40 år sedan Diego Maradona skrev på för Boca Juniors

”Vet du vad jag tänkte på igår kväll? Att det skulle vara väldigt trevligt att, någon dag, få se dig spela i Bocas tröja. La Bombonera, du, vi, tillsammans jublandes över ett mål”.

Den 20 februari 1981 skrev Diego Maradona på kontaktet med Boca Juniors. Affären och förhandlingarna hade pågått länge och andra klubbar hade försökt att blanda sig i förhandlingarna.

River Plate gjorde ett tappert försök. Man erbjöd Diego samma lön som målvaktveteranen Fillol, som var bäst betald i storklubben, men Maradona hade redan bestämt sig. Det var till Boca som han ville gå. Det spelade ingen roll vad andra klubbar försökte med. Om han skulle lämna den familjära tillvaron i Argentinos Juniors, då skulle det vara för Boca och enbart dom.

Citatet i början kommer ifrån ett samtal mellan Diego och hans pappa dagarna innan förhandlingarna gick i lås. Om pappans önskan att få se sin son spela i Bocas tröja hade någon inverkan på det slutgiltiga beslutet, tror jag att vi kan vara tämligen övertygade om. Maradona älskade – och högaktade sin pappa.

Förhandlingarna mellan Argentinos och Boca drog dock ut på tiden. Mycket eftersom storklubben hade ont om pengar och istället försökte man locka Argentinos med ett gäng spelare i kompensation. I slutändan gick sex Boca-spelare i motsatt riktning, samtidigt som Boca lånade in Diego med ett krav på att köpa loss honom när låneperioden var över.

En av spelarna som gick i motsatt riktning var Carlos Randazzo. Problemet var bara att han inte var ett dugg sugen på detta. ”Jag ville ju spela tillsammans med Diego” ska han ha uttryck sig några år efter att affären gått i lås.

Dom slipsklädda och mustaschprydda herrarna i dom båda klubbarnas respektive styrelse såg nöjda ut när affären skotats i hamn. Diego var också tillfreds, även om han visste att han skulle sakna sina lagkamrater i Argentinos Juniors. Det var trots allt här som han vuxit upp och här han fått ta sina första steg i Primera Division. I ett känslomässigt avskedsbrev till Argentinos supportrar skrev Diego bl.a. såhär:

”Detta med Boca är en dröm. En dröm som jag ska berätta mer om när jag upplevt den, men jag vill att ni ska veta hur jag känner just nu. Det smärtar mig, det smärter mig något enormt att lämna Argentinos Juniors. När vi, under fjolåret, kom till en ny överenskommelse var jag övertygad om att jag inte skulle lämna förrän tidigast 1982 och därigenom kunna uppfylla en av mina största förhoppningar – att bli mästare med Argentinos. En förhoppning som jag delat med mina lagkamrater som har blivit mina vänner och som jag tycker väldigt mycket om. Jag lovar er att förra torsdagen, när Carrizo och Tabita (Daniel Norberto García) kom för att träffa mig, och båda började gråta. Då brast det i min själ. ”Du gjorde det Diego, du gjorde det. Du ska till Boca” sa Tabita medan hans ögon var fyllda med tårar”.

Diego var alltid ämnade för att spela i just Boca Juniors. Det har förmodligen aldrig funnits en spelare som är så mycket Boca, med allt vad den klubben står för, som just Diego Armando Maradona. Hans galenskap, passion och känslor står helt i symbios med storklubbens känslospektrum.

Som en del i affären mellan Argentinos och Boca kom ett förslag upp om att en träningsmatch mellan lagen skulle spelas där Diego skulle spela 45 minuter för vardera lag. Huvudpersonen själv tackade nej – han tänkte spela 90 minuter för Argentinos. Detta var hans sätt att säga tack till ”El Bicho” för allting som dom gjort för honom genom årens lopp.

”Jag lämnar nu Argentinos och när man lämnar säger man adjö. Men jag vet att en dag kommer jag att komma tillbaka. Jag kommer att komma tillbaka – det lovar jag er”.