Argentinos mot Platense – ett bortglömt derby

På söndag drabbar Argentinos Juniors och Platense samma i det första derbyt på 22 år. Åren har rullat på och derbyt har glömts bort, men nu är det dags att vi blir påminda igen.

Majoriteten av alla fotbollsentusiaster som hör derby och Argentina i samma mening tänker på Boca Juniors mot River Plate. Kanske att någon tänker på Estudiantes mot Gimnasia, Racing mot Independiente eller Central mot Newell’s Old Boys. Men jag kan garantera att ingen slås av mötet mellan Argentinos Juniors och Platense.

På många sätt och vis är det märkligt att dessa klubbar har blivit ärkerivaler. Visserligen är båda ifrån Buenos Aires, men deras hemmaplaner ligger 7 km ifrån varandra och dom har bara möts 80 gånger sedan landets högsta serie blev professionell 1931.

Det som istället har byggt upp rivaliteten började 1980 då en Argentinos seger över Platense satte stopp för dom sistnämndas chanser att ta sig vidare till kvartsfinalerna av ligasäsongen. Samtidigt hade nämligen River Plate också vunnit mot Cipolletti med 4-2 och därmed tagit Platenses plats på bättre målskillnad.

Argentinos var redan vidare, men öste ändå på, och detta gjorde att Platenses supportrar härsknade till ordentligt. Det sades också att Maradona och Passarella, som var lagkamrater i landslaget, skulle haft någon form av uppgörelse sinsemellan. Slagsmål utbröt utanför arenan och här någonstans tog rivaliteten mellan Argentinos och Platense fart ordentligt.

När matchen på söndag drar igång tvivlar jag på att någon av spelarna tänker på den där matchen 1980. Däremot är samtliga väl medvetna om vad derbyt betyder för supportrarna. Att det gått 7938 dagar sedan det senaste mötet kryddar såklart också till hela drabbningen.

En av spelarna som är taggad på derbyt är Argentinos mittback Carlos Quintana. Efter premiärförlusten mot Rosario Central (2-1) är det dags att ta ny fart mot Platense på söndag.

”Vi anländer på ett bra sätt till derbyt. Det tar lite tid att acklimatisera sig till den nye tränare (Gabriel Milito) även om gruppen som sådan känns bra. Ifrån förlusten mot Rosario Central kan vi ta med oss både positiva och negativa saker. Vi anser ändå att vi är på rätt väg och är alla taggade över att fortsätta utvecklas. Det är alltid trevligt – och speciellt att spela ett derby, det har gått 22 år sedan vi senast möttes. Det kommer att bli väldigt speciellt eftersom majoriteten av oss aldrig har deltagit i ett derby. Förhoppningsvis kan vi ta tag i matchen och få hem tre poäng till ‘La Paternal”.

Carlos Quintana har visserligen aldrig mött Platense i ett derby, men däremot har han spelat flera heta möten mot Belgrano under sin tid med Talleres. Ett derby som definitivt kan trigga igång dom flesta spelarna i världen.

En av hans motparter i Platense är Nahuel Iribarren. Mittbacken har varit med på föreningens väg ifrån tredjedivisionen, där avancemanget säkrades så sent som 2018, till årets uppflyttning till Primera Division. På många sätt och vis känner han av hela föreningens känslospektrum i sin kropp.

”Det är en fantastisk match att få spela. Det har gått långt tid sedan det senaste derbyt spelades. Därför siktar vi på att försöka ge oss själva och supportrarna en glädje som dom förtjänar mer än någon annan. Det kommer bli en svår match, precis som alla matcher i den här serien. Här finns många stora klubbar, men vi siktar på att störa allihop. Det är vår idé”.

Platense har faktiskt, historiskt sätt, plusstatistik på Argentinos Juniors. På 80 möten har Platense vunnit 29 matcher medan Argentinos bara gått segrande ur 21.

Det senaste mötet var, som sagt, för 22 år sedan. Närmare bestämt den 31 maj 1999 på Vélez Sarsfields hemmaplan Estadio José Amalfitani i Buenos Aires. Argentinos vann med 1-0 efter ett mål av Polo Quinteros. I slutet av säsongen blev Platense degraderade och har sedan dess inte återvänt till Primera Division förrän i år.

Men på söndag är det derby igen mot Argentinos Juniors. Det tycker jag är mer än värt att bli påmind om.

Fotnot: Avspark klockan 21:10 på söndag.