1987: Platense mot River – ”En galen match”

Platense och River Plate drabbar samman under söndagskvällen i Primera Division. Då minns vi tillbaka på ett möte som utspelades sig för 34 år sedan. 

En söndag för 34 år sedan på Estadio Monumental i Buenos Aires utspelade sig en match som innehöll det mesta. På förhand gällde det för bortalaget Platense att vinna mot River Plate samtidigt som Temperley inte skulle göra detsamma borta mot Rosario Central. Då tvingade man fram en helt avgörande kvalmatch om vem som skulle få stanna i Primera Division. 

Men matchen som sådan innehöll ytterligare en krydda. Rosario Central, som Temperley skulle möta, behövde bara en poäng för att säkra ligatiteln. Med andra ord fanns det väldigt många parametrar att väga in när denna söndagseftermiddag rullades fram. 

Den första halvleken slutade 0-0 och det var förmodligen ett resultat som båda lagen var relativt bekväma med – även om Platense behövde ett ledningsmål. Dom sista 45 minuterna blev istället enormt frenetiska där båda lagen tryckte gasen i botten. Hemmalaget River Plate tog ledningen genom Claudio Morresi och bara en kort stund därefter ökade man på sin ledning till 2-0 genom Mariano Aponte. Samtidigt hade Temperley kvitterat mot Rosario Central och precis allting såg ut att glida Platense ur händerna. 

På bänken satt en frustrerad Miguel Ángel Gambier som spelat i majoriteten av matcherna under säsongen, men som nu blivit petad i en av föreningens allra viktigaste matcher på hela säsongen. 

”Att inte få vara med ifrån start gjorde att jag nästan inte ville vara med alls. Efter att ha varit ordinarie under hela säsongen och sedan bli petad när vi slogs för vår överlevnad. Det var jag verkligen inte tillfreds med”.

Men hans lagkamrater lyckades övertala honom om att ändå vara med på bänken, vilket med facit i hand var helt avgörande för matchens utgång. Gambier hoppade in och smällde inte bara dit ett – utan tre stycken mål inom loppet av 22 minuter. Platense hade vänt och tvingat fram en direkt avgörande match mot Temperley.

”Vi reste oss i en match som inte skulle vara möjlig att göra det i och hamnade i historieböckerna. Platenses supportrar återkommer till den matchen fortfarande”. 

En annan person som också minns denna heroiska vändningen är lagets nuvarande sportchef, Juan Amador Sánchez.

”Inhoppet ifrån ”Pampa” Gambier och dom tre målen som han gjorde resulterade i att vi tilläts att få göra upp om nedflyttningen med Temperley. Det var en historisk dag för Platense pga. resultatet, och på det sätt som matchen utvecklade sig på. Det finns ingen tvivel om att det vi fick uppleva den dagen var något historiskt”.

Matchen i sig hade annars väckt en del uppmärksamhet pga. det som hände vid ställningen 2-1 till River Plate. På en tillsynes ofarlig hörna sträckte sig plötsligt Rivers mittfältare, Américo Gallego, efter bollen och tog den med handen. En väldigt märklig situation som domaren, Abel Gnecco, givetvis dömde straff för till Platense, men som han än idag har svårt att förstå hur situationen kunde uppstå.

”Det förvånade mig eftersom det var en hög hörna som inte alls såg farlig ut och plötsligt sträckte sig Gallego efter bollen och slog till den i luften. Det var en väldigt märklig situation som jag givetvis dömde straff för. Men jag trodde aldrig att jag skulle döma en straff på det viset”. 

Som om inte Gallegos orsakade straff var tillräckligt åkte mittfältaren dessutom på en utvisning i slutskedet av matchen. Domaren Gnecco berättar att det var pga. några illa valda ord ifrån Gallegos sida. ”Han var väldigt irriterad” berättar domaren såhär 34 år senare. 

Till följd av dessa märkliga omständigheter startades det givetvis en hel del konspirationsteorier bland supportrarna till Temperley efter matchen. Man menade på att River Plate hade lagt sig för Platense, men då hade man uppenbarligen inte sett hela matchen. River öste på och var snubblande nära att göra 3-0 innan Gambier fick in reduceringen. Dessutom var flera av spelarna i Rivers trupp fostrade i Temperley och ville garanterat inte att dom skulle åka ur. 

Några dagar senare möttes Platense och Temperley i kvalmatchen som skulle avgöra vilka som skulle få stanna kvar i Primera Division. Platense gick segrande ur tillställningen med 2-0 efter ytterligare ett mål av Gambier. För 34 år sedan var han definitivt namnet på allas läppar efter mötet med storklubben River Plate. Kan någon i dagens lag upprepa denna bedrift imorgon kväll?