. Domarna är mer avslappnade också nuförtiden. Det är en rolig sak”.

Faktum är att domarna har fått upp ögonen, på att Pulga försöker göra en tunneln inför matcherna, till den grad att vissa har försökt vidta försiktighetsåtgärder för att lyckas undvika detta upptåg. 

”Espinoza har sagt att varje gång han får veta att han ska döma en match med Colón börjar han fundera ut hur han ska göra för att undvika att bli tunnlad av mig. Merlo å sin sida försökte tunnla mig, men lyckades inte eftersom jag hann smälla ihop benen”.

Men Pulga Rodríguez är inte enbart en skämtsam figur på planen – han gör också väldigt många och snygga mål. Under hösten och vinters Copa Diego Maradona kom han i toppen av skytteligan och det ena vackra målet avlöste det andra. Efteråt firar Pulga ofta med en gest som får en att tänka på Spiderman.

”Det är mina söner som vill att jag ska fira så. Men jag har inte tänkt ut hur jag ska fira på förhand”. 

Under dom senaste transferfönsterna har Pulga ryktats till flera olika klubbar i Argentina. En förening som kanske har stuckit ut lite extra är Boca Juniors – en flytt som huvudpersonen själv inte hade tackat nej till. 

”Sanningen är den att jag håller mina tummar för att det ska ske. Jag gillar Boca. Jag var, eller är fortfarande, en supporter till föreningen”.

Som 23-åring hade Pulga anbud ifrån Boca Juniors, men valde att stanna i Tucumán. Ett beslut som han själv menar att han inte ångrar idag, utan säger istället att om chansen skulle dyka upp nu – då är han redo.

”Saker och ting sker när det sker. Det hade varit fantastiskt om man kunde välja exakt när saker ska ske i ens liv, men så är inte verkligheten. Om möjligheten dyker upp och det blir av så känner jag mig i väldigt bra form. Fysiskt är jag 100% redo och skulle kunna göra många mål”.