Lördagen i korthet

Lördagen bjöd på både det ena och det andra i Argentina. Här kommer en kortare summering av lördagens händelser. 

Först och främst ska sägas att undrens tid inte är förbi. Även om det blev hyfsat väntade resultat i majoriteten av gårdagens matcher överraskade Aldosivi mig ordentligt – på ett positivt sätt – och förtjänad mer än vad man i slutändan fick mot Racing. Mer om detta längre ner.

Dom två första matcherna under gårdagen spelades mellan Godoy Cruz och Estudiantes i Mendoza samt Lanús mot Defensa y Justicia utanför Buenos Aires. 

Såväl Godoy som Estudiantes hade bärgat tre poäng i premiären och var fyllda med självförtroende inför gårdagens drabbning. Estudiantes var dock tveklöst det bästa laget och vann med 2-0 efter mål av Leandro Díaz och nyförvärvet Pablo Sabbag. Därmed har Zielinski fått en drömstart med sin nya förening. 

Parallellt besegrade Lanús ett Defensa y Justicia med uddamålet, 2-1. Lagen möttes så sent som i slutet av januari, då i finalen av Copa Sudamericana, och den gången vann Defensa med hela 3-0. Nu fick Lanús sin revansch efter att Tomás Belmonte och Pepe Sand stått för hemmalagets mål – Braian Romero gjorde Defensas. 

**

Lite senare på kvällen tog Racing emot Fernando Gagos Aldosivi i Avellaneda. Båda lagen kom ifrån varsin förlust i premiäromgången och känslan var att framförallt hemmalaget behövde bevisa att man var bättre än senast. Verkligheten blev dock en annan där Aldosivi var klart bättre än Racing och tog också ledningen två gånger om. Först gjorde Leandro Maciel 1-0 i den första halvleken, innan Federico Andrada satte 2-1 i mitten av den andra halvleken. 

Däremellan hade nyförvärvet, Enzo Copetti, lyckats kvittera för Racing och det var just nyförvärven som skulle rädda ansiktet för storklubben denna afton. Spelet såg inte mycket bättre ut än mot Banfield i premiären och det var faktiskt Aldosivi som spelade den bästa – och mest underhållande fotbollen. 

Någonstans kände man därför också att bortalagets ledning var befogad när matchklockan kröp in på dom sista fem minuterna. Men då dök Tomás Chancalay upp i straffområdet – ytterligare ett nyförvärv – och fixade 2-2 för Racing. Storklubben kom därmed undan med blotta förskräckelsen. Aldosivi förtjänade nämligen betydligt mer än vad man i slutändan fick. 

**

I lördagens avslutande match tog River Plate sig an Rosario Central på ett nyrenoverat Estadio Monumental. Gallardos manskap jagade desperat en seger efter premiärförlusten mot Estudiantes medan Central ville bygga vidare på segern mot Argentinos. 

Matchen i sig blev ganska ensidig där några ödesdigra domslut skulle hamna mest i blickfånget. Men innan detta skedde hade Rafael Borré gett hemmalaget ledningen i slutet av den första halvleken. 

När sedan dom sista 45 minuterna inleddes dröjde det inte långt tid innan River Plate fick en väldigt omdiskuterad straff som Gonzalo Montiel förvaltade på bästa möjliga sätt. Kort därefter fick Rosario Centrals försvarare Joan Mazzaco syna det röda kortet och uppförsbacken blev allt brantare för bortalaget.

Centrals tränare, Kily González, var en aning förbannad på domaren efter matchen.

”Det är alltid enkelt att ge River Plate en straffspark. Speciellt efter att dom förlorat sin premiär. Men jag är fullt medveten om att det är lite för sent att beklaga sig nu”. 

Nicolás De La Cruz fastställde slutresultatet till 3-0 vilket, om vi ska vara ärliga, var i överkant. Så pass överlägsna var inte River även om man, i slutändan, vann rättvist och matchbilden hade också varit ensidig under långa stunder. Rosario Central får ta nya tag och glömma denna match så fort som möjligt.