Romero och Frías – två spelare som definierar Defensa y Justicia

Under säsongen i Copa Sudamericana har två av Defensa y Justicias mest framträdande spelare varit Braian Romero och Adonis Frías – två spelare som kommer ifrån tunga motgångar. 

Mitt under fjolårets uppehåll, till följd av Coronapandemin, fick Braian Romero ett telefonsamtal ifrån klubbledningen i Independiente. Han ingick inte längre i deras planer.

”Mitt under karantänen aviserade dom till mig att jag inte längre ingick i deras planer utan behövde leta efter en ny klubb. Lyckligtvis blev mitt val väldigt bra och nu bär det frukt”. 

Romero fick en positiv känsla kring Hernán Crespos Defensa y Justicia och därför föll valet på dom. Omgående gick han ifrån att få spela sporadisk i Independiente till att vara en självklar pjäs i Defensa. 

Under säsongen med den lilla föreningen har Romero utvecklats till lagets främste målgörare och när Copa Sudamericana avslutades under gårdagen stod han där som turneringens bäste målgörare på 10 mål. Faktum är att han endast var ett mål ifrån Eduardo Vargas 11 mål, ifrån 2011, som är turneringens rekord för flest antal gjorda av en enskild spelare under en säsong. 

”Att bli mästare i en internationell turnering och få njuta av ögonblick som detta är saker man har drömt om sedan man var liten. Det har kostat mig mycket att komma hit och jag har fått kämpa hårt, precis som alla andra”. 

Braian Romero drabbades redan i unga är av den jobbig sjukdomen ledgångsreumatism, något som riskerade att förstöra hela hans framtida fotbollskarriär. 

”Crespo har gett mig den kontinuiteten som jag behövt och sett till så att hela laget jobbar hårt för att jag ska kunna få chanser till att göra mål. Detta är något jag är väldigt tacksam över”. 

En annan spelare som vuxit väldigt mycket under Hernán Crespo är Adonis Frías. Den 22-årige försvararen har spelat i Defensa y Justicia sedan han var 13 år, men det var först när Crespo kom till klubben som han blev ordinarie. Under 2018 lånades han ut till Los Andes för att få speltid och igår, två år senare, fanns han på planen när Defensa y Justicia bärgade Copa Sudamericana. 

”Crespo var den tränaren som gav mig chansen i Primera Division. För detta kommer jag att vara tacksam gentemot honom för resten av mitt liv”. 

Utlåningen till Los Andes hade blivit en konsekvens av att Frías missat stora delar av året innan pga. en knäskada. Vägen tillbaka har varit snårig, men årets säsong i Copa Sudamericana har varit en konstant framgångssaga. Under gårdagens final hamnade mittbacken i målprotokollet när han öppnade målskyttet efter 35 spelade minuter. 

Genom hela matchen stod Frías för en klockren insats. När han blev utbytt efter 75 minuter hade han vunnit 8/8 närkamper, 2/2 luftdueller och slagit 49/54 passningar till rätt adress. 

”Vi är en väldigt ödmjuk grupp och som krigar hårt underifrån. Såhär har det varit i match efter match och om jag ska vara ärlig tycker jag verkligen att vi har förtjänat detta”. 

Braian Romero och Adonis Frías är två spelare som blommat ut under Hernán Crespo efter att ha gått igenom diverse motgångar under sina karriär. På många sätt definerar dom exakt vad föreningen Defensa y Justicia står för. Här får spelare en andra chans att fullfölja sin potential och precis som Romero själv uttryckte det: ”nu bär det frukt”.