Crespo och Defensa y Justicia är mästare

Det var inget snack om saken. Defensa y Justicia är mästare i Copa Sudamericana efter att ha besegrat Lanús i finalen med klara 3-0.

Först och främst var det obegripligt att finalen överhuvudtaget spelades klockan 17:00 mitt i sommaren. När domaren blåste igång tillställningen var det nämligen 35 grader varmt och strålande solsken inne på Estadio Mario Alberto Kempes i Córdoba.

Matchen blev tyvärr därefter. Lågt tempot och få målchanser präglade den första halvleken och bortsett ifrån Romeros avslut, som sånär resulterade i 1-0, var det faktiskt inte mycket som hände fram tills Frías fixade ledningsmålet för Defensa y Justicia. Ett fint kombinationsspel slutade med att bollen hamnade i straffområdet och efter att Lanús inte förmått sig att få iväg bollen kunde Frías skjuta in 1-0.

Frías har precis gjort 1-0 i hettan på Estadio Mario Alberto Kempes i Córdoba.

Lanús stod inte alls att känna igen och skapade absolut ingenting under dom första 45 minuterna. Inte såg det särskilt mycket bättre ut under den andra halvleken. Allt för ofta gick det för långsamt, anfallen var alldeles för sporadiska och saknade spets.

Istället för en kvittering kunde Braian Romero utnyttja ett fatalt misstag ifrån Lanús-försvaret och lyfta in 2-0. Matchen var över och dom sista 25 minuterna var egentligen bara en transportsträcka. Istället hade man tid till att beundras över detta Defensa som i afton blev historiska. Med Crespo som tränare lyckades man bärga föreningens allra första kontinentala turnering någonsin.

Braian Romero firar sitt 2-0-mål.

Om man dessutom betänker att Defensa inte spelat i Primera Division längre tillbaks än 2014 är bedriften ännu mer imponerande. En förening som har extremt små resurser att röra sig med har lyckats skapa ett vinnande lag med spelare som inte platsat i större klubbar. På vägen mot denna titel har man skickat ut storklubbar som São Paulo och Independiente. Crespos spelfilosofi med en offensiv och passningsorienterad fotboll har onekligen burit frukt.

I slutskedet fastställde Washington Camacho slutresultatet till 3-0. Defensa y Justicia är mästare av Copa Sudamericana 2020. Ytterst välförtjänt – och rättvist.