Ponzio: ”2021 är det sista året som jag kommer att spela”

Leonardo Ponzio närmar sig obevekligen slutet på en lång – och succéfylld karriär. I en intervju under onsdagen berättade den 39-årige mittfältaren att 2021 blir hans sista år som fotbollsspelare.

14 titlar. Det är exakt så många som Leonardo Ponzio har vunnit med River Plate under sina två sejourer i storklubben. Första rundan var mellan 2007 och 2009 då Ponzio också vann sin första ligatitel med storklubben. Efter en kortare sejour utomlands var mittfältaren sedan tillbaka 2012 när River Plate huserade i landets näst högsta division och sedan dess har mittfältaren stannat i föreningen. 

I återkomsten till River slog Ponzio passningen till Fernando Cavenaghis mål mot Almirante Brown, i en match som slutade 1-1. 2014 kom River Plates senast ligatitel. Under dom senaste åren är det istället Copa-titlar som staplats på hög för storklubben. 

Ponzio har varit en viktig beståndsdel i Marcelo Gallardos lagbygge sedan han tog över som tränare för 7 år sedan. Det är egentligen först under dom senaste två åren som mittfältsveteranen har fått mindre speltid. Några återkommande skador har försvårat för Ponzio i kombination med att yngre spelare gjort det väldigt bra. Nu har mittfältaren bestämt sig för att 2021 blir han sista år som fotbollsspelare. 

”Vi får se i juni hur det känns, men det blir juni eller december som blir avslutet. Jag tror inte att jag kommer fortsätta efter december. 2021 blir mitt sista år som fotbollsspelare”.

Mycket av det som kommer spela in i Ponzios beslut är såklart om han fortfarande kan konkurrera om en plats i Gallardos lag. Vilket just nu ser väldigt orealistiskt ut. 

”Jag har inget att dölja vid det här laget. Om vi går bra i Copa Libertadores, och känslan är bra, då kanske jag fortsätter till december. Men jag kommer inte kunna längre än så. Jag vill inte vara ett hinder som är i vägen för yngre spelare som håller på att utvecklas. Jag är inte i en klubb som man kan slå dank i heller. Du måste alltid vara på högsta möjliga nivå här”.

Det har blivit många titlar för Ponzio genom åren med River Plate.

Ponzio är egentligen fostrad i Newell’s Old Boys, men det är med River Plate som han kommit att bli mest förknippad tack vare alla sina titlar och det faktum att han är väldigt uppskattad bland föreningens supportrar. Utomlands har Ponzio enbart spelat för spanska Real Zaragoza när dom huserade i La Liga. Annars har han bara tillhört Newell’s och River Plate under sin långa karriär. 

Själv menar mittfältaren att hans första sejour i River skiljer sig väldigt mycket gentemot den andra. Mycket pga. att storklubben har tagit större kliv på den internationella scenen och cementerat sig som en konstant utmanare i Copa Libertadores.

”Mellan 2007 och 2009 spelade vi också i Libertadores och då var inte känslan inom klubben alls på samma sätt nu. Nu finns det en respekt för oss, eftersom vi har vunnit den så ofta. Vi spelar likadant oavsett om det är hemma eller borta. På den tiden gjorde vi en bra turnering för att sedan året efter göra en dålig. Det var obegripligt. Numera är dessa tävlingar något som vi ser fram emot”. 

När River Plate vann Copa Libertadores 2015 var detta deras första titel i turneringen sedan Crespo avgjorde finalen 1996 mot América de Cali. Just titeln 2015 är en av dom som Ponzio värderar allra högst bland alla dom 14 som han tagit med storklubben genom åren. 

”Den första – och andra Copa Libertadores-titeln samt Supercopan är dom jag rankar högst. 2015 var otroligt viktig för oss eftersom det var så längesen vi vunnit turneringen”. 

Firandet 2018 i Madrid blev onekligen minnesvärt för storklubben.

2018 kom den historiska finalen mot Boca Juniors då River stod som mästare efter att den avgörande matchen spelats i Madrid till följd av att Bocas spelarbuss blivit attackerad av huliganer inför finalens andra match. 

Vad många dock inte minns är att året innan denna final, 2017, åkte River Plate ut på ett riktigt tungt sätt i Copa Libertadores mot Lanús. I semifinalen vann River det första mötet på Monumental med 1-0, men åkte ändå ut efter att Lanús vunnit returen med 4-2 – efter mål av bl.a. Pepe Sand och Lautaro Acosta. 

”Den förlusten satt kvar i oss under flera månader. Vi hade spelat väldigt bra på hemmaplan och började även bra borta. Men sen tappade vi allt och det gled oss ur händerna. Mot Flamengo (i finalen 2019) var det annorlunda eftersom vi då hade tagit oss till finalen som var vårt mål. Men förlusten mot Lanús skakade om oss på ett helt annat sätt”. 

2021 blir Ponzios sista år som fotbollsspelare. Förhoppningsvis hinner supportrarna komma tillbaka till Monumental innan det är över och ge mittfältaren den hyllning som han förtjänar. 14 titlar är trots allt en siffra som inger respekt.