Lautaro Morales siktar på pokalen med sin mormor intatuerad på armen

Lautaro Morales är bara 20 år gammal, men har redan vuxit ut till en av Lanús viktigaste spelare den här säsongen med sitt förtroendegivande målvaktsspel.

Han ser fortfarande ganska valpig ut när han står och ger intervjuer efter matcherna, men ute på planen ser Lautaro Morales ut som att han inte gjort något annat än räddat fotbollar under dom senaste 30 åren.

Den unge, egna produkten, har tagit stora kliv under säsongen. När Augustín Rossi återvände till Boca, efter sin utlåning till Lanús under fjolårårssäsongen, trodde nog många att nyförvärvet ifrån Belgrano, Lucas Acosta, skulle ta hand om målvaktsplatsen i Zubeldías startelva.

Men Morales ville annorlunda och under säsongen har han vuxit ut till en klippa i målet där han blivit den målvakten som gjort flest räddningar under årets Copa Sudamericana.

”Vi har kommit till final eftersom vi har ett väldigt bra lag som gjort många mål – men vi har även släppt in en del. Överlag har vi lyckats få ihop en enad grupp väldigt bra. Vi var tvungna att att vara väldigt enad eftersom vi visste att det skulle bli en svår turnering där vi skulle få möta många svåra motståndare som São Paulo, Bolívar och såväl Independiente som Vélez. Defensa kommer inte att vara något undantag. Samtidigt är vi väldigt glad över vad vi åstadkommit eftersom vi gjort det väldigt bra. Vi vet att vi alltid gör mål. Det har vi gjort i alla bortamatcher sedan allt drog igång igen efter uppehållet. Det har hjälpt oss mycket. Lyckligtvis har vi tagit oss till final och nu återstår det bara en sista match”.

Morales har tatuerat i sin mormor på ena armen. Hon gick bort under fjolåret, men hjälpte den unge målvakten under hela uppväxten och pushade honom i fotbollskarriären.

”Inför varje match pussar jag henne på armen för att hon ska ge mig tur ute på planen. I omklädningsrummet har jag dessutom en tröja med hennes ansikte på. Hon var alltid med mig, på varje match, lämnade mig aldrig ensam eller utlämnade till att dö. Hon följde alltid med var jag än gick”.

På högerarmen har Morales tatuerat in bilden på sin mormor. ”Jag pussar henne inför varje match” säger den talangfulle målvakten.

Som den mest framstående målvakten i Copa Sudamericana har såklart Morales funderat över vilken räddning som varit den mest betydelsefull under säsongen.

”Jag har sett i sociala medier att jag är den målvakten som räddat mest i årets Copa Sudamericana och det hjälper en såklart mentalt. För egen del får jag nog säga att den viktigaste räddningen i årets Copa var i det första mötet med Vélez, i semifinalen. Straffen ifrån Tarragona som jag räddade blev väldigt avgörande. Det var dessutom jag som hade fällt Centurión, som föranledde straffen, och att då få rädda den var speciellt. Efter det gjorde jag flera fina räddningar, men det är denna som fastnat mest i minnet. Jag försöker alltid göra mitt bästa för laget oct tack vare tränaren, samt mina lagkamrater som alltid stöttar mig, så har jag lyckats med detta”.

Räddningen av Tarragonas straff mot Vélez blev väldigt avgörande.

Morales har hängt med det argentinska landslaget på några mästerskap där han, tillsammans med ett gäng andra ungtuppar, agerat sparring-motståndare på träningarna mot seniorspelarna. Vid ett flertal tillfällen har han därför också fått glädjen att försöka rädda Lionel Messis avslut.

Morales tillsammans med Lionel Messi.

”Han är en väldigt ödmjuk person och sköt väldigt bra. Efteråt sa han till mig att jag hade gjort bra ifrån mig”.

Kvällens final blir den unge målvaktens första på seniornivå. När han springer in på Estadio Mario Alberto Kempes i afton tittar förmodligen hans mormor ner på honom. Förhoppningsvis kan hon hjälpa sitt barnbarn att nå sina drömmar.