Lanús och Defensa möts i en argentinsk Copa Sudamericana-final

För första gången någonsin möts två stycken argentinska lag i finalen av Copa Sudamericana. Lanús och Defensa y Justicia drabbar samman på Estadio Mario Alberto Kempes under lördagskvällen.

Dom har båda imponerat stort under höstens turnering och nu väntar den finaste av belöningar – en final där en glänsande pokal väntar för det vinnande laget. Men det är inte vilken pokal som helst. För Defensa y Justicia skulle en seger innebära att man säkrar sin allra första kontinentala titel någonsin. 

Bara att Crespos lag nått en final är historiskt och något som få trodde skulle var möjligt när klubben gick upp till Primera Division, för första gången, så sent som 2014. Defensa har varit en otroligt välskött förening dom senaste åren. Man har, säsong efter säsong, lyckats få ihop ett slagkraftigt lag trots att majoriteten av spelarna kommit ifrån mindre lyckade sejour hos diverse storklubbar. 

När man nu är framme vid en final gör man det med flera högintressanta spelare i truppen. I anfallet har man, som Crespo själv beskrev det häromdagen, en kunglig anfallare i Braian Romero. Den gänglige målskytten kom till Defensa under inledningen av 2020 ifrån en miserabel tillvaro i Independiente och har sedan dess fullkomligt exploderat i Crespos lag. Anfallare har öst in mål och är Defensas självklare pjäs längst fram.  

Braian Romero har blivit en otroligt viktig pjäs för Defensa y Justicia under årets Copa Sudamericana.

För motståndet i afton står ett ungt och spännande Lanús som charmat dom flesta med sin offensiva spelfilosofi. Majoriteten av startelvan kommer ifrån den egna akademin och tränaren Luis Zubeldía har många spännande spelare att välja mellan. 

Lanús vann faktiskt Copa Sudamericana så sent som 2013 och var dessutom i finalen av Copa Libertadores 2017. Som klubb har man alltså betydligt större erfarenheter, ifrån denna typen av matcher, än kvällens motståndare Defensa. 

Även Lanús har en ”kunglig målgörare” längst fram i 40-årige Pepe Sand. Anfallsveteranen fortsätter att ösa in mål trots sin ålder och är extremt viktig för Lanús. Utöver Sand återfinns spännande – och offensiva pjäser i form av Tomás Belmonte och Pedro De La Vega. Det ska också bli intressant att se ifall den 18-årige Franco Orozco får starta eller om man väljer att använda honom som en injektion i den andra halvleken.

Pepe Sand fortsätter att ösa in mål för sitt Lanús.

Förmodad startelva för Lanús: Morales: Aguirre, Burdisso, Pérez, Bernabei: Gómez/Orozco, Quignon, Belmonte, De la Vega: Orsini, Sand. 

Förmodad startelva för Defensa y Justicia: Unsain: Britez, Frías, Martínez: Delgado, Fernández, Larralde, Isnaldo, Pizzini: Romero, Bou.

Matchen har avspark i afton klockan 21:00, svensk tid.