VM-hjälten Leopoldo Luque är död – blev 71 år gammal

Under måndagen kom det sorgliga beskedet att VM-guldmedaljören ifrån 1978, Leopoldo Luque, hade dött efter att ha kämpat mot Coronaviruset under en längre tid. 

Leopoldo Luque var en av dom mest framträdande spelarna i Menottis VM-guldlag ifrån 1978. Med sin präktiga mustasch och långa svarta hår studsade han fram på planen och bidrog i högsta grad till VM-guldet.

Världsmästerskapet var dock knappast någon dans på rosor för Luques del. Samma dag som den andra gruppspelsmatchen mot Frankrike skulle spelas dog hans bror i en bilolycka på morgonen då han reste ifrån Santa Fe till Buenos Aires för att se matchen. Familjen berättade ingenting för Luque förrän efter matchen så att han skulle kunna fokusera på mötet med fransoserna. 

Efter drabbningen fick Luque reda på att hans familj fanns utanför Monumental och först tänkte han att det hade med hans skada att göra. Men när han såg ögonen på sin mamma förstod han att något hemskt hade skett då hon brast ut i tårar.

”Min pappa och min kusin kom fram till mig och berättade att Oscar varit med om en olycka och dött. Jag kan inte beskriva dom känslorna jag kände i det ögonblicket”. 

Argentina vann mot Frankrike med 2-1 och Luque hade varit en av matchens bästa spelare. Först fixade han straffen som Passarella förvaltade till 1-0, innan han själv dundrade dit segermålet 2-1 med knappa kvarten kvar. 

Dock skadade sig Luque i slutet av matchen och visste först inte ifall han skulle kunna spela klart drabbningen. Han gick ner i spelartunneln och fick smärtstillande när han bestämde sig för att springa ut igen.

”Dom tog mig till omklädningsrummet när jag själv vände om. Jag påmindes om min familj och jag tänkte att Menotti redan gjort sin två byten. Det fanns inte på kartan att vi skulle kunna avsluta med tio man”.

Efter matchen mot Frankrike hjälpte Luque till runt begravningen i Santa Fe och samma dag som landslaget mötte Italien satt han i bilen med sina föräldrar och lyssnade på radion. Det argentinska laget höll, innan matchen, upp en banderoll med texten ”Luque – vi väntar på dig”. Dessutom hölls en tyst minut för Oscar. 

Först tänkte inte Luque att han skulle återvända till landslagslägret efter allt som hänt, men bestämde sig ändå tillslut för att göra det. Han kom tillbaka till mötet med Brasilien och gjorde sedan dubbla mål mot Peru när Argentina tog sig till VM-finalen. Väl där besegrades Nederländerna med 3-1 i finalen. 

”Vid ett ögonblick efter matchen kände jag mig som en zombie. Alla supportar och spelare firade VM-guldet, men det enda jag kunde tänka på var min bror”. 

Det argentinska landslaget som vann VM-guld 1978 var en blandning av många fantastiska spelartyper. Leopoldo Luque var en av dessa och var lagets näst bäste målgörare efter Mario Alberto Kempes.