Summering av lördagen: ”San Lorenzos första 25 minuter var magiska”

Premiäromgången fortsatte att rulla under lördagen med flera intressanta matcher. Bland annat besegrade San Lorenzo Arsenal på hemmaplan i en match som hemmalaget dominerade totalt under dom första 25 minuterna.

Kvällen inleddes dock med två stycken andra matcher. Den första spelades i Córdoba och den andra tog plats i Mar del Plata. Matchen i Córdoba blev en tämligen ensidig historia där Talleres vann med 1-0 efter ett fint mål av Carlos Auzqui. 

Det var i mitten av den första halvleken som en långboll hamnade hos Diego Valoyes. Ytteranfallaren plockade ner bollen, lyfte den över sin försvarare och passade sedan fram till en fristående Auzqui som kunde dundra dit matchens enda mål. Talleres hade dock fler chanser som borde renderat i mål – bl.a. pricka Fragapane ribban bara några minuter efter ledningsmålet. 

Patronato var faktiskt sig ganska likt jämfört med hur man uppträdde i Copa Diego Maradona. Man hade svårt att skapa några ordentliga målchanser och den övergripande bilden är att man saknar spets i samtliga lagdelar. 

Parallellt med denna match besegrade Godoy Cruz Aldosivi på bortaplan i ett soligt Mar del Plata. Godoy har genomgått en tragisk vecka där Santiago García begick självmord förra lördagen. Innan matchen hölls också en tyst minut, precis som i hela ligan, och en tröja med Garcías namn lades i mittcirkeln. 

Matchen i sig var ganska underhållande där Godoy Cruz drog det längsta strået efter mål av Ezequiel Bullaude och Tomás Badaloni – hemmalagets mål gjordes av Federico Andrada. Därmed fick Fernando Gago inkassera sin första ligaförlust som tränare för Aldosivi. 

**
Lite senare var det dags för Vélez Sarsfield och Newell’s Old Boys att drabba samman i Buenos Aires. Hemmalaget tog snabbt tag i taktpinnen och styrde spelet under i stort sett hela matchen. Luca Orellano blev dessvärre skadad, för Vélez, redan efter 23 minuter till följd av en sen kapning ifrån Pablo Pérez. Samme Pérez skulle senare också bli utvisad efter en otroligt klumpig tröjdragning. Matchens enda mål kom efter 35 minuter då ett inlägg ifrån Francisco Ortega hittade pannan på Juan Martín Lucero som kunde nicka dit 1-0. 

Newell’s kändes sega och osynkade med varandra under i stort sett hela matchen. Det var egentligen först när Maxi Rodríguez kom in i den andra halvleken som deras anfallsspel fick lite välbehövlig spets. Det var också Maxi som var närmast att göra mål när han fick en utsökt möjlighet till att kvittera med knappa tio minuter kvar. Dessvärre för Newell’s del sköt veteranen precis över ribban. 

Vélez vann fullt rättvist och fick därmed en skön start på säsongen. För Newell’s del finns det en hel del att fundera över. Främst känns det som att laget behöver lite mer energi och fart i anfallsspelet. Det återstår att se hur Kudelka ska lösa detta framöver.  

**
I kvällens sista match tog sig San Lorenzo an Arsenal Sarandí på hemmaplan. Diego Daboves manskap rivstartade matchen genom att gå upp till en 2-0-ledning redan efter nio minuters spel. 

Först skickade Bruno Pittón in ledningsmålet efter ett fint inspel ifrån höger av Nicolás Fernández. Fyra minuter senare höll sig Franco Di Santo framme på ett inlägg ifrån Peruzzi och kunde nicka dit 2-0. Detta mål måste ha känts oerhört skönt för Di Santos del som inte gjort något tävlingsmål sedan han kom till San Lorenzo för ett halvår sedan.

Arsenal åt sig successivt in i matchen och reducerade genom Julián Navas efter dryga halvtimmen spelad. Andra halvlek bjöd sedan inte på så värst många målchanser. Arsenal hade visserligen mycket av bollinnehavet, men hade svårt att ta sig igenom San Lorenzos försvar. 

Dabove fick därmed inleda med en seger, vilket såklart var den optimala inledningen för honom i storklubben. En sak som var värt att notera i övrigt var det faktum att bröderna Romero började på bänken och även om dom fick komma in i den andra halvleken, var dom säkerligen inte nöjda över petningen. Känslan är att Dabove värderar kollektivet väldigt mycket och i just denna biten faller bröderna Romero utanför ramen. Detta kommer onekligen att bli en intressant följetång att hålla ögonen på framöver.