Inför säsongen 2021 – Våren: 10 veteraner att hålla ögonen på

Imorgon drar den argentinska högstadivisionen igång igen. Här går vi igenom 10 veteraner som ni borde hålla ett extra öga på. 

Talanger i all ära, men nog behöver dom alla en veteran som kan lära dom alla sina knep och medel för att nå dit dom vill? I Argentina finns det imponerande många spelare som kommit upp i åldern, men fortfarande håller en väldigt hög nivå. Här nedan kommer vi att lista tio veteraner (utan inbördes ordning) som man borde hålla ett extra öga på.

10. Mariano Andújar. Estudiantes. Född: 1983.
Andújar börjar så sakteliga att närma sig 40 år fyllda, men håller fortfarande stenhårt i Estudiantes målvaktströja. Gjorde, precis som hela laget, inte sin bästa säsong i Copa Diego Maradona, men stod ändå för några fina parader.

9. Patricio Toranzo. Huracán. Född: 1982.
Efter att inte ha spelat särskilt mycket på ett helt år var Toranzo tillbaka på planen i Huracán igen under höstens spel i Copa Diego Maradona. Här gjorde den snart 39-årige mittfältaren knappast bort sig utan var en av lagets bästa spelare. Toranzo har blivit en kultspelare som fortsatt spela fotboll i hög ålder trots att han fick amputera tre tår på ena foten efter att Huracáns spelarbuss välte i Venezuela 2016. 

8. Jesús Datolo. Banfield. Född: 1984. 
Jesús Datolo har visserligen inte fått spela särskilt mycket sedan Javier Sanguinetti tog över rodret som huvudtränare för Banfield under förra sommaren. Dock fortsätter han lika enträget att förbereda sig inför den kommande säsongen. När väl Datolo får spela är jag säker på att han fortfarande kommer att visa sin klass. 

7. Federico Vismara. Sarmiento. Född: 1983.
Var ordinarie under hela Sarmientos väg mot Primera Division under hösten och är lagets självklare ledare. Har erfarenhet av spel i Argentinas högsta division sedan tidigare efter att ha tillhört bl.a. Racing Club och Huracán. 

6. Marco Rubén. Rosario Central. Född: 1986.
Marco Rubén är åter tillbaka i Rosario Central igen. Anfallare tog en paus ifrån fotbollen när det stod klart att pandemin skulle kräva ett långt avbrott. Men längtan efter att spela fotboll blev för stor och Rubén bekräftade för några veckor sedan att han återigen kommer att dra på sig Centrals matchtröja. Det är såklart svårt att veta vilken nivå som anfallaren håller efter nästan 1 år utan matchspel, men en Rubén i form är alltid en tillgång för vilket lag som helst i Primera Division. 

5. Leonardo Ponzio. River Plate. Född: 1982.
Det kanske verkar lite konstigt att ta med Ponzio på denna lista, med tanke på att han i stort sett aldrig spelar numera, men det går liksom inte att ignorera en av River Plates mest framgångsrika spelare genom alla tider. Det har funnits rykten som har placerat den snart 40-årige mittfältaren i mindre klubbar, under hösten, där han i sådana fall skulle avsluta sin karriär. Men än så länge är han kvar i Gallardos River Plate. Ponzio är en ikon i storklubben och lär så förbli under resten av sitt liv. 

4. Pulga Rodríguez. Colón. Född: 1985.
Pulga Rodríguez är en av mina absoluta favoritspelare i hela ligan. Han är en otroligt begåvad anfallare som besitter fantastiska kvalitéer och gör drömmål efter drömmål. Att han kom på delade seger i skytteligan i Copa Diego Maradona var såklart också ett kvitto på att 36-åringen fortfarande håller toppklass i Argentina. Under vintern har Pulga uttryckt en önskan om att få lämna Colón och hans f.d. klubbadress, Atletico Tucumán, har dykt upp som ett alternativ. Men trots detta ser han ut att stanna kvar i Colón – vilket dom säkerligen är mer än nöjda med. 

3. Carlos Tevez. Boca Juniors. Född: 1984. 
Tevez jagar fortfarande den där Copa Libertadores-titeln som han försökt vinna ända sedan han kom tillbaka till Boca Juniors för första gången 2015. Nyligen fyllda 37 år är han fortfarande en otroligt viktig del av Bocas startelva och en personlig favorit hos huvudtränaren Russo. Kontraktet sträcker sig över detta året också och jag skulle bli förvånad om Tevez spelar längre än så. Förhoppningsvis får han avsluta med en titel i den finaste av turneringar i Sydamerika. 

2. Maxi Rodríguez. Newell’s Old Boys. Född: 1981.
Maxi Rodríguez är några år äldre än Tevez, men håller fortfarande en fin nivå hos sitt älskade Newell’s Old Boys. Det roliga är att det, i princip, inte går att se på Maxi Rodríguez att han åldrats. Han fortsätter att springa längs kanten på samma sätt som när han var ung. Inläggen sitter också där dom ska och den knallhårda högervristen trycker med jämna mellanrum dit några drömmål i ena krysset. När många andra spelare sviker i Newell’s Old Boys har Rodríguez ständigt klivit fram.

1. José Sand. Lanús. Född: 1980.
José ”Pepe” Sand är unik på många sätt och vis. Det finns få spelare som fortsätter att ösa in mål på samma självklara sätt vid 40-års ålder som Sand gör. Han har slagit målrekordet i Lanús och är klubbens tveklöst bäste målgöraren genom alla tider. Under hösten var han många gånger den avgörande pjäsen när Lanús tog sig hela vägen till finalen av Copa Sudamericana. Sand är en fantastisk avslutare som sällan krånglar till det utan går på avslut direkt när tillfälle ges.