Söndagens ligamatcher: ”Boca och River imponerade inte”

Söndagen bjöd på tre stycken matcher i Copa Liga Profesional där varken Boca eller River imponerade.

Först ut under veckans sista dag var dock mötet mellan Defensa y Justicia och Huracán. Hemmalaget var det klart bästa laget under dom första 45 minuterna och gick också upp till en 2-0-ledning, efter dubbla mål av Walter Bou, med bara några fåtal minuters mellanrum. 

Men Huracán gav inte upp utan lyckades reducera innan halvtidsvilan genom 19-årige Agostino Spina. Dessvärre för Huracáns del hann man också med att få en utvisning innan domaren blåste av halvleken efter att Bonifacio dragit ner Braian Romero i ett rent friläge.

Trots en man mindre lyckades dock Huracán att äta sig in i matchen igen och tack vare en enorm bjudning ifrån Defensas målvakt, Unsain, kunde Cristian Chávez kvittera till 2-2. Regnet började sedan att vräka ner och spelet blev pga. detta en aningen hafsigare. En fin aktion hittade fram till Gabriel Hachen som elegant kunde lyfta dit 3-2 för Defensa – något som i slutändan också blev matchens sista mål. 

Hemmalaget vann definitivt rättvist, men Huracán ska ha beröm för att man inte gav upp utan kämpade på trots att man spelade i nästan 50 minuter med endast tio man. 

**

I kvällens andra match tog vinnarna av Copa Diego Maradona, Boca Juniors, emot Gimnasia på La Bombonera. Hemmalaget var en besvikelse genom hela matchen och det var istället Gimnasia som bjöd på fina aktioner i det offensiva spelet. Bland annat träffade bortalaget stolpen och Andrada fick flera gånger sträcka ut för att undvika ett baklängesmål.


Men mitt i allt detta stack plötsligt Boca fram och genom en nick ifrån Izquierdoz kunde hemmalaget ta ledningen i matchen. Knappast välförtjänt, men samtidigt ett styrkebesked i sig. Dock skulle glädjen bli kortvarig.

Ganska omgående kvitterade nämligen Gimnasia genom mittbacken Germán Guiffrey. När den andra halvleken sedan bara var några fåtal minuter gammal skickade Brahian Aleman dit 2-1 för Gimnasia och matchen var vänd. 

Boca stod inte alls att känna igen denna afton. Allt som oftast var avståndet mellan mittfältet och anfallarna alldeles för långt och dessutom gick det för det mesta på tok för långsamt i passningsspelet.

Hemmalaget hann dock med en kvittering i slutskedet när Edwin Cardona skickade dit en frispark med endast fem minuter kvar på matchklockan. En tung premiärdag för Boca Juniors där i stort sett ingenting fungerade och där Gimnasia var det giftigare laget offensivt. 

**

I helgens sista match möttes Estudiantes och River Plate i La Plata. För hemmalagets del var detta första ligamatchen med Ricardo Zielinski som huvudtränare och supportrarna satt säkerligen spända av förväntan kring vad den nye tränaren skulle kunna åstadkomma.

Den första halvleken var faktiskt ingen höjdare alls, men där man kunde konstatera att River hade väldigt mycket boll (73%) och att Estudiantes ställde sig lågt i sina positioner. I slutet av halvleken fick hemmalaget en utvisning då den f.d. Boca-försvararen, Fernando Tobio, gick in med dobbarna mot Rafael Borré. 

Under dom sista 45 minuterna ökade River Plate trycket mot Andújars målbur och tvingade målvakten till flera benparader. Ledningsmålet skulle också komma för Gallardos manskap. I den 62 spelminuten hittade ett inlägg, ifrån Angileri, fram till Matías Suárez på den bortre stolpen som enkelt kunde peta in bollen i mål. Där och då var det nog få som kunde förutse att matchen skulle ta den vändning som den sedan gjorde.

Estudiantes reste sig nämligen betänkligt, Zielinski bytte in Mauro Díaz och fem minuter senare dribblade mittfältaren sig igenom Rivers straffområde och sköt dit kvitteringen. 

När sedan River hade som allra mest tryck på hemmalaget, då stack Estudiantes fram på en frispark och hittade mittbacken Fabián Nogueras panna i straffområdet. 2-1 till Estudiantes och Gallardo skakade uppgivet på sitt huvud. Det blev inte den premiären som ”Los Millonarios” hade hoppats på och nu får Gallardo hoppas att han kan använda några av sina nyförvärv under den nästkommande helgens möte med Rosario Central.