Två straffavgörande under gårdagen – såhär ser semifinalerna i kvalspelet ut

Under söndagen spelades dom tre kvartsfinalerna i kvalspelet till Liga Profesional. I två av matcherna krävdes straffar för att avgöra.

Det blir onekligen en extra nerv i matcherna när dom går direkt till straffläggning, vid ett oavgjort resultat efter 90 minuter, och därmed helt skippar förlängning. Jag är ju annars i grunden en förespråkare för en gammal hederlig 2×15 minuters förlängning, men på senare tid har jag faktiskt börjat se charmen med straffläggningarna.

I gårdagens kvalspel tvingade två stycken matcher fram ett straffavgörande för att bestäma vilka som skulle gå vidare till semifinal. Kvällens första match blev en målrik sådan där Atlético Rafaela och Quilmes spelade 2-2 efter ordinarie tid på Estadio Marcelo Bielsa i Rosario.

Quilmes tog ledningen i slutet av den första halvleken och återigen var det Mariano Pavone som stod för fullträffen. Den 38-årige anfallaren gjorde därmed mål för tredje matchen i följd och har visat sig vara oumbärlig för Quilmes anfallsspel. Rafaela var dock det bättre laget och fick till slut också utdelning genom 20-årige Ayrton Portillo.

Rafaela tog sedan även ledningen genom Claudio Bieler på en välslagen straffspark. När detta skedde återstod det endast elva minuter kvar av ordinarie matchtid och dom flesta trodde nog att loppet var kört för Quilmes. Men deras första egentliga chans, under dom sista 45 minuterna, omvandlades i en kvittering genom Héctor Acevedo.

I straffläggningen krävdes det sedan elva rundor för att bestäma vem som skulle gå vidare. Adrián Calello blev stor syndabock för Quilmes då han brände såväl lagets första – som sista straff. En annan intressant detalj var annars att Bieler satte två straffar för Rafaela under straffläggningen och därmed, eftersom han även gjorde mål ifrån elvameterspunkten under matchen, satte totalt tre stycken straffar under gårdagen.

Rafaela fick sedan sällskap av såväl CA Estudiantes de Buenos Aires som Platense i semifinalerna. Estudiantes besegrade Atlanta med 1-0 efter att Neri Bandiera avgjort i den andra halvleken. Återigen gick alltså inte Estudiantes mållösa ifrån en match.

Platense var stora favoriter mot Riestra, men det krävdes faktiskt ett straffavgörande för att säkerställa deras fortsatta existens i kvalspelet.

På onsdag spelas semifinalerna där dom tre lagen, som gick vidare under gårdagen, ackompanjeras av Estudiantes Rio Cuarto som åkte ut i kvalfinalen mot Sarmiento för två veckor sedan.

Såhär spelas semifinalerna på onsdag:

23:15. Estudiantes Rio Cuarto – CA Estudiantes de Buenos Aires.
01:30. Atlético Rafaela – Platense.

Ett av dessa fyra lag kommer att gå upp till Liga Profesional och göra Sarmiento sällskap till den kommande säsongen.