Imorgon lottas den nya ligasäsongen – här är allt ni behöver veta

Under onsdagskvällen ska lottningen till den nya säsongen i landets högsta division att utföras. Här är allt ni behöver veta inför lottningen.  

Det är inte sådär värst längesedan som Boca Juniors kröntes till tidernas första mästare av Copa Diego Maradona. Sedan dess har lagen hunnit ha en kortare semester och börjat träna igen. Dessutom har två stycken lag blivit uppflyttade ifrån Primera Nacional i form av Sarmiento och Platense. Som bekant åkte inget lag ut under fjolårssäsongen och därför kommer det nu att vara 26 lag i Liga Profesional. 

Det var först sagt att den kommande säsongen, även den, skulle bära namnet av Diego Maradona. Men eftersom en rättsprocess är igång mellan Maradonas döttrar och hans f.d. advokat – samt läkare, har förbundet beslutat att turneringen endast ska heta Copa Liga Profesional. Det var f.ö. det den hette innan man valde, under hösten, att döpa om den efter Maradona till följd av hans plötsliga bortgång.

Även den kommande säsongen kommer att bli i form av ett cupformat. Dom 26 lagen delas in i två grupper med 13 lag i varje. Ärkerivalerna kommer att vara i olika grupper för att sedan, under säsongens gång, mötas i en gruppöverskridande match. Totalt blir det därför 13 omgångar där dom fyra bästa lagen går vidare till ett slutspel. 

Vilka är då ärkerivalsmötena som inte kan hamna i samma grupp?

Boca Juniors – River Plate.

Racing Club – Independiente.

Rosario Central – Newell’s Old Boys. 

Estudiantes – Gimnasia. 

San Lorenzo – Huracán. 

Unión – Colón.

Lanús – Banfield.

Vélez Sarsfield – Argentinos Juniors. 

Defensa y Justicia – Arsenal.

Atlético Tucumán – Talleres. 

Patronato – Central Córdoba. 

Godoy Cruz – Aldosivi. 

Sarmiento – Platense. 

I dom fem sista fallen finns där ingen direkt rivalitet mellan lagen, men eftersom deras naturliga ärkerival inte spelar i Liga Profesional har man fått para ihop dessa med varandra. Som bekant är ju Talleres värsta rival Belgrano och Atlético Tucumáns motsvarighet är San Martín de Tucumán. 

Säsongen kommer inte att han någon nedflyttning, men poängen som lagen skrapar ihop under dom 13 gruppspelsomgångarna kommer att räknas in i genomsnittstabellen som senare påverkar nedflyttningen till den kommande säsongen. 

Vinnaren av denna turnering kommer, förutom att kunna titulera sig mästare, även kvalificera sig direkt för gruppspelet i Copa Libertadores 2022.