Söndagen i Argentina: Platense vann derby

Det blev en, på många sätt, underhållande söndag i Argentina. Här är en kortare summering av vad som hände.

Vi måste såklart inleda med händelseutvecklingen i derbyt mellan Argentinos Juniors och Platense. Det första derbyt mellan lagen på 22 år blev verkligen ingen sprudlande tillställning i sommarvärmen. Snarare tvärtom .

Just hettan såg ut att nästan nocka spelarna redan innan matchen ens hade hunnit börja. Inledningsvis var dock Argentinos det klart bästa laget, även om Platense stack fram emellanåt med kortare attacker.

Den klart bästa chansen kom när Gabriel Ávalos hamnade helt fri framför bortalagets målvakt Jorge de Olivera. Men anfallaren avslutade väldigt svagt och därför kunde också målvakten avstyra utan några större problem. Just Ávalos hade en av sina mer frustrerande kvällar då han brände läge efter läge för sitt Argentinos.

Klockan tickade på och det mesta indikerade på att tillställningen skulle sluta mållöst. Men då dök plötsligt inhopparen Jorge Pereyra Díaz upp i straffområdet och kunde trycka dit segermålet för Platense. Nykomlingarna kunde förmodligen inte drömma om en bättre återkomst till Primera Division än att besegra ärkerivalen Argentinos i ett derby (man spelade som bekant inte i premiären då deras match mot den andra nykomlingen Sarmiento blev uppskjuten).

Parallellt med denna match tog just nämnda Sarmiento emot Vélez Sarsfield på hemmaplan. Vélez var det bättre lag och tog också ledningen relativt tidigt i matchen genom ett drömmål av Lucas Janson. Sarmiento försökte och hade en rätt fin period innan Vélez fixade en 2-0-ledning genom Thiago Almada under mitten av den andra halvleken.

I slutet av matchen reducerade Jonathan Torres för Sarmientos del, men närmare än så kom man inte denna afton. Dock ska Sarmiento vara nöjda med stora delar av sin insats och även om det inte blev några poäng, inbringade ändå insatsen en hel del hopp inför fortsättningen.

**

Lite senare på kvällen reste Independiente till Paraná för att möta Patronato. Det har varit en turbulent vecka för Independiente, som det ofta är nuförtiden, där irritationen inom laget var stor efter den yttersta tveksamma insatsen mot Lanús i premiären.

Men tränare Julio Falcioni hade samlat sina mannar och manat till enighet och lite mer fokus på det som skulle uträttas på planen. Effekten blev kanske inte jättestor då laget fortfarande hade märkbara problem i spelet under gårdagens match mot Patronato.

Dock lyckades man vinna och detta var givetvis det kanske mest essentiella just nu för att inbringa lite väldbehövlig, om än tillfällig, sinnesro för storklubben. Matchens enda mål gjordes av mittbacken och tillika nyförvärvet Juan Insaurrable. Ett väldigt kontrollerat och distinkt avslut längs marken blev ottagbart för Patronatos målvakt.

**

I helgens sista match möttes Newell’s Old Boys och Boca Juniors i Rosario. Båda kom ifrån tveksamma insatser i premiären och därför ville dom, av förklarliga själ, ta lite ny fart i denna match.
Inför gårdagens match kom det tragiska beskedet att Carlos Tevezs styvpappa hade gått bort. Pappan har varit sjuk under en längre tid och pga. detta fanns, av förklarliga själ, inte Tevez med i möte med Newell’s.

Matchen som sådan då?

Newell’s blir jag inte riktigt klok på för tillfället om jag ska vara ärlig. Man har förtvivlat svårt att skapa några ordentliga målchanser och ser oroväckande tunga ut i sitt spel.

Boca förbättrade sig marginellt jämfört med premiären mot Gimnasia, men känslan är att det finns betydligt mer att kräma ut ur detta manskap. Matchens enda mål kom efter dryga 70 minuter och precis som i premiären stod mittbacken Carlos Izquierdoz för ett mål.

Tre poäng till Boca Juniors och lite arbetsro för Russo som, trots att storklubben inte imponerat såhär långt under inledningen av säsongen, ändå har skrapat ihop fyra poäng på två matcher.